Experiența celorlalți este un pieptene pentru chelioși
Scris de Raluca Elgyar • 3 February 2020 • in categoria Dezvoltare personala
Autor: Charles Pepin
Rating:
Editura: Trei
Anul aparitiei: 2019
Traducere: Valentin Protopopescu
Numar pagini: 170
ISBN: 978-606-40-0572-4
Mărturisesc că am o prejudecată legată de cărțile de self-help. Nu cred în 10 moduri de a-ți schimba viața, 5 feluri în care îți poți găsi sufletul pereche și altele asemenea… Nu cred în rețete aplicabile tuturor și nici în „fă ca mine și o să iasa bine”. Ceea ce m-a atras la cartea lui Charles Pepin este faptul că ar fi putut fi încă o carte de self-help despre încrederea în sine și… nu a fost.
Autorul alege tema încrederii în sine și transformă conceptul într-o filosofie a acțiunii. Se inspiră din textele clasice ale marilor filosofi, din cercetările psihologilor și psihanaliștilor, din experiența marile sportive și artiști, pentru a ne arată că încrederea în sine este importantă și că se poate construi… dacă vrem să facem acest efort.
Cartea nu ne vinde nicio rețetă, mai mult, ne lasă să explorăm propriile vieți, istorii și modele de comportament, pentru că: „Experiența celorlalți este un pieptene pentru chelioși... spune destul de amuzant un proverb chinezesc. Ce vrea să însemne asta ? Anume, că doar experiența noastră contează, nu și cea a celorlalți, deoarece doar experiența noastră ne poate dărui încredere. Pe modelul unui pieptene pentru chelioși, experiența celorlalți nu ne servește aproape deloc. Ea ne aduce eventual un pic de competență. Dar, mai mult decât competența dobândită, calea parcursă și felul în care am parcurs-o sunt elementele ce constituie adevărata noastră experiență, bogăția noastră. Pe această cale, ne-am descoperit relația cu diversitatea, cu eșecul sau cu succesul, ne-am luat măsura talentelor, a dorințelor, a ambiției; am câștigat în ceea ce privește cunoașterea de sine. Nimeni nu poate parcurge acest drum în locul nostru.”
Încrederea în sine este definită pe trei dimensiuni: încrederea în celălalt (trăim în familii, grupuri și comunități și construim în permanență relații cu ceilalți), încrederea în propriile capacități și încrederea în viață (mulțumirea, satisfacția că reușesc să îmi construiesc propriul drum). Ea este, de fapt, așa cum spune autorul, o frumoasă poveste de dragoste și prietenie.
Cartea menționează exemplele inspirate ale lui Nietzsche, Epicur, Platon, Georges Sand, dar și pe cele ale Madonnei și ale jucătoarelor de tenis Williams. Este o lectură accesibilă, cu multe elemente și observații practice și care are darul de a crea insight-uri și a ne face să reflectăm la modul în care ne raportăm la noi înșine și la ceilalți.
-
Plusuri
Un subiect care a fost abordat de nenumărate ori, dar care este privit dintr-o perspectivă nouă, proaspătă și interesantă.
-
Recomandari
O carte care poate constitui un bun exercițiu de explorare și dezvoltare personală.
Zina spune:
3 February 2020 | 11:56 am
O recomandare care mi-a trezit interesul. Mulțumesc!