bookblog.ro

Noua economie. ABC pentru viitorii milionari

Scris de • 3 August 2008 • in categoria

0Autor: Eugen Ovidiu Chirovici
Rating: 5 stele - Eugen Ovidiu Chirovici - Noua economie. ABC pentru viitorii milionari rating - recenzii carti
Editura: Rao

Eugen Ovidiu Chirovici - Noua economie. ABC pentru viitorii milionari - recenzie carti

Palpitant şi pe înţelesul tuturor

Încep să cred tot mai mult că nimic nu este întâmplător, mai ales de când am început să citesc această carte. În ultimul timp eram curioasă şi mă interesa să ştiu câte ceva despre cum se fac investiţiile, despre ce înseamna capital, despre activitatea de brokeraj sau cotarea la bursă, pur şi simplu fiindcă nu ştiam nimic despre ele. Iar în acest context, mi-a ieşit în cale Noua economie ce explică pe înţelesul tuturor, chiar celor ce nu au studiat economia, şi într-un mod la fel de palpitant ca o carte poliţistă, toate aceste lucruri.

Mi-a ieşit în cale această carte care, mai mult decât faptul că tratează subiecte extrem de folositoare într-un stil conversaţional, nu este scrisă de oricine, ci chiar de Eugen Ovidiu Chirovici. Economist şi jurnalist, lider al Marii Lojii Masonice, a studiat la Universitatea din Glasgow şi EDI (Grupul Bancii Mondiale), deţine trei titluri de Doctor Honoris Causa şi, mai important, a fost şi este pasionat de economie în toate aspectele ei. Atât istorice, filosofice, psihologice sau materiale.

Dialoguri între maestru şi ucenic

Cartea este structurată în capitole ce reprezintă dialoguri, ca cele ale lui Platon, între maestru şi ucenic, în acest caz între tată şi fiu. Stilul este conversaţional, după cum am spus, lăsând aceeaşi impresie de sinceritate ca un eseu. Faptul că este folosit dialogul ca exerciţiu de stil lasă posibilitatea preîntâmpinării oricăror critici din partea cititorului care se poate regăsi cu uşurinţă în replicile fiului, anume construite pentru a îngloba eventualele argumente contra.

Iar fiindcă se spune că un om inteligent este mai curand convins de argumente pro şi contra decât numai de argumente pro, tehnica dialogului ce intuieşte întrebările cititorului te face să înţelegi totul mult mai bine şi să te simţi implicat.

Informaţii ce pot fi puse în practică

Noua economie este o carte micuţă şi subţire pe care, dacă am fi acum în Evul Mediu, nu aş recomanda-o nimănui, deoarece mi se pare extrem de valoroasă. Conţine secrete, abordări ale vieţii, viziuni pe care le poţi utiliza imediat şi care te pot îndruma chiar să devii milionar. Dacă aş fi în Evul Mediu, aş pune-o sub cheie şi mi-aş trimite oamenii după autor... Dar fiindcă suntem în Era Internetului, când fiecare poate avea acces la informaţie, mai important fiind modul în care o pune în practică, vă recomand cu căldură această carte. Totul mai departe va depinde de voi.

Noua economie este o carte ce începe cu o istorie a economiei, din Antichitate până în Renaştere şi zilele noastre, în lume şi la noi, vorbind în special despre rolul creştinismului, comunism, capitalism şi cele două războaie mondiale. Se continuă apoi cu o analiză a companiilor şi cum se pot impune pe piaţă, cu ce înseamnă banii, cum îi putem percepe şi cum ne putem raporta la ei, şi în final cu contextul social-politic din România, evidenţiind oportunităţile.

Iar toate aceste subiecte profunde într-un limbaj simplu, prietenos, uneori puţin ironic, ce înglobează multe elemente de noutate, exemple ca YouTube, Darth Vader sau Harry Potter, punând accent pe influenţa noilor media, a Internetului ce face conceptul de spaţiu desuet, oamenii eliberându-se de geografie, putând acum să facă afaceri în orice parte a lumii, dacă acolo este mai profitabil.

Banii pot fi investiţi să producă alţi bani

Cel mai mult mi-a plăcut o clasificare a banilor. Am înţeles că există bani primitivi, care sunt cei de buzunar pe care îi cheltuim pe consumabile în general - luându-ne mâncare, plecând în vacanţe, cumpărând o maşină sau o casă în care să locuim. Aceştia sunt banii care nu produc alţi bani. Mai sunt în continuare banii pur şi simplu, pe care îi putem investi, mai exista apoi capitalul, banii proveniţi din investiţii, şi avuţia, care este capitalul investit pentru binele public, prin construirea de muzee, spre exemplu. O clasificare ce îţi dă o direcţie elitistă, în sensul bun al cuvântului.

Noua economie pentru viitorii antreprenori

Noua economie este o carte de cultură generală şi dezvoltare personală. Mai mult decât atât, poate fi un punct de plecare pentru viitorii investitori. O pârghie creativă ce te poate face să ai revelaţii şi să-ţi redirecţionezi viaţa către ceva mai mare, cu mai mult curaj. Un sprijin şi un sfătuitor prin persoana lui Eugen Ovidiu Chirovici care contrazice acea voce care îţi spune că nu poţi începe o afacere a ta pentru că nu ai bani. Este o carte pentru viitorii antreprenori. Succes!

Scrisă de Gia Codrescu

Categorie: | Autor: | Editura:



Citeste cele 13 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Ovidiu Miron spune:

    Principalul atribut al noii economii este acela ca in prezent jucam dupa regulile erei informationale. De aici pleaca multe esecuri. Multi romani au inca o mentalitate de era industriala.

    raspunde

  2. gia spune:

    Pei e bine daca jucam, o sa ne si obisnuim la un moment dat :) Ideal ar fi cat mai repede, sa gandim globalizat

    raspunde

  3. anda spune:

    O carte intr-adevar rara pe la noi, unde despre business/economie se scrie putin si prost. Mi-a placut foarte mult.

    raspunde

  4. gia spune:

    Anda, ma bucur mult sa aud asta, chiar e o carte deosebita, simpla, utila :)

    raspunde

  5. St Murgeanu spune:

    nu mai citesc recenzii ca am ajuns sa comand mai multe carti decat pot citi (ca sa nu zic ca mai trebuiesz si platite)

    :) :) :)

    raspunde

  6. St Murgeanu spune:

    pana la urma tot am comis-o si am comandat si cartea asta :)

    raspunde

  7. St Murgeanu spune:

    ei bine, cartea asta ar trebui sa fie lectura obligatorie pentru cei ce doresc sa lucreze in administratia de stat, inclusiv guvern si parlament

    daca pana atunci nu se va gasi un filantrop, peste doi ani, dupa ce fac primul milion $, am sa cumpar cateva zeci de mii de exemplare din aceasta carte si le voi dona institutiilor de stat (inclusiv locale)

    probabil nu vor citi multi, dar cei cativa care o vor citi, cu siguranta vo fi mai intelepti dpdv financiar

    :) :) :)

    raspunde

  8. antimasonerie spune:

    De ce ma rog, sa investesc banii? Toata ziua ma bombardeaza aia pe Monkey Channel: investeste! investeste! si iar investeste!, da’ nimeni nu-mi spune clar la ce bun? Sa fuga un jjjmecher cu teasca de bani si sa raman cu ochii-n soare?
    Destept acu cine n-a investit mai mult decat banii pe care era dispus sa-i arunce la cos.
    Care-i diferenta intre “a investi” si a juca barbut?

    raspunde

  9. gia spune:

    antiinvestitii, diferenta dintre a investi si a juca barbut o fac brokerii care au viziune larga asupra pietei, au informatii, fac conexiuni si te pot consilia. De ce sa investesti?

    Pei raspunsurile sunt doua: ca sa faci bani (evident), intr-un mod inteligent, si ca sa contribui la circulatia banilor (aici povestea e mai lunga). Poti sa mergi pe http://milionarulmioritic.com/ sa aflii mai multe :)

    raspunde

  10. Luca spune:

    in primul rind, iti multumesc Gia pentru recomandare :)

    in al doilea rind salut orice carte de educatie financiara, buna sau rea. informatiile trebuie sa fie la indemina tuturor, iar inteligenta cititorului va face distinctia.

    in al treilea rind si cel mai important, am mari rezerve fata de motivatiile autorului (de ce a scris cartea si care este scopul ei). sa nu se inteleaga gresit, nu contest expertiza sa profesionala.

    asta ma indeamna si mai mult sa termin cartea de finante personale pe care am inceput s-o scriu.

    raspunde

  11. Gia spune:

    Cu multa placere, Luca,

    Care sunt motivatiile unui autor sa scrie o carte si cu ce scop ? :)

    raspunde

  12. radu-octavian topolog spune:

    Cea mai buna carte de economie scrisa de un roman pe care eu, unul, am citit-o. Autorul a mai scris si altele (de economie vreau sa spun, de literatura stiu ca a scris mai multe)? Care?

    raspunde

  13. gia spune:

    Este chiar inspirationala, da :)

    Despre ce mai scris autorul aici: http://ro.wikipedia.org/wiki/Eugen_Ovidiu_Chirovici

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro