bookblog.ro

Aventurile de zi cu zi ale familiei Șoricel

Scris de • 29 September 2020 • in categoria

Titlu: Seria Familia Șoricel
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2017
Traducere:
Numar pagini: 32
ISBN: 978-606-8544-45-8

Afinitatea pe care o am pentru scriitorii japonezi s-a extins în mod natural și către literatura pentru copii, odată ce am început căutarea de cărți pentru fiica mea. Așa l-am descoperit pe Kazuo Iwamura, unul dintre cei mai apreciați ilustratori de carte pentru copii din Japonia, cu zeci de titluri publicate în întreaga lume. Printre cele mai îndrăgite se numără seria de cărți despre familia Șoricel, dintre care patru volume au fost traduse în română și publicate la editura Cartea Copiilor:  

 O casă nouă pentru familia Șoricel

Facem cunoștință cu familia Șoricel, alcătuită din 14 membri. Alături de tata, mama, bunicul și bunica sunt cei 10 frați: Brăduț, Codruț, Sânziana, Petruța, Mugur, Bujor, Merișor, Brândușa, Romanița și Ghiocel. Ei călătoresc prin pădure în căutarea unui loc potrivit pentru o nouă căsuță. Șoriceii se feresc de prădători, se sprijină unii pe alții, traversează împreună obstacolele întâlnite în pădure și lucrează cot la cot ca să își ridice casa. Construiesc un jgheab, fac un pod peste apă, culeg fructe și semințe cu care aprovizionează cămara, iar la finalul zilei se bucură împreună de rezultatele muncii lor. 

 

O zi de iarnă cu familia Șoricel

Iarna cea friguroasă a sosit în pădure, dar în căsuța familiei Șoricel e cald și se meșterește de zor. Șoriceii își împart activitățile casei: bunicul face o sanie, bunica pregătește gogoși, tata desenează figurine pentru un joc de familie, iar copii ajută acolo unde pot. Când ninsoarea se oprește, cu toții ies la săniuș, pentru a se bucura de zăpadă. 

Micul dejun cu familia Șoricel

Aici aflăm cum își începe o nouă zi familia Șoricel. Spălatul, înviorarea, pregătirea mesei, culesul fructelor pentru micul dejun - toate au loc într-o ordine firească, cu multă voie bună. Fiecare dintre șoricei contribuie la pregătiri și apoi se bucură împreună de masa de dimineață 

 

Dovleacul familiei Șoricel

Cei zece copii ai familiei Șoricel au ocazia să planteze o sămânță de dovleac. E un foarte bun prilej pentru a învăța despre ciclul vieții unei plante, de la sămânță la rod. Cu iubire, dăruire, responsabilitate și perseverență, micii șoricei au grijă de sămânță până când aceasta se dezvoltă într-un dovleac uriaș, numai bun de cules. 

 

Familia Șoricel m-a fermecat de la prima răsfoire. Autorul japonez știe să pună în pagină firescul, simplitatea, candoarea, micile bucurii ale vieții, cu o naturalețe care te cucerește.

Sincer, aproape că mi-am dorit să intru în pagină și să particip la viața de zi cu zi a celor 14 șoricei. 

Am apreciat (și eu, și copilul meu) că accentul este pus pe ilustrație, iar textul este mai degrabă o invitație la explorare, la a descoperi detaliile din imagini. Povestea se spune singură prin ilustrații, care sunt detaliate, pline de viață și ocupă aproape întreaga pagină, stimulând imaginația.

În plus, numele celor 14 membri ai familiei apar pe coperta fiecărei cărți, iar noi le-am transformat într-un joc în sine: să îi reținem pe fiecare în parte și să îi deosebim pe cei zece frați între ei după nume, vârstă și hăinuțe. 

  • Recomandari

    Recomand călduros seria familiei Șoriel, după vârsta de 2 ani. Poveștile transmit multă bucurie și stimulează imaginația celor mici, fiind un frumos prilej de conversație despre natură, familie și viața de zi cu zi.

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro