bookblog.ro

Suntem doar niște copii care se joacă în teatrul existenței

Scris de • 22 June 2020 • in categoria

Titlu: Vânzătorul de visuri. Chemarea
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2019
Traducere:
Numar pagini: 320
ISBN: 978-606-40-0523-6
Cumpara cartea

Trebuie să recunosc că textul de pe coperta a patra a fost cel care m-a convins să aleg să citesc această carte atât de diferită ca gen față de tot ceea ce am citit în ultimii zece sau cincisprezece ani. Eram în liceu atunci când am pus mâna atât pe Alchimistul lui Coelho cât și pe Profețiile de la Celestine, așa, cu mintea de atunci care era mai degrabă ancorată în concret și mai puțin în spiritual, care vedea replici răsuflate în sfaturile simple dar nu simpliste care se regăseau în paginile cărților, neînțelegând de fapt că spiritul e cel pe care trebuie să îl îngrijim cel mai mult și nu mintea care pune un ghips rigid peste tot ce trăim și nu ajunge decât să ne limiteze.

Augusto Cury nu este doar un scriitor aclamat în Brazilia natală sau în America Latină ci și în China, Rusia, Spania, Portugalia unde cărțile sale s-au bucurat de un real succes. Folosindu-se din plin de toate abilitățile sale și de cunoașterea pe care i-a adus-o meseria de psihiatru, psihoterapeut, coach și antreprenor, acesta îmbracă ideile filosofice în întâmplări firești din viață, punându-ne față în față cu realitatea de care fugim, refugiindu-ne într-o existență goală de sens, plină de idei, dar lipsită de viață, de inspirație, de visuri, de nebunie și de echilibrul pe care îl obținem abia atunci când învățăm să ne stăpânim mintea și să nu ne lăsam pradă traumelor prin care am trecut.

Eu caut să vând curaj celor nesiguri, îndrăzneală celor care suferă de fobii, bucurie celor pe care viața nu-i mai încântă, simțul măsurii celor neprevăzători, simț critic gânditorilor.

În Vânzătorul de visuri suntem îndemnați să facem fix asta – să trecem dincolo de viața trăită pe pilot automat și să ne conectăm la propria existență autentică, la adevăratele valori, la sursa veridică de fericire care suntem noi și care rezidă în noi.

Prin crearea unui personaj anonim dar înzestrat cu abilitatea de a vedea dincolo de aparențe și de a pune întrebările cele mai grele, acelea care ne fac să ne uităm înăuntrul nostru și să deschidem uși pe care le credeam de mult închise, Augusto Cury reușește să aducă sub lupă viața unor oameni pe care societatea i-a marginalizat și le-a furat valoarea, pe care i-a închis în niște tipare și etichete de care nu se pot dezice cu ușurință.

Vânzătorul de visuri îi încântă și îi tulbură pe cei care îl ascultă, zdruncinând până în măduva oaselor identitatea pe care și-au însușit-o, fie că este vorba despre un profesor universitar strălucit dar care eșuează grav în școala vieții sau un alcoolic fără familie sau bătrâni care au devenit invizibili în ochii societății și pe care îi reabilitează și le redă pofta de viață, de a schimba ceva la ei.

Romanul în cauză îndeamnă la reflectare profundă, la o călătorie în interiorul sinelui și la dezgropatul de visuri, de identități pe care le credeam uitate, la depășit traume care poate până acum ne-au definit. Nu este o lectură ușoară dar este una care promite recompense la final.

  • Plusuri

    Introspecția la care îndeamnă, felul în care sunt țesute tot felul de întâmplări asemeni unor parabole.

  • Recomandari

    Dacă nu v-ați mai pus de mult întrebări legate de felul în care trăiți sau ce contează cu adevărat pentru voi, atunci aceasta este cartea pe care o căutați.

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro