bookblog.ro

Nothing To Lose

Scris de • 11 October 2017 • in categoria

Titlu: Nimic de pierdut, totul de câștigat
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2012
Traducere:
Numar pagini: 304
ISBN: 978-606-8360-14-0
Cumpara cartea

„Cum am ajuns din delincvent antreprenor multimilionar” – asta e fraza care m-a făcut să pun mâna pe carte.

Un tânăr trece de la stadiul de delincvent la cel de om de business bogat. Sună SF? Da, pare imposibil la prima vedere. Sau dă impresia de scenariu de film. N-ai crede că așa ceva se poate întâmpla în realitate.

Și cu siguranță nu există multe cazuri de acest tip. Însă Ryan Blair, autorul cărții „Nimic de pierdut, totul de câștigat” îți prezintă crezul de viață care l-a ajutat să scape din lumea ghetto-ului și să ajungă în cea a business-ului.

Părăsit în copilărie de un tată dependent de droguri, a rămas singur alături de mama sa într-o lume săracă și periculoasă, guvernată de bande agresive care își disputau tot timpul teritoriile. Involuntar, învață să se adapteze la o lume dură și nemiloasă și să lupte cu ferocitate pentru propria viață.

Are norocul de a avea un tată vitreg, antreprenor ambițios, care se va strădui să îi transforme viața într-una mai bună. Aici am putea specula că tot meritul îi aparține acestui om, din moment ce îi oferă o șansă pe care nu mulți ar avea-o.

Însă parcurgând cartea, conștientizezi că Ryan a muncit din greu pentru a ajunge unde este astăzi. A avut inteligența de a transfera experiența dură din perioada copilăriei în mediul de afaceri. Capacitatea lui de a rezista într-o lume periculoasă dominată de droguri, agresivitate și arme i-a format duritatea de caracter necesară în jungla afacerilor.

„Am cunoscut realitatea morții; știu ce este explozia unei arme de foc, m-am confruntat cu pierderea tatălui meu, cu crime de stradă, cu sinuciderea prietenilor mei; eșecul unei afaceri nu e nimic în comparație cu așa ceva. Faptul de a avea în tine acel nivel necesar al instinctului de supraviețuire este cel mai prețios bun de care poți dispune.”

Sursă foto: incimages.com

Cartea are și o componentă autobiografică, însă doar atât cât e necesar pentru a prezenta contextul în care și-a format caracterul și concepțiile care îi guvernează viața.

Ryan prezintă în carte strategii și viziuni în ceea ce privește deschiderea unei afaceri, dezvoltarea acesteia astfel încât să devină profitabilă și pregătirea ei pentru vânzare atunci când e cazul.

Deși a scris o carte despre antreprenoriat, Ryan consideră că acesta nu este pentru oricine. El împarte oamenii în două tipuri: cei care au un profil de angajat, care au nevoie de siguranța unui loc de muncă și care pot trăi fericiți în acest mod; și cei care au un profil de antreprenor, care își doresc să dețină ceva al lor, să ia decizii proprii și să își traseze propriul drum pe piața de business.

Așadar, nu recomandă antreprenoriatul oricui, aflând pe propria piele că nu e simplu deloc! Nu vine cu scenarii fanteziste și cu încurajări superficial de optimiste. Preferă să prezinte partea dură a business-ului și își dezvăluie în toată goliciunea propriile greșeli de milioane de dolari. Da, care l-au costat la propriu milioane de dolari.

Cred că asta a fost partea care mi-a plăcut cel mai mult la el și la cartea lui. Faptul că a fost sincer și nu s-a sfiit să povestească aspectele neplăcute ale experiențelor prin care a trecut. A învățat să își accepte trecutul și să îl considere parte a propriei formări. De aceea este omul care este astăzi.

Pentru că avem nevoie de modele de oameni care au trecut prin greutăți uneori inimaginbile, dar care au răzbit. Ca niște supereroi ai realității. Doar astfel de modele, din carne, oase și slăbiciuni ca și noi, ne pot determina să ne luptăm la rândul nostru pentru a cere mai mult de la viață.

Așa că, dacă vrei să devii antreprenor, Ryan îți recomandă să îți găsești adevărata motivație care te determină să o iei pe acest drum. Această motivație este foarte importantă, pentru că ea te va ajuta să rămâi în picioare în timpurile grele.

„Din experiența mea, pot spune că există patru motivații care-l împing pe un individ să devină antreprenor: independența, bunăstarea materială, recunoașterea și faima, contribuția pe care o poate aduce la binele societății. Cel mai probabil, veți găsi că dețineți un amestec din cele patru motivații, însă este important să identificați care este motivația principală, imaginându-vă cât de departe ați fi dispuși să mergeți pentru a atinge fiecare obiectiv în parte. Când veți descoperi pe care dintre cele patru l-ați urmări cu mai multă intensitate și hotărâre decât pe celelalte, atunci veți afla ce vă determină pe dumneavoastră înainte de toate.”

Vă recomand să urmăriţi şi un documentar despre viaţa lui Ryan, unde veţi afla şi alte noutăţi, petrecute după scrierea cărţii „Nothing To Lose”.

  • Plusuri

    Îmbinarea dintre autobiografie și strategii de business. Sinceritatea relatării experiențelor de viață și de business trăite.

  • Recomandari

    Celor care vor să o ia pe drumul antreprenoriatului, dar și celor care apreciază poveștile de viață autentice, din care au ce învăța.

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro