bookblog.ro

Nouă povești muzicale

Scris de • 6 June 2016 • in categoria ,

Titlu: Nouă povești muzicale
Autor:
Rating:
Anul aparitiei: 2016
Numar pagini: 255
ISBN: 978-973-0-21398-0

La ce te gândești prima dată când spui muzică clasică? Sau ce știi despre ea? Pentru că răspunsurile la aceste două întrebări sunt așa diverse, cartea Nouă povești muzicale este binevenită în biblioteca oricărui meloman. Fie că recunoști o operă muzicală de la primele note sau că te bucuri de arii și simfonii doar ocazional, acest volum îți va deveni foarte drag și util.Beethoven

Nouă povești muzicale ne poartă într-o călătorie miraculoasă de-a lungul secolelor pentru a-i cunoaște pe cei mai importanți compozitori ai lumii, adevărate figuri geniale care ne-au lăsat operele canonice ale muzicii clasice. Și nu este orice fel de plimbare, ci o promenadă la pas, făcută alături de un prieten care ne invită să pătrundem în casa muzicienilor precum Motzart, Beethoven sau Enescu, dezvăluiți dincolo de creația lor.

Începem cu Barocul, principalii lui reprezentanți și ce a însemnat el pentru istoria muzicală. Dar nu vă imaginați un manual cu date și cifre într-o prezentare scorțoasă, muzica este abordată în această carte ca parte integrantă a vieții omului, fie că vorbim despre muzică clasică sau contemporană. Și apropo de clasic și contemporan, știați că forma muzicală actuală – o strofă urmată de un refern, apoi a doua strofă etc. – a fost statornicită de maeștrii perioadei baroce?

Compozitori

Apoi îl cunoaștem pe Motzart, micul copil genial în căutarea iubirii, și îl urmărim de-a lungul vieții lui unde muzica se împletește cu biografia și fiecare moment în care el a dat omenirii o nouă operă de excepție este marcat în această carte în corelație cu viața sa personală și ce se întâmpla cu ea. Trecem la furtunosul Beethoven, cel cu pumnul ridicat către divinitate, o forță dezlănțuită a naturii, și compozitorul celebrei bucăți Fur Elise – care de fapt și-a căpătat acest nume în mod greșit, dar care este titlul real, vă las să aflați din carte.

Wagner este cel care a dus la forma teatrului modern, care arată așa cum îl știm noi astăzi – locul orchestrei, al dirijorului etc. Îl cunoștem și pe Mahler, figură tragică ce împletește mereu în operele sale veselia cu umbra fatalismului și ne apropiem de Enescu, un compozitor aplecat în primul rând spre spiritualitate.

Mahler

Cartea aduce muzica clasică în fața publicului larg ca pe ceva nepretențios și accesibil de care se poate bucura orice iubitor de frumos. Structura aerisită și proaspătă a cărții este dată și de faptul că cele nouă capitole reprezintă transcrierea seriei de conferințe susținute în perioada 2014-2015 de către dirijorul Tiberiu Soare la Teatrul Odeon ( „Vorbe despre muzica și muzicieni“), organizate de Fundația Calea Victoriei.

Bonus: ilustrațiile superbe realizate de Maria Surducan.

Acesta este al doilea proiect editorial marca Fundația Calea Victoriei, după ce în 2014 ne-am bucurat de cartea Pentru ce mergem la Operă?.

Dacă v-am trezit curiozitatea și vreți să-l ascultați pe pe autor, dirijorul Tiberiu Soare, vorbind despre această carte, vă invităm la evenimentul de lansare, miercuri, 8 iunie, de la ora 19:00, la Hotel Capitol.

  • Plusuri

    O carte de popularizare care își atinge excelent scopul.

  • Recomandari

    Iubitorilor de muzică și celor care vor să-și îmbogățească cultura generală.

Categorie: , | Autor: |Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro