bookblog.ro

Puterea feminină într-o lume a bărbaţilor

Scris de • 14 August 2011 • in categoria

Titlu: Masako, prinţesa samurailor
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2011
Traducere:
Numar pagini: 644
ISBN: 978-606-579-219-7

Îmi plac personajele feminine puternice, care îţi rămân în minte mult timp după ce termini cartea. Iar Masako este un astfel de personaj. Refuză să se mărite cu un bărbat impus de tată, fuge de acasă pentru a-şi elibera iubitul dintr-o închisoare şi luptă cot la cot cu samuraii pentru a-i doborî pe duşmanii supremi, neamul Taira. Toate acestea pe fundalul unei societăţi japoneze în care femeile trebuiau să plece capul, să fie rafinate, sensibile şi să îşi ascundă chipul după un evantai.


“Masako nu făcea parte dintre femeile care credeau că puterea bărbaţilor le permitea să supună toată suflarea femeiască după bunul lor plac […] Într-o bună zi, Masako îi va dovedi cu prisosinţă că nu era una dintre acele femei care nu ştiu decât să ţină o casă sau să-şi întindă cu graţie evantaiul, pentru ca un domn să pună pe el un poem. Evantaiul ei era unul de războinic, dintre acelea pe care le deschizi cu un gest tăios sau îl îndrepţi imperios spre un soldat de la care aştepţi supunere.”

Eroina ştie să se înconjoare de persoane bune la suflet şi fidele. Crede în cauza ei şi îşi ia aliaţi, cărora le promite recompense încă de pe vremea când era o simplă tânără, fără nici o putere şi influenţă. În acelaşi timp, luptă cu cei care vor să îi dea planurile peste cap şi mai ales cu acele curtezane care îşi etalează farmecele în faţa soţului ei, sperând astfel să obţină favoruri.

Pe unii îi impresionează caracterul dârz de care dă dovadă Masako, în timp ce pe alţii îi irită. Cine este această femeie care îşi măsoară puterile cu bărbaţii? Eroina ştia să tragă cu arcul la fel de bine ca soldaţii, purta armură şi obişnuia să se plimbe prin tabăra militară pentru a-i îmbărbăta pe luptători. De asemenea, nu se sfia să folosească o sabie de samurai şi, la nevoie, să ucidă pe cel care vroia să îi facă rău ei sau cuiva drag. Masako îmi aduce aminte de Mulan, simpaticul personaj de animaţie creat de studiourile Walt Disney în 1998, doar că în cazul de faţă se poate spune că este vorba de o variantă feminină mult mai ambiţioasă şi mai dură.

În viaţă, eroina se ghidează după două idealuri: instalarea soţului ei, Yoritomo, drept primul shogun al Japoniei şi stârpirea neamului Taira, devenit duşman al întregii ţări. Pentru aceste două planuri îşi foloseşte întreaga energie, autoritatea şi diplomaţia, şi se implică, în ciuda ideilor preconcepute, în domenii cât se poate de „bărbăteşti”, precum războiul şi politica.

Jocelyne Godard analizează cu minuţiozitate sufletul feminin. Aş putea spune chiar că face discriminare, pentru că în cazul eroinei, pătrunde în profunzimile gândurilor şi sentimentelor ei, în timp ce Yoritomo este văzut mai mult la suprafaţă: afemeiat, orgolios, irascibil şi răzbunător. Masako îl iubeşte până la idolatrizare, deşi acesta nu se sfieşte să îşi facă o concubină, chiar sub ochii soţiei. Totuşi, ea va crede orbeşte în el şi în capacităţile lui de lider militar.

Vreau cartea Masako, printesa samurailor

  • Plusuri

    un personaj feminin impresionant, bine conturat; analiza minuţioasă a sufletului feminin; aventură, lupte şi confruntări.

  • Recomandari

    iubitorilor de literatură japoneză; celor care vor să citească poveşti cu samurai; un roman potrivit şi pentru cei care apreciază personajele feminine deosebite.

Categorie: | Autor: | Editura:



Citeste cele 3 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Zina spune:

    Masako mi-a amintit de Mariko, personajul feminin cu fire asemănătoare din Shogun.

    raspunde

  2. Moldoveanca spune:

    Totusi care e titlul original? Ca nu reusesc sa-l gasesc…

    raspunde

  3. Laurentiu spune:

    Deci care este titlul original?

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro