bookblog.ro

Pe urmele lui Pendragon

Scris de • 12 November 2012 • in categoria

Titlu: Potirul de sub stâncă
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2012
Traducere:
Numar pagini: 318
ISBN: 987-973-128-423-1
Cumpara cartea

Potirul de sub stâncă deschide seria ”Tărâmul întunericului” și îi aduce în prim plan pe Simon, Jane și Barney și aventurile acestora declanșate de găsirea unui vechi manuscris. Involuntar cei trei se găsesc aruncați în centrul luptei dintre forțele Binelui și ale Răului care datează încă din vremea Regelui Arthur.

Puține lucruri par ieșite din comun în orășelul pescăresc Trewissick, situat pe coasta Cornwall-ului, unde familia Drew își petrece vacanța de vară. Dar un joc copilăresc de explorare a Casei Cenușii, singura construcție din oraș care pare nelalocul ei în tot peisajul, pune în mișcare o serie de evenimente centrate în jurul unui vechi manuscris, datând de pe vremea regelui Arthur, care se va consolida într-o veritabilă și palpitantă vânătoare de comori.

E uimitor de observat curiozitatea și îndârjirea care îi mână pe cei trei protagoniști în lupta contra forțelor Răului, în cazul de față întruchipate de localnicul Bill, domnul Withers, sora sa Polly și maleficul domn Hastings.

Cartea oferă o imagine detaliată și pitorească a Trewissick-ului cu bărcile pescărești, marea nesfârșită și locurile aparent banale numai bune de explorat în căutarea următorului indiciu și a căii spre Potirul menționat în manuscris.

Și cum simbolul central al cărții face referire la regele Arthur și cavalerii săi, această asociere pare să se răsfrângă și asupra personajelor care capătă o aură atemporală și ajung să întruchipeze parțial personajele legendare – Simon în postura liderului necontestat și a unui Arthur miniatural, unchiul Merry sub forma protectorului înțelept Merlin, Jane și Barney fiind reprezentări ai credincioșilor cavaleri ai Mesei Rotunde.

Ce mi-a plăcut dincolo de spiritul de aventură și curajul personajelor principale a fost spiritul întreprinzător de care dau dovadă, mare parte a aventurii desfășurându-se fără intervenția adulților care par să apară doar în momente cheie, tensionate, sub forma unor salvatori care temperează încrâncenarea forțelor malefice.

Apoi ar mai fi puzzle-ul compus din personaje de parcă fiecare indiciu din vânătoarea de comori își găsește un corespondent în cei trei tineri. Care nu ar înregistra mari progrese fără viziunea de ansamblu a lui Simon, spiritul de detectiv și instinctul nativ a lui Jane sau soluțiile creative și neașteptate ale lui Barney.

Mi-a plăcut Potirul de sub stâncă pentru că e alternativa literară a unui film cu tematică similar pe care îl îndrăgesc foarte mult - The Goonies. Dar mai ales pentru că m-a făcut părtașa aventurii lor preț de câteva sute de pagini.

  • Plusuri

    Personajele simpatice care completează golurile acțiunii.

  • Minusuri

    Acțiunea sincopată care construiește cu greu un punct culminant.

  • Recomandari

    Celor pasionați de romane de aventuri și vânători de comori.

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro