bookblog.ro

Magia deșertului

Scris de • 23 June 2020 • in categoria

Titlu: O mie de nopți
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2015
Traducere:
Numar pagini: 304
ISBN: 978-606-719-644-3

Primul lucru care mi-a venit în minte atunci când am văzut titlul? Cartea asta are legătură cu „O mie și una de nopți”. Și eram pe aproape. Adică autoarea se inspiră pentru cadrul de început din povestea Regelui persan și a Seherezadei. Bărbatul aflat la conducerea unui imperiu își ucide soțiile la scurt timp de la căsătorie, ca imediat după să pornească în căutarea unei noi achiziții feminine.

Până când întâlnește o femeie… altfel. Trec nopți și zile, iar noua soție rămâne în viață.

Până aici, cele două opere literare au un punct comun. De aici încolo însă, „O mie de nopți” o ia pe drumul propriu.

Nu, nu am citit „O mie și una de nopți”, antologia de povestiri arabe. Auzisem de ele și aveam o idee generală despre conținutul lor. Însă după ce am descoperit cartea de față, „O mie de nopti”, am fost curioasă să văd cum arată și scrierile originale. Păi… sunt numeroase! De exemplu, să le achiziționezi de la Erc Press ar fi în jur de 15 volume, dar bănuiesc că sunt și mai multe?

Revenind la cartea de față, nu pot decât să spun că m-a cucerit. Scriitura este cumva lirică, personajele sunt mistice, iar lumea este împânzită de energii supranaturale. 

Soția nu își va prelungi viața în fața regelui ei prin povești ca în scrierile folosite ca sursă de inspirație, cât prin puteri pe care nici ea nu le înțelege întotdeauna.

Cine este ea? Doar o fată simplă, călită în asprimea deșertului, care a învățat conviețuirea cu stihiile. Le vede ca parte integrantă a vieții și nu ca pe un pericol. Și totodată știe să se bucure de armonia naturii. Așa cum iubește frumusețea celestă, care îi dă un sentiment sublim de siguranță și sens:

„Cerul ardea deasupra noastră, plin de stele care nu puteau fi numărate de o sută de Sceptici, chiar și dacă le-ar fi fost dați o sută de ani ca să facă asta. Măreția înaltului se întindea dintr-o parte într-alta a orizontului, de parcă cineva ar fi răsturnat deasupră-ne un uriaș castron smolit, pecetluindu-l cu lumini, numai pentru vederea noastră. Asta este frumusețea adevărată, am hotărât eu - mai mare decât toate pânzeturile fine și decât cele mai delicate broderii, mai minunată decât toată hrana din lume și vasele meșteșugite din porțelan în care era servită. Era ceva ce Lo-Melkhiin nu putea fura. Mă liniștea să văd cerul ăsta și-mi dădea speranță.”

Dar cum începe povestea?

Regele Lo-Melkhiin este deja renumit pentru uciderea a trei sute de fecioare, fie în noaptea nunții, fie la scurt timp după căsătorie. Să fie vorba doar de plictiseală? De nebunie? De cruzime? Sau de cu totul altceva?

Curând, Lo-Melkhiin va ajunge și în satul eroinei noastre. Ea are o soră, mult mai frumoasă decât ea (sau cel puțin așa consideră, poate dintr-o lipsă de încredere în sine?...) Implicit, se teme că regele o va alege pe sora ei. Și pur și simplu nu vrea ca asta să se întâmple.

O inimă mare și o conștiință limpede o determină să iasă în față pentru a se sacrifica. Nu doar pentru sora ei. Ci pentru întregul sat. Sacrificiu care o transformă cumva într-o zeitate în ochii celorlalți.

Veștmintele îi ies în evidență, părul și chipul îi sunt aranjate pentru a impresiona ochii lacomi ai bărbatului. În timp ce toate celelalte femei își ascund frumusețea sub praful deșertului. Iar sacrificiul ei o va transforma într-o zeiță, venerată din momentul în care a urcat pe calul regelui.

Ajunsă la palat, oamenii își feresc privirea. Nu vor să vadă cât de fragilă și vulnerabilă este noua soție a regelui, care va avea o viață scurtă și o moarte violentă.

Dar noua soție supraviețuiește cumva primei nopți. Și celei de a doua. Și celei de a treia. Oamenii de la curte încep să o privească de data aceasta cu curiozitate. Cine este? Și cum a reușit să scape până acum?

Paginile cărții te țin în suspans una după alta. Va supraviețui? Când va lovi moartea năprasnică? Ce sunt acele energii invocate? Cum devine torsul o tehnică din lumea magicului?

  • Plusuri

    O poveste magică și un stil liric aparte.

  • Recomandari

    În special celor care iubesc scrierile fantasy, magicul în literatură și stilul oriental.

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro