bookblog.ro

Know-How

Scris de • 9 October 2008 • in categoria

0Autor: Ram Charan
Rating: Know-How
Editura: ALL

(ediţia în limba engleză)

Know-How

În ciuda titlului vag, Know-How e o carte destul de precisă. Precisă, însă nu şi focusată. Atinge atât de multe subiecte, încât la prima vedere nu poţi decât să îl consideri pe autor superficial. Şi totuşi, nu e cazul. După ce am terminat cartea am stat mult timp încercând să îmi dau seama cum reuşeşte Charan să scrie o carte de ~250 de pagini, cu un titlu bun din punct de vedere al marketingului, dar care nu înseamnă, de fapt, mai nimic şi cum de, ajuns la ultima pagină, am totuşi sentimentul că lectura mi-a fost utilă.

O carte despre know-how-ul de a fi leader

Îmi place Know-How fiindcă e o carte curajoasă. Se ridică în picioare în mijlocul unei săli pline de oameni care arată cu degetul către empatie şi inteligenţa emoţională a unui lider şi le spune că vorbesc prostii. Liderii buni au nevoie de know-how pentru a reuşi. A fi entuziast nu e suficient, a vrea ceva foarte tare nu îţi asigură succesul, doar îţi dă mai multe şanse.

E o informaţie pe care dacă cineva ar fi încercat să mi-o livreze acum trei ani, ştiu sigur că n-aş fi putut-o primi obiectiv. Pentru cei familiarizaţi cu dezvoltarea personală (alta decât self-help-urile), mentalitatea e totul, atitudinea bate volumul de cunoştinţe iar încrederea în sine valorează de 10 ori mai mult decât orice MBA sau curs de specializare. Momentul în care realizezi că inteligenţa emoţională nu este suficientă pentru a reuşi e unul dureros. E un prag al maturizării.

Necesar, însă insuficient

Există în matematică o sintagmă care mie mi-a plăcut foarte mult: condiţia necesară şi suficientă (CNS). În management, antreprenoriat şi viaţă în general, nu prea avem CNS-uri, avem condiţii necesare, însă niciuna dintre ele nu este suficientă. Pentru a fi un bun manager ai nevoie de un mix de atribute, pentru a fi lider, de un alt mix iar pentru a fi considerat Om, mi-e greu să mă gândesc la un atribut care să fie suficient.

Cam asta încearcă Charan să demonstreze. Că know-how-ul, a şti cum să faci lucruri, a acumula experienţă şi cunoştinţe, este absolut necesar pentru a avea succes în ceea ce faci. Nu neagă importanţa celorlalte atribute care creionează un lider, doar spune că sunt insuficiente. E adevărat, o spune într-o manieră destul de dură, însă e genul de demonstraţie pe care eu nu m-aş fi încumetat să încerc să o fac. Oamenii nu sunt niciodată pregătiţi să afle că ştiu prea puţine, iar cei cu potenţial de lider sunt cei mai dornici de lupte şi cei mai greu de convins ca nu au încă maturitatea necesară.
Ram Charan
Departe de a reuşi să epuizeze un subiect şi în ciuda aparentei superficialităţi, Know-How e o carte bună. Mi-a luat destul de mult timp să o citesc, aş fi vrut mai multă profunzime pe alocuri, însă a reuşit să pună în cuvinte ceea ce eu am simţit pe propria piele în ultimii ani. Pentru a avea succes în ceea ce faci ai nevoie de know-how poate la fel de mult cât ai nevoie să înţelegi cum funcţionează şi simt oamenii din jurul tău.

Scrisă de Andrei Roşca

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 4 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Ovidiu Miron spune:

  Andrei, se poate pune insa intrebarea daca nu cumva anumiti autori doresc sa se pozitioneze altfel decat “multimea” entuziastilor si sa devina astfel remarcati?

  Ma gandesc la faptul ca si in urma cu cativa ani, cei care au deschis drumul gandirii pozitive, al zambetului ori al importantei inteligentei emotionale in dauna IQ-ului au fost priviti ca fiind curajosi. Si astfel au avut de castigat.

  Poate ca va aparea cineva care va spune ca de fapt ne amagim atunci cand avem impresia ca putem gasi formule pentru reusita in viata.

  raspunde

 2. mvs spune:

  In UAE s-a lasat recent sloganul “Education is Wealth”, dorind astfel sa incurajeze multimea sa isi continue studiile universitare. In viziunea lor, scoala este unica formula pentru reusita in viata. Cred ca multe alte tari privesc lucrurile la fel.

  Faptul ca miliardarul X s-a lasat de facultate ca sa isi deschida propria firma sunt mai degraba cazuri izolate, care nu reprezinta norma.

  Cu toate acestea, dupa cum scrie si Andrei, un MBA nu este intotdeauna de ajuns pentru a reusi in viata / afaceri.

  raspunde

 3. Andrei Rosca spune:

  Ovidiu: pai nu trebuie sa apara nimeni, o zic eu de acum :) Fiecare isi face propria reteta. A citi carti asteptandu-te sa gasesti acolo fix solutia problemelor tale e naivitate.

  raspunde

 4. Pingback: Octombrie 2008 : Andrei Rosca: My way

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro