bookblog.ro

Isteata familiei

Scris de • 2 December 2006 • in categoria

0

Autor: Charlotte M. Yonge
Rating:
Editura: Aldo Press
(ediţia în limba engleză)

Charlotte Mary Yonge ne invită,
în acest roman, într-o incursiune în lumea societăţii engleze, de sfârşit de secol XIX, lume caracterizată de dorinţa femeilor de a munci şi de a lupta pentru drepturilor lor.

Rachel este personajul care se zbate cel mai mult într-o lume în care aparenţele sunt atotputernice. Avidă de vorbă, de discuţii şi argumente, cu păreri definite în legătură cu orice subiect, încăpăţânată şi energică, "simte nevoia să ia atitudine, să fie activă, se zbate împotriva constrângerilor şi convenţionalismului chiar dacă uneori această efervescenţă se manifestă foarte ciudat". Şi în avântul ei, secondat de o prea mare încredere în oameni, de un prea mare credit acordat persoanelor necunoscute (lucru care poate fi reproşat multora din personajele romanului), ea se va schimba, trecând de la persoana nechibzuită şi înfiptă la o atitudine ceva mai aşezată, cu opinii care nu se deosebesc foarte mult de cele ale femeilor de pretutindeni: "socoteam căsătoria o corvoadă, iar opţiunile obişnuite demne de dispreţ, aveam atâtea planuri pentru mine. Iar asta" m-a făcut doar asemenea altor femei, pentru că ştiu că n-aş putea să trăiesc fără el şi toate celelalte trebuie să vină de dragul lui".

Legăturile dintre oameni, cel puţin într-o primă parte a romanului, sunt cumva neverosimile: oamenii nu sunt animaţi decât de sentimente bune, nimeni nu vrea să jignească pe nimeni, toată lumea veghează la bunăstarea celor din jur. Când Rachel intră într-o legătură mai puţin fericită, toată lumea suferă, pentru că personajele sunt foarte legate unele de altele.

Autoarea introspectează cu fineţe psihologia personajelor, dovedindu-se o bună cunoscătoare a oamenilor, deopotrivă bărbaţi sau femei. Dialogurile sunt concludente în acest sens, comunicarea fiind esenţială. Autoarea ne propune, pe lângă Rachel, şi alte tipuri de personaje: Ermine este invalida perfect conştientă de sine, mândră şi cu puterea de a se face respectată şi iubită, Bessie este nebunatică şi zvăpăiată şi, în acelaşi timp, înzestrată cu graţie, Lady Temple - perfecta ingenuă. Bărbaţii de lângă ele le ajută şi se îndrăgostesc de firea lor voluntară.

Romanul abundă în remarci pertinente referitoare la personalitatea celorlalţi: "Părerea unei femei inteligente despre o reprezentantă a aceluiaşi sex valorează mai mult decât opinia pe care şi-o pot forma băbaţii despre ea", iar la sfârşit avem o surpriză: este oare "isteaţa familiei" cea pe care cititorul o consideră a fi?

Reviewer: Ioana Ristea

Categorie: | Autor: |Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro