bookblog.ro

Fata-fantomă

Scris de • 10 February 2010 • in categoria

0Fata recenzie
Autor: Sophie Kinsella
Rating: Fata rating - recenzii carti
Editura: Polirom
Anul apariţiei: 2009
Traducător: Vali Florescu
540 pagini
ISBN:978-973-46-1567-4

(ediţia în limba engleză)

O fantomă diferită

Deşi este un gen care ridică numeroase sprâncene, care reprezintă comercializarea culturii şi care pare corespondentul unor soap-operas pe hârtie, genul chick-lit poate fi o bună metodă de relaxare, cel puţin din punctul meu de vedere. De aceea, m-am gândit să "încerc" acest roman şi să scriu despre el.

Fata-fantomă este romanul care continuă seria de best-sellers marca Sophie Kinsella, trecând de la un personaj shopaholic, Becky Bloomwood, la o eroină mai excentrică, dotată cu puteri supranaturale, Lara Lington. Lara este clişeul femeii independente şi nefericite, deţine o companie de headhunting, în asociere cu aparent prietena ei cea mai bună care o lasă baltă exact atunci când avea mai multă nevoie de ea, este părăsită de iubit şi se zbate printre meandrele societăţii moderne pentru a "reuşi în viaţă". Universul ei este dat peste cap în momentul în care este obligată de familie să participe la înmormântarea strămătuşii ei, Sadie, o bătrână de 105 ani care i se înfăţişează Larei ca o tânără stafie de 23 de ani, făcând-o să creadă că şi-a pierdut minţile din cauza stresului.

Scrisă cu mult umor şi multă imaginaţie, chiar dacă uneori situaţiile prezentate frizează absurdul: Lara amână înmormântarea strămătuşii ei pe motiv că ar fi fost ucisă (în realitate, Sadie o implorase să facă asta), intră într-o clădire de birouri şi invită un străin să iasă cu ea în oraş pentru că Sadie îl plăcuse şi avea chef de dans, ia lecţii de charlestone etc., povestea se dovedeşte a fi o "comedie romantică" cu accente poliţiste. Lara devine un mic Sherlock Holmes în căutarea unui colier ce îi aparţinuse lui Sadie, iar găsirea lui se dovedeşte a fi rezolvarea enigmei ce învăluia prezenţa stafiei, dar şi rezolvarea tuturor problemelor cu care se confrunta eroina.

Este o poveste uşor de citit, presărată cu multe răsturnări de situaţie, plină de clişee facile, defect care, însă, este contrabalansat de momentele pe care nu le poţi prezice, tocmai datorită neprevăzutului ce caracterizează personajul principal. Mai mult, dacă Lara are multe coordonate-tip pentru o eroină a literaturii de gen, personajul Sadie este unul reuşit - o fantomă cu toane, ironică, supărăcioasă, dar şi plină de "joie de vivre", care nu vrea să accepte că moartea este sfârşitul. Concluzia? O carte numai bună pentru vacanţă sau, pur şi simplu, pentru un respiro.

Scris de
Alice Teodorescu

Categorie: | Autor: | Editura:



Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. e foarte buna cartea, merita citita !
    si intr-adevar, e f buna pt un respiro :)

    raspunde

  2. vasile_ no_ 5 spune:

    pai daca are mult umor si multa imaginatie este o carte buna.Care sunt cartile scrise de autori romani in 2008-2009 ,cu mult umor si multa imaginatie?Nu prea sunt la curent cu astea.PS.: nu toate cartile trebuie sa se ocupe de soarta planetei sau conditia omului in societatea contemporana

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro