Explicaţii post-mortem
Scris de Marinela Gheorghe • 20 May 2012 • in categoria Lit. contemporana
Autor: Jay Asher
Rating:
Editura: Leda
Anul aparitiei: 2012
Traducere: Mariana Piroteală
Numar pagini: 320
ISBN: 978-973-102-446-2
Decizia de a te retrage brusc din existenţa fizică, din proprie voinţă, este greu de înţeles, mai ales atunci când nu scrii nici un fel de “bilet de adio”. Cum stă însă situaţia în momentul în care laşi o adevărată serie de explicaţii post-mortem, strânse pe şapte casete audio? Va fi mai uşor sau, dimpotrivă, şi mai dificil de înţeles?
“Şi voi, ceilalţi, voi aţi observat cicatricile pe care mi le-aţi făcut?
Nu, probabil că nu.
N-a fost posibil.
Pentru că majoritatea nu se pot vedea cu ochiul liber. ”
Cele treisprezece motive de a renunţa la viaţă ale adolescentei Hannah Baker sunt ascultate de noi şi de Clay Jensen, un băiat care a iubit-o şi care şi-ar fi dorit să fi avut timp şi contextul necesar pentru a o cunoaşte mai bine. Din momentul în care casetele au ajuns la el, înseamnă că şi el era implicat, mai mult sau mai puţin, în întreaga poveste. Ascultarea casetelor îl epuizează fizic şi psihic, şi suntem martorii chinului lui interior, neputând să îşi explice unde şi cu ce a greşit. Va afla însă în momentul în care va ajunge la caseta care îl priveşte pe el...
Casetele sunt destinate doar anumitor persoane, şi anume celor care au avut un rol, mai proeminent sau mai minor, în decizia implacabilă a lui Hannah. Cercul rămâne cumva restrâns, din moment ce fiecare purta cu sine o anumită vină. Iar unii dintre ei ascund secrete care i-ar putea costa libertatea.
Este totuşi greu de stabilit cât de mare este vinovăţia celor care au contribuit, mai mult sau mai puţin conştient, la decizia fetei. Ai putea spune că unele dintre probleme ar fi putut fi evitate, iar altele n-ar fi cântărit atât de greu pe cât au fost percepute de Hannah. Un comportament inadecvat al celor din jur, suprapus pe o personalitate hipersensibilă, poate duce însă la reacţii în lanţ neaşteptate, la acumularea de probleme din ce în ce mai mari, care se transformă într-un final în deznădejde şi disperare…
“Nu ştiţi voi ce altceva s-a mai întâmplat în viaţa mea. Acasă. Ba chiar la şcoală. Nu ştiţi ce se petrece în viaţa cuiva, doar într-a voastră. Şi când te amesteci într-un aspect al vieţii cuiva, nu te amesteci doar în acel aspect. Din nefericire, nu poţi fi aşa de exact şi de selectiv. Când te amesteci într-un aspect al vieţii cuiva, de fapt te amesteci în toată viaţa acelui om.
Totul... afectează totul.”
-
Plusuri
Eşti ţinut de multe ori în suspans, iar capitolele sunt încheiate în aşa fel încât să te determine să îl citeşti cât mai repede şi pe următorul.
-
Minusuri
Un exces de dramatism care mi-a dat impresia de lipsă de verosimilitate.
-
Recomandari
În nici un caz celor care trec printr-o perioadă mai deprimantă. :D
Maria r spune:
9 January 2014 | 3:35 pm
O carte care nu-si justifica pretul, mai mult de 15lei nu merita. Fiind un bestseller, am avut asteptari mari de la ea. Am fost dejamagita sa vad ca e doar o poveste neverosimila, fada si plictisitoare despre o adolescenta aparent hipersensibila dar fara cea mai mica urma de empatie, profunzime sau ambitie. Am terminat de citit cartea in speranta ca se va ivi totusi ceva interesant despre aceasta Hannah Baker. Recomand doar celor sub 16 ani sau celor care apreciaza cartile cu scrisul mare :)). Impresia generala a fost ca am citit 300 de pagini din Bravo Girl.