bookblog.ro

Desenează-mi moartea!

Scris de • 17 July 2023 • in categoria

Imagini ascunse

Titlu: Imagini Ascunse
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2022
Traducere:
Numar pagini: 394
ISBN: 978-606-43-1422-2

Mintea umană este un spațiu pe care-l putem asemui fără probleme cu un adevărat cosmos, o zonă în care taine și obsesii se împletesc natural și firesc. Iată de ce a existat un interes constant față de studiul creierului și a sufletului omenesc, din cele mai vechi timpuri și până în prezent. Ce ne provoacă anumite dependențe? De ce uneori ne lăsăm purtați de val în loc să ne călăuzim de norme morale prestabilite? Romanul Imagini ascunse de Jason Rekulak explorează anume acest spațiu limitrof dintre realitate și imaginație, dintre binele clasic și răul care îmbracă cele mai neașteptate forme.

În prim plan o avem pe Mallory Quinn, o tânără care trece prin cea mai neagră fază a vieții sale, și anume lupta cu o dependență toxicologică. Deși pare că nu are sorți de izbândă și că tot ce poate face e să se ascundă în cotloanele propriei dependențe, aceasta face o schimbare majoră și se curăță. Mallory junge astfel să-și ia frâiele vieții în propriile sale mâini și să-și găsească o slujbă. Singură, tenace, curajoasă, aceasta cunoaște familia Maxwell, Ted și Caroline, doi părinți aproape perfecți cu un băiețel minunat și devine bona prietenă și omul de încredere. Ce ar putea să nu meargă bine?

Îmi vine destul de greu să scriu despre acest roman fără să vă dau spoilere, pentru că e suficient de antrenant încât să-l dai gata în câteva ore (mie mi-a luat 4) și să ți se întipărească în minte. Haideți să aruncăm o privire asupra construcției literare și narative, elemente foarte importante pentru genul acesta de literatură.

Cel mai mare avantaj al cărții este cursivitatea sa. Este genul de roman învolburat pe care pui mâna și nu-l lași până la sfârșit. Meritul autorului este că utilizează un limbaj ne forțat, spicuind imagini clare, univoci, definite expres. Nu veți găsi descrieri interminabile și nici foarte multe plasări de paragrafe doar de dragul atmosferei. Evident, acolo unde își au locul, pasajele care ne exemplifică particularitățile vizuale ale acțiunii sunt mai mult decât binevenite.

Un al doilea avantaj este îmbinarea potrivită dintre realitate și ficțiune, astfel încât romanul păstrează conexiunea cu dimensiunea sa de thriller psihologic cu elemente SF. Avem veridic și iluzoriu în părți egale, fără excese.

Un al treilea avantaj este documentarea bună a cărții, mai ales acolo unde ne ciocnim de reprezentările dependenței și a consumului de substanțe interzise. Se observă că Jason Rekulak și-a construit scheletul romanului pornind de la ideea de obsesie în cele mai mici detalii.

Finalul mi s-a părut destul de echilibrat, deși aveam nițel alte așteptări, dar e o chestie de gust, foarte subiectivă, de altfel. Imagini ascunse este un roman scris în spiritul tradiției clasice, care nu prea are cum să dea greș. Este genul de carte cu care te poți întreține în clipele când n-ai chef de chestii obositoare sau, dimpotrivă, vrei un sprint literar calitativ.

Este prima mea interacțiune cu Jason Rekulak, dar sper că nu va fi ultima. Dacă nu știați, Rekulak și-a început cariera în industria editorială și a lucrat ca editor pentru Quirk Books, o editură cunoscută pentru titlurile sale unice și neconvenționale. În perioada petrecută la Quirk Books, acesta a editat mai multe cărți notabile, printre care Pride and Prejudice and Zombies de Seth Grahame-Smith și Miss Peregrine's Home for Peculiar Children de Ransom Riggs.

Pe lângă scrisul său, Rekulak este cunoscut și pentru implicarea sa în Clubul de lectură de vară Quirk Books, un program gratuit conceput pentru a încuraja lectura în rândul copiilor și adolescenților.

    Categorie: | Autor: | Editura:



    Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

    1. Alin spune:

      Evaluarea ta a romanului “Imagini ascunse” de Jason Rekulak este foarte detaliată și apreciez modul în care ai evidențiat diferitele aspecte ale cărții.

      Ai adus în discuție multiple elemente ale construcției literare și narative, oferind o imagine complexă a poveștii și a modului în care aceasta a fost dezvoltată.

      Ai subliniat cursivitatea poveștii, îmbinarea dintre realitate și ficțiune, precum și documentarea corespunzătoare a subiectului dependenței și a obsesiilor.

      De asemenea, ai menționat calitatea limbajului și modul în care autorul evită excesele în descrieri, păstrând astfel acțiunea concentrată și captivantă. Ești sincer în a împărtăși cum ai resimțit finalul cărții și apreciez faptul că ai exprimat opinia că este o chestiune de gust subiectivă.

      Faptul că ai prezentat și contextul autorului, Jason Rekulak, împreună cu implicarea sa în industria editorială și în promovarea lecturii printre copii și adolescenți, adaugă profunzime recenziei tale.

      Felicitari!

      raspunde

    2. Pingback: Top 3 romane cu detectivi de citit la început de toamnă

    Lasa un comentariu

    Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

    Citeste si

    Copyright ©2011 Bookblog.ro