bookblog.ro

Monștrii nu mor niciodată cu adevărat

Scris de • 31 October 2013 • in categoria

Titlu: Doctor Sleep
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2013
Numar pagini: 513
ISBN: 1444761161

„Life was a wheel, its only job was to turn, and it always came back to where it started.”(Viața era o roată, singurul ei scop era să se învârtă, și mereu se întorcea de acolo de unde a început.)

The Shining a strâns la vremea lui și încă mai strânge și acum laude și aprecieri din partea fanilor genului horror. Alături de Salem’s Lot, Cimitirul Animalelor și It, este una dintre cărțile favorite ale cititorilor lui Stephen King și asta a dus, împreună cu propriile întrebări ale autorului legate de soarta lui Danny Torrace, la concretizarea unei continuări pe măsură – Doctor Sleep.

Finalul primului roman a lăsat o porțită deschisă spre un posibil viitor și interpretări legate de adolescența și maturitatea copilului înzestrat cu „strălucire”. În ce măsură l-au afectat cele întâmplate și ce fel de om sau rămășiță de om au lăsat în urma lor domnul Derwent și femeia din camera 217 a Hotelului Overlook?

sleep 1

Răspunsurile le găsim în uvertura care plasează personajele la o decadă distanță de evenimentele nefericite din iarna lui 1977. Danny, devenit acum Dan, a reușit să închidă în cotloanele ascunse ale minții puseurile malefice ale rezidenților din Boulder, Colorado și să-și croiască un drum în viață chit că e unul curmat constant de beții crunte însoțite de bătăi prin baruri care-l fac să fugă spre o altă destinație. În cele din urmă, ajunge într-un orășel din New Hampshire unde reușește să-și pună viața în ordine și să-și subjuge alcoolismul prin întâlnirile Alcoolicilor Anonimi și printr-o slujbă la un azil de bătrâni. Acolo își căștigă porecla de Doctor Sleep pentru că, alături de un cotoi care simte prezența morții, ajută rezidenții să treacă în Lumea de Dincolo fără teamă.

Actul principal îl constituie alternarea dintre destine individuale menite să se ciocnească violent în locul în care trecutul devine prezent. Forțele antagonice ale binelui și ale răului sunt reprezentate de Abra Stone, o fată de 13-14 ani care ajunge prin același talent pe care îl are și Dan să lege de-a lungul vieții sale o prietenie cu acesta, și clanul True Knot, o adunătură de răufăcători criminali care nu se situează nici pe tărâmul morților, dar nici pe cel al viilor și care se hrănește cu strălucirea copiilor torturați și omorâți cu cruzime pentru a le inhala spiritul și a-și prelungi existența.

Strălucirea puternică pe care o posedă Abra îi permite să asiste în mod involuntar la una dintre crimele clanului și astfel să declanșeze o serie de evenimente care o vor transforma din pradă ușoară în vânător iscusit, motivată fiind și de pericolul iminent pe care Rose the Hat și restul acoliților săi îl reprezintă pentru părinți, prieteni și chiar pentru „unchiul” Dan.

Ciocnirea dintre personaje e una puternică, cu un impact nimicitor care, asemeni evenimentelor de la Hotelul Overlook, are puterea să arunce umbre întunecate și în viitorul celor implicați.

sleep 2

Stephen King nu m-a dezamăgit nici de această dată, deși vocea narativă a suferit modificări evidente de la un roman la altul. Lumea din Doctor Sleep nu mai este atât de terifiantă ca cea din The Shining, suspansul fiind întețit sau domolit în doze mici, în concordanță cu locul sau faptele personajelor, într-un rollercoaster care nu mai smulge aceleași senzații puternice ca în prima carte. Anii nu par să fi tocit „colții de argint” ai naratorului care mușcă cu poftă din imaginația cititorului și trimit în continuare fiori de groază pe șira spinării, dar care pare că și-a mai temperat cumva setea pentru dreptate, ținând cu personajele pozitive pe care nu le mai aruncă în situații din care ies cel puțin șifonați.

N-am să-i iert în schimb deviația cu tentă telenovelistică pe care a inserat-o spre final, deși explică anumite coincidențe.

În concluzie, nu pot decât să mă bucur de romanul care a picat la țanc în perioada menită sărbătoririi morților și lumii spiritelor și care m-a delectat cu personaje la care am ajuns să țin și să le încurajez de dincolo de rânduri să-și infrunte demonii și să-și cucerească frica.

Dacă nu aveți ce face în seara de Halloween, Amazonul sau Okian e la un click distanță, gată să vă ofere o soluție.

  • Plusuri

    Gustul dulce al răzbunării combinat cu cel al dreptății servit în doze letale cât și stilul familiar al groazei marca Stephen King.

  • Minusuri

    Temperarea suspansului în momente cheie și coincidențele telenovelistice.

  • Recomandari

    Iubitorilor de horror și fanilor The Shining care bănuiesc că au tot sperat la o continuare a poveștii lui Dan Torrace.

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro