bookblog.ro

Căsnicia poate ucide…

Scris de • 15 July 2013 • in categoria

Titlu: Fata dispărută
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2013
Traducere:
Numar pagini: 616
ISBN: 978-973-707-489-8
Cumpara cartea

Cu stilul lui Gillian Flynn am făcut cunoștință în urmă cu câțiva ani, când i-am citit romanul de debut, Obiecte Ascuțite. Îmi imaginam deci că Fata dispărutăva fi un thriller la fel de captivant, mai ales că romanul a devenit imediat după publicare un bestseller. Însă nu mă gândeam că îmi va întrece atât de mult așteptările și că mă va ține trează jumătate de noapte, incapabilă să mă opresc din citit. Se pare că în ultimii ani, talentul autoarei a fost atent cultivat, iar abilitățile ei de a-și înrobi cititorii s-au amplificat, de asemenea.

Cumpără titlul în engleză

resized_partea 1

Romanul este împărțit în 3 părți. În prima parte facem rapid cunoștință cu personajele, ia naștere intriga și încep să curgă suspiciunile. Avem tabloul unui mariaj aparent perfect, o soție dispărută în condiții suspecte chiar în ziua aniversării de 5 ani a căsătoriei și un jurnal lăsat în urmă ce pare a dezvălui mult mai multe adevăruri întunecate, ascunse sub stratul subțire al perfecțiunii. Povestea este narată în capitole alternative, pe două voci: cea al soției dispărute, Amy, prin intermediul jurnalului și cea a soțului asupra căruia se îndreaptă bănuielile că și-ar fi ucis partenera. Avem deci acces și la gândurile soțului, ceea ce ar trebui să ofere un răspuns foarte clar la întrebarea dacă este vinovat sau nu. Însă Gillian Flynn reușește să păstreze totuși un mister de nepătruns, iar de-a lungul a zeci de pagini nu primești decât informații contrastante, care se bat cap în cap și nu îți reduc deloc confuzia. Toate indiciile par a-l indica drept vinovat pe Nick, mai ales că printre gândurile lui se strecoară adesea unele idei compromițătoare, iar comportamentul său lasă mult de dorit. Probabil doar ideea că ar fi prea simplu să fie așa nu te lasă să crezi în totalitate că el este într-adevăr autorul crimei.

resized_partea 2

Cea de-a doua parte a cărții începe să dezvăluie în sfârșit ceea ce s-a întâmplat și ne oferă ocazia de a urmări prin ochii lui Amy zilele de după dispariție. În același timp, tensiunea se amplifică și în povestea lui Nick, întrucât acesta are parte de câteva revelații, începe să pună cap la cap niște fire și să privească acum cu alți ochi atât evenimentele recente cât și viața lui conjugală din ultimii ani. Partea aceasta a romanului asigură probabil cea mai mare doză de suspans - deși nu poți spune că în restul cărții acesta ar lipsi cumva! Există o succesiune de răsturnări de situații, evenimente șocante și dezvăluiri care te lasă fără cuvinte, iar imaginea pe care începi să o descoperi este mult mai înfiorătoare decât ți-ai fi putut imagina la început.

resized_partea 3

În ultima parte a lecturii, primim exact finalul fericit pe care l-am fi dorit poate atunci când citeam prima parte a poveștii. Însă aspectele din partea de mijloc a romanului, cărora le-am fost martori, au schimbat acest lucru la 180 de grade. Așa că situația este foarte departe de a se fi rezolvat și în locul unui deznodământ pe care l-ai fi așteptat inițial ai parte de și mai multă tensiune. Lucrurile devin mai intense, mai explozive, totul se ridica la un alt nivel, iar alegerile finale ale autoarei și ale protagoniștilor sunt cu adevărat surprinzătoare.

Fata dispărutăeste genul de carte pe care pur și simplu o devorezi, pe care nu o poți lasă din mână. Iar dacă totuși o faci, în timpul scurs până la reluarea lecturii gândurile or să îți zboare mereu către acțiunea romanului. Să nu va îngrijoreze deci numărul destul de mare de pagini, vor zbura una după alta pe nesimțite, iar odată ajuns la final nu ai deloc senzația că au fost prea multe. Povestea e halucinantă, te poartă printre cele mai diferite gânduri, îți oferă emoții sufocante, te aruncă uneori direct în mijlocul faptelor. Te face să joci tu rolurile personajelor, să simți tu stările prin care trec acestea și să percepi fiecare sentiment sau emoție pe care acestea le experimentează.

Romanul va fi ecranizat în curând de către 20th Century Fox, iar autoarea a fost invitată să contribuie la scrierea scenariului. Zvonurile anunța că actrița Reese Witherspoon a fost atrasă de poveste și fermecată de protagonista acesteia, Amy, însă nu se știe dacă va contribui doar în procesul de producție al peliculei sau dacă va juca rolul principal.

ecranizare fata disparuta

Au fost vehiculate deja și alte nume ale unor actrițe care ar putea interpreta rolul lui Amy, printre care Emily Blunt, Amy Adams, Jessica Chastain, Claire Danes, Rooney Mara sau Michelle Williams.

  • Plusuri

    O lectură alertă, cu o intrigă atrăgătoare, originală și extrem de bine construită și cu o evoluție șocantă, pe care nu ai cum să o bănuiești.

  • Minusuri

    Personal, mi-aș fi dorit un final mai alb sau mai negru, deși trebuie să recunosc faptul că nuanțele de gri alese de autoare oferă încă o surpriză din lungul șir pe care l-a rezervat cititorilor ce i-au parcurs cartea. Vorbesc deci despre un minus ales foarte subiectiv, pentru că privind cartea într-o manieră obiectivă, chiar nu ai ce să îi reproșezi.

  • Recomandari

    Tuturor. Este incredibil de bun romanul și sunt sigură că ar reuși să capteze și interesul cititorilor neobișnuiți cu thrillerele. Iar pentru fanii acestui gen, Fata dispărutăeste categoric o lectură obligatorie.

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro