bookblog.ro

Descoperă adevărurile ascunse

Scris de • 29 April 2024 • in categoria

Titlu: Înainte să fim ai voștri
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2018
Traducere:
Numar pagini: 480
ISBN: 978-606-40-0560-1

Pentru că mi-a plăcut atât de mult cartea Cartea Prietenilor pierduți, am căutat un alt roman al Lisei Wingate și am fost captivată. Mai ales că Înainte să fim ai voștri are o structură și un model narativ foarte asemănător cu precedenta lectură, ambele romane bazându-se pe materiale de arhivă care dezvăluie acte odioase din istoria recentă. Fictionalizând acele incidente, ambele romane ne prezintă un personaj din prezent care încearcă să descopere secretele ascunse într-un trecut inconfortabil și necunoscut până acum.

În cazul filmului  Înainte să fim ai voștri, trecutul se concentrează pe Tennessee Children’s Home Society, un orfelinat din Memphis care adesea a dobândit copii prin metode neortodoxe, cum ar fi răpirea sau copii declarați morți la naștere. Condusă de Georgia Tann, Societatea a vândut apoi copiii unor cupluri bogate, practicând prețuri exporbitante pentru adopțiile ilicite și documentele însoțitoare falsificate.

Istoria celor suferinzi începe atunci când nașterea iminentă a fraților gemeni devine periculoasă pentru viața mamei, tatăl o duce însărcinată peste râu la un medic. Sub îngrijirea atentă a celui mai mare fiu, Rill Foss, în vârstă de doisprezece ani, cei cinci copii ai cuplului rămân în urmă. A trecut ceva timp, iar pe neașteptate sosește o echipă de oameni ai legii aspri și îi arestează pe frații Foss. Destinația lor? Casa de copii din Tennessee, unde viața lor devine o filă nouă în istoria orfelinatului.

Aceste scene din trecut, ficționalizate din experiențele arhivate din viața reală, sunt povestite de Rill, care încearcă cu disperare să-și țină familia unită. Înainte să fim ai voștri derulează timpul înainte până ajungem la fiica unui senator al Statelor Unite, Avery, are, pe când își însoțea tatăl pentru o operație, descoperă la azilul de bătrâni din apropiere o fotografie care îi schimbă viața irevocabil.

Unul dintre locuitorii azilului ia brățara pe care o poartă Avery, o brățară oferită de bunica ei, Judy, care suferă de demență și care locuiește într-o unitate pentru Alzheimer din apropiere. Femeia în vârstă, May Crandall, pare să recunoască bijuteria, dar o numește pe Avery cu un alt nume. Nedumerită, Avery merge în camera lui May, o întreabă pe femeia care este fragilă din punct de vedere fizic, dar deloc uitucă, și observă o fotografie cu patru femei care râd, niște figuri par familiare. Nu numai că persoanele din fotografie seamănă mai degrabă cu Avery, dar una dintre ele seamănă cu bunica Judy.

Restul din această istorie tragică se mișcă perfect înainte și înapoi, între dilemele familiei Foss din 1939 și căutarea adevărului de către Avery. Folosindu-și abilitățile de avocat, interogând-o mai departe pe May, amintindu-și lucruri ciudate spuse de Judy și chiar incidente inexplicabile, Avery sapă în secretele insondabile ale trecutului. În același timp, ea trece printr-o îndepărtare treptată de așteptările familiei sale, o creștere personală, pe măsură ce începe să-și definească propriul viitor în loc să se supună dorințelor familiei sale.

Înainte să fim ai voștri descrie cu siguranță un capitol urât al vieții americane, cel al privilegiilor și bogăției care își exercită autoritatea asupra celor săraci și nevoiași. Copiii Foss nu au opțiuni bune deschise pentru ei. Scenele lor din roman tind să fie sumbre, deși Rill este un tânăr dinamic și creativ care face tot posibilul pentru a-și proteja frații. În felul ei, Avery este la fel de dârză, așa că cele două narațiuni se aranjează într-un punct/contrapunct eficient pe măsură ce romanul progresează.

Sfârșitul romanului părea evident, dar chiar și așa nu eram pregătită pentru toate secretele dezvăluite. Deznodământul din Înainte să fim ai voștri este cea mai interesantă și reușită parte a cărții.

Text scris de Stella Popa.

    Categorie: | Autor: | Editura:



    Lasa un comentariu

    Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

    Citeste si

    Copyright ©2011 Bookblog.ro