bookblog.ro

Compoziții întrezărite

Scris de • 4 February 2019 • in categoria

Titlu: Povestiri de ținut în palmă
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2018
Traducere:
Numar pagini: 328
ISBN: 978-606-779-422-9
Cumpara cartea

Viața trăită sau risipită, lumea ritualurilor complexe și a sentimentelor nespuse, povești lungi și povești scurte despre Japonia simțită și explorată de Kawabata.

Citindu-l pe Kawabata și ale sale Povestiri de ținut în palmă, m-am simțit transportată într-o lume la granița dintre ficțiune și universurile interioare ale unui scriitor pe cât de profund, pe atât de criptic. Cu decupaje din viața de zi cu zi, în magazine, temple sau la onsen, personajele din poveștile scurte culese în acest volum își trăiesc dramele nerostite în gesturi banale, printre anotimpuri și dialoguri aparent simple. Însă, aceleași peisaje pitorești și case tradiționale japoneze devin contextul pentru a înțelege mentalitatea și cultura japoneză prin lupa necruțătoare a lui Kawabata.

Cu sensibilitate și o atenție sporită la fiecare frunză, copac sau apă ce însoțește destinul personajelor, scriitorul aproape pictează scene domestice, destine tragice, relații familiale complexe și singurătăți, iubiri, erotism, deveniri, morți și trecerea timpului: „Deși ea și Tayama nu-și făcuseră nici o promisiune, ochii lui îi rămăseseră în suflet și timp de patru ani o ajutaseră să crească.sau Arătând mereu ca și cum avea ceva lipit pe lângă buze, puteai zice în timpul verik că gura lacomei P-ko e un semn de inocență, dar acum, poate din cauza toamnei târzii, o puteai percepe ca și pe o ușoară întinare a sufletului ei.”

Cele 103 proze alese pentru volum, multe dintre ele traduse pentru prima dată într-o limbă europeană, oferă o ușă întredeschisă în intimitatea lui Kawabata, în imaginarul său și în Japonia cu toate ale sale – dacă sunteți familiarizați cu tehnica mitate din poezie și gravură, atunci o să vedeți foarte clar straturile și nuanțele, numeroasele simboluri și înțelesurile duble din fiecare compoziție creată de scriitor. Pentru că nimic nu e ales la întâmplare, iar atmosfera adesea melancolică, adesea delicată a poveștilor se desfășoară sub ochii cititorului în aceleași tușe groase.

Recomand cu mult entuziasm acest „colaj” de stări, imagini și momente dacă vreți să vă apropiați mai bine de spiritul japonez și de modul în care acest spirit s-a menținut și transformat deopotrivă. Este o lectură de savurat încet, de văzut cu ochii închiși și recitit cu mintea și inima deschise.

 • Plusuri

  Decupajele realiste, imaginile puternice, personajele care populează universul lui Kawabata.

 • Recomandari

  Dacă vreți să înțelegeți estetica și mentalitatea japoneză, această colecție de povestiri vă ajută să intrați în profunzimile ținutului Soarelui Răsare.

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Am citit cartea. E o adevărată delectare. Aștept sătreacă un timp (scurt) și o voi reciti. Fiecare povestire are atâtea conotații încât ar putea deveni un roman. Doar să lași fantezia să zburde în voie!

  raspunde

 2. Alice spune:

  Chiar așa, merită recitită din timp în timp, fiecare povestire poate evolua cu fiecare lectură. E un lucru tare greu ce a reușit să facă scriitorul, să comprime atâtea înțelesuri în câteva pagini.

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

 • Cititorul din pestera Rui Zink

Copyright ©2011 Bookblog.ro