bookblog.ro

Tinerețe fără regrete și bătrânețe fără de tristețe

Scris de • 12 October 2011 • in categoria

Titlu: Cele 5 secrete ale vieții fericite
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2011
Traducere:
Numar pagini: 186
ISBN: 978-973-684-739-4

Moștenirea pe care o lași este viața pe care o trăiești. Ne trăim viața zi de zi și lăsăm o moștenire zi de zi – nu e vorba de un plan măreț, ci de lucrurile pe care le facem în fiecare zi, de fiecare decizie oricât de mică, fiindcă niciodată nu putem anticipa impactul pe care îl vor avea unele lucruri sau când anume vom fi marcați.

Cele 5 secrete ale vieții fericite are un titlu cu o conotație ușor frivolă, alăturarea cuvântului „secret” și „viață fericită” este una banală și destul de uzată. Cu toate acestea, ideea cărții este una aparte, are la bază o serie de emisiuni TV gândite pentru Biography Channel, în cadrul cărora s-au realizat peste 200 de interviuri cu persoane cu vârsta cuprinsă între 59 și 105 ani. Aceștia au fost selectați dintr-o multitudine de alte persoane care au fost recomandate de cei apropiați ca fiind aceia care „și-au aflat fericirea și menirea.” Printre întrebările cele mai frecvente ale interviului s-au numărat: „Ce a contat cu adevărat în viață și ce nu?”, „Ce anume v-a adus cea mai mare fericire în viață?”, „Ce v-ați dorit să fi aflat mai devreme?”. Răspunsurile cele mai frecvente au fost ulterior grupate sub forma a cinci revelații despre viață, numite de autor „secrete”.

John Izzo, autorul cărții, a selectat răspunsurile semnificative la numeroasele întrebări despre viață și fericire și le-a transpus în paginile cărții pe acelea pe care le-a crezut importante pentru a-i inspira pe cititori să aibă o viață fericită, chiar dacă au făcut numeroase greșeli de-a lungul timpului. Mulți dintre cei intervievați au aflat din tinerețe aceste așa zise „secrete ale vieții”, dar la fel de mulți au intuit ce este cel mai important în viață abia spre sfârșitul ei. Cartea încearcă, printre altele, să demonstreze că nu este niciodată prea târziu să facem o introspecție în viața noastră și să o schimbăm în bine. Indiferent de vârstă trebuie să fim receptivi la ceea ce se întâmplă în jurul nostru, și, mai ales, la persoanele care ne înconjoară. Bunăvoința față de semenii noștri este, conform celor intervievați, ceea ce ne ajută să ne găsim liniștea interioară spre sfârșitul vieții.

Titlul în engleză este mai sumbru decât cel al ediției în limba română și cred că oamenii sunt receptivi mai degrabă la acesta, decât la originalul Cinci secrete pe care trebuie să le știi înainte să mori. Discuția despre sfârșitul vieții și implicit despre moarte este adeseori adusă în prim-plan. De fapt, aceste secrete ale vieții împărtășite de oamenii ajunși la un grad mare de înțelepciune sunt explicate în raport cu liniștea și pacea care ar trebui să ne ajute să acceptăm ca firesc acest stadiu final al vieții. Concluzia este că un om fericit la finalul vieții este acela căruia nu îi este frică de moarte. Deși discuția despre moarte poate fi privită drept una mai puțin digerabilă, rămâne o experiență plăcută să afli gândurile unor oameni care vorbesc cu seninătate despre lucrurile care i-au făcut să întâmpine fiecare zi cu zâmbetul pe buze. Dacă alegeți să citiți cartea, veți vedea că aceste secrete vă sunt de fapt cunoscute, dar modul în care au fost îmbrățișate de oameni a căror experiență de viață acumulează în jur de 18 000 de ani reprezintă o pledoarie convingătoare în favoarea acestei cărți.

 • Plusuri

  faptul că are la bază niște experiențe de viață concrete.

 • Minusuri

  accentul prea mare pe regretele și eșecurile celor intervievați, deși ne sunt prezentați drept oamenii care au găsit „rețeta fericirii”.

 • Recomandari

  pentru oricine este interesat să descopere povești de viață interesante.

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Stefan spune:

  Pentru o viata fericita trebuie sa indeplinesti urmatoarele conditii:
  Sa nu atasamente fata de nimeni
  Sa iti sustii intotdeauna ideile
  Sa te faci ca nu observi societatea oribila in care traim
  Sa-ti faci propriile reguli
  Prezenta ta sa impuna respect

  Sa fim seriosi…nu exista viata fericita…zile fericite da…dar o viata intreaga…nici vorba

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro