bookblog.ro

Instalatorul şi Fata din Est

Scris de • 9 March 2011 • in categoria

Titlu: Caloriferistul şi nevasta hermeneutului
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2005
Numar pagini: 240
ISBN: 973-681-890-X

O culegere de povestiri despre „fantasma cu instalatorul”, ca şi despre condiţia emigrantului român în SUA.


Volumul de povestiri al autoarei Carmen Firan ridică unele probleme interesante cu privire la condiţia artistului contemporan şi la visul american trăit din prisma emigrantului român. Plasate într-un New York pe cât de media-mitologizat, tot pe atât de real şi de actual, textele lui Carmen Firan aduc perspective noi asupra unor idei-clişeu privitoare la viaţa americană. New Yorkul din cartea lui Carmen Firan este un oraş fascinant, dar totodată frustrant. Aici stelele reale nu se mai văd de atâtea ,,lumini ale oraşului’’, bărbaţii se tem să privească în ochi o femeie de teama reproşului de hărţuire sexuală, galeriile de artă sunt deschise oricui şi peste tot, dar, în ciuda unui zâmbet şarmant, duc politici restrictive. Nu în ultimul rând, ca emigrant poţi ajunge să deţii mult mai mult ca în ţara de baştină, dar mult mai puţin ca un newyorkez sadea.

Prima şi cea mai interesantă dintre povestiri abordează ideea-clişeu care atestă că femeile din Estul european sunt fermecătoare şi deopotrivă ,,fermecător de’’ oportuniste. Un oportunism bine ambalat care dezarmează bărbatul american, cam naiv, fie el şi unul americanizat de peste 15 ani, cum ar fi Dick, instalatorul. Acest nou bărbat american, timorat să nu inoportuneze femeia americană emancipată, şi-a pierdut instinctele de vânător încă netocite, s-ar părea, în Europa. În cazul accesibilităţii pe care românca Angela o afişează în faţa lui Dick, acesta răspunde candid şi aproape neverosimil de timid.

Cu toate acestea, povestirile acestei autoare suferă de ceea ce am remarcat ca fiind specific majorităţii prozatorilor recenţi: expeditivitatea. Uneori, am senzaţia citind o anumită proză recentă că parcurg nişte însemnări pe manşetă emise de autori între două avioane sau între două convorbiri telefonice. Mă întreb de ce nişte idei interesante pentru literatură şi pentru cititori, nu beneficiază de o aprofundare, de o analiză mai adâncită, şi mă conving că imediateţea sub care trăim a influenţat şi arta. Sau poate numai ,,arta’’ de consum.

  • Plusuri

    Carmen Firan oferă prin cartea sa o fast-lectură, erotizantă pe alocuri.

  • Minusuri

    Nu aflăm câte ne-am dori despre ratările emigrantului, român în speţă, textul e prea grăbit.

  • Recomandari

    A se citi în aeroporturi, gări şi-n zilele mohorâte, pentru că aceste povestiri au şi o doză de umor.

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro