bookblog.ro

Cuvântul şi Golemul, Cabala şi Umanitatea

Scris de • 20 April 2011 • in categoria

Titlu: Cabalistul din Praga
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2011
Traducere:
Numar pagini: 240
ISBN: 978-973-724-317-1

Evreii din Praga sunt ţinta conflictelor din jurul lor. Pentru a-şi apăra poporul, MaHaRal îl creează pe Golem, însă nimeni nu conștientizează ce se ascunde sub lut şi putere.

Orice popor îşi are propriile secrete, filosofii, religii. În cazul evreilor, Cabala, sau kabbalah în ebraică, este o tradiţie veche de mai bine de 6000 de ani, însemnând ,,primire/receptare”, şi aşa cum cartea lui Merek Halter ne arată, cabala începe cu puterea Cuvântului şi Tăcerea aşezată între Om şi Dumnezeu.

Întrucât "cuvântul este partea vie din om", naratorul romanului, David Gans, este un simplu cuvânt etern şi rătăcitor în lume, cândva discipol al marelui MaHaRal, a cărui singură menire acum a rămas să transmită mai departe povestea maestrului său şi a Golemului.

Un monstru ca cel al lui Frankenstein, Golemul a fost creat pentru pace, pentru a-i proteja pe evreii din Praga de violenţa creştinilor; după ce însă îşi îndeplineşte rolul şi luptele încetează, el începe să fie respins de societate şi transformat în sclav al acesteia. Ce poate simţi, gândi, o bucată de lut, făcută de om, după "chipul şi asemănarea Lui"? Pentru a răspunde la această întrebare, e nevoie de cineva care gândeşte cu inima, şi care le reaminteşte tuturor umanitatea ascunsă în Creaţie.

Pentru a ajunge însă la crearea Golemului, David îşi începe relatarea cu rolul de Dumnezeu jucat de taţi pentru copiii lor, în secolul XVI, secolul derulării evenimentelor. El prezintă dorinţa omului de a controla destinul, de a crea el însuşi destine, de a-şi modela copiii după ţelurile sale şi mentalitatea timpului, fără a ţine seama de faptul că, la rândul lor, sunt şi ei oameni. Isaac şi Iacob, în numele prieteniei dintre ei, îşi doresc avid căsătoria copiiilor lor, Eva şi Isaia.

Numai că Eva se dovedeşte a fi diferită de restul femeilor din acel timp, având în ea, aşa cum ne sugerează cearta părinţilor legată de alegerea numelui ei, ceva din prima Evă. Ea se răzvrăteşte încă din copilărie, primeşte o educaţie de bărbat, lucru nedemn pentru o femeie, şi refuză să împlinească promisiunea tatălui ei. Tot "din vina ei", Golemul se naşte şi protejează comunitatea evreilor.

Cabalistul din Praga îmbină în paginile sale istoria cu elementele ficţionale şi credinţele evreilor; este o carte despre Cuvânt şi puterea acestuia, de a creea şi de a distruge, o carte care ne face să ne gândim mai mult la Umanitate, Divinitate şi Creaţie.

Strada Fictiunii Cartea face parte din noua colecţie a Editurii Allfa: Strada Ficţiunii. Titluri din aceeaşi colecţie:
Orasele invizibile, de Italo Calvino
Ma sinucid alta data, de Kerstin Gier
Dezghetul, de A.D. Miller
Sus, in aer, de Walter Kirn
Menajeria lui Jamrach, de Carole Birch
Cabalistul din Praga, de Marek Halter
Magazinul de sinucideri, de Jean Teulé
Fetele din Shanghai, de Lisa See

 • Plusuri

  un roman uşor de citit, fluiditate

 • Minusuri

  un stil oarecum simplist, fără aprofundarea temelor sale

 • Recomandari

  celor interesaţi de personaje mitologice/fantastice, pasionaţi de romanele gen Frankenstein

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 4 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Pingback: Toate pânzele sus! | bookblog.ro

 2. Pingback: Speranțele se vând mai bine în comerțul cu sinucideri | bookblog.ro

 3. Pingback: Prin blogosfera literara (17 – 24 aprilie 2011) | Filme si carti

 4. Pingback: Viața între două zboruri | bookblog.ro

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro