bookblog.ro

În căutarea Soarelui pe străzi din Kabul

Scris de • 29 March 2011 • in categoria

Titlu: Splendida cetate a celor o mie de sori
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2010
Traducere:
Numar pagini: 400
ISBN: 978-973-748-374-4

Prin ochii cui priveşti istoria? A învingătorilor, a învinşilor, sau a oamenilor comuni?

De mică am fost pasionată de acest obiect, iar singura problemă pe care încă o mai am cu ceilalţi ,,dependenţi” de istorie este perspectiva prin care privim evenimentele timpului. 11 septembrie, spre exemplu, a intrat în mintea tuturor, cu cele 3000 de victime, sau cel de-al doilea război mondial, cu cele 70 de milioane de pierderi omeneşti. Scriem pe undeva aceste cifre, întoarcem filele caietului şi mergem mai departe. Numai că dacă stai şi te gândeşti la un singur om care a pierit în astfel de evenimente, un simplu om, care avea o viaţă proprie, o poveste, o lume a lui, dacă stai şi priveşti astfel de evenimente prin ochii celorlalţi, imaginea rezultată arată o realitate complet diferită.

Acesta este elementul principal care m-a captivat în Splendida cetate a celor o mie de sori. Khaled Hosseini ne prezintă o pagină din istoria Afganistanului şi preţul fericirii într-o lume a haosului, prin ochii a două femei musulmane simple, umane. Mariam este o fetiţă din Herat, o harami, adică un copil ilegitim, care dintr-o fetiţă jucăuşă, care privea lumea cu inocenţă şi încredere, se transformă în femeia afgană tradiţională, paralizată de teamă. Laila, care are acces la educaţie, crescută într-o familie modernă, cunoaşte adevăratele greutăţi de a trăi în propria ţară la 14 ani, atunci când părinţii ei mor în urma bombardamentelor din Kabul, şi regimul politic instaurat de talibani înterzice tuturor femeilor accesul la o opinie, la educaţie, la o slujbă, la libertate.

Pe parcursul vieţii celor două, Kabulul trece prin trei mâini de conducere: a sovieticilor, a mujahedinilor şi a talibanilor. Hosseini ne arată cum situaţia socială de aici, dorind să se infiltreze în gândirea şi-n viaţa locuitorilor, poate distruge atât o căsnicie perfectă, cât şi o viaţă, că adevăratul război de pe aceste străzi se poartă cu adevărat în sufletul oamenilor simpli, rămaşi acasă, prin pierderile suferite: fii, persoane îndrăgite, prieteni. Laila, spre exemplu, se simte vinovată de moartea tatălui, îşi reproşează în timp distanţierea de mamă, când singurul vinovat pentru toate acestea rămâne un război purtat în numele … onoarei? Patriei? Lui Allah?

Şi cum rolul, gândirea sau rostul femeii în lume este centrală în acest roman, Hosseini tratează de la început până la sfârşit figura mamei în toate ipostazele ei. A fi cu adevărat mamă este mult mai greu decât a purta un copil în pântece. Lipsa fericirii, a problemelor cotidiene, războiul, pierderile suferite, le fac pe mamele lui Mariam şi a Lailei incapabile de a le arăta fiicelor lor cât de mult le iubesc, transformându-le în femei absente, frigide, incapabile de a trăi cu adevărat. Plângând trecutul, pe cei morţi, ele îi uită pe cei vii. Cea care oferă o lecţie a modului de a fi cu adevărat mamă, figura centrală în acest sens, este paradoxal Mariam, cea fără proprii copii, îmbinând prin faptele sale căldura iubirii şi răceala raţionamentului, spunând că a oferi viaţă cu adevărat unui copil nu se reduce la simpla naştere a acestuia.

Este o carte scrisă bine, despre o cultură de care auzim în fiecare zi, dar de care nu avem habar, despre condiţia şocantă a femeii de aici, o carte cu un stil matur, sinceră, de o verosimilitate rar întâlnită în zilele noastre, plină de ecouri istorice auzite şi văzute prin ochii personajelor, cu poveşti despre prietenie, maternitate, iubire, război, pierderi şi fericire, despre Kabul, despre care, aşa cum Saib-e Tabrizi spune, "nici c-ai putea sa socotesti acele lumi ce-i stralucesc pe-acoperisuri,/Sau miile de sori splendizi ce i se ascund pe dupa ziduri."

  • Plusuri

    o verosimilitate aparte, îmbinarea elementelor ce ţin de viaţa personală, de familie, cu evenimentele istorice, cultura prezentată

  • Minusuri

    violenţa evenimentelor pentru cititorii sensibili, un uşor iz de patetism în povestea de dragoste prezentată

  • Recomandari

    celor interesaţi de feminism, culturi şi mentalităţi mai puţin cunoscute, istoria prezentului, Afganistan şi problema jihadului, etc.

Categorie: | Autor: | Editura:



Citeste cele 5 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Monik spune:

    @ Raisa: Foarte frumoasa recenzia. Chiar mi-a facut ziua sa citesc aici despre o carte care imi e atat de draga.
    Un mare minus as avea de adaugat: traducerea in romana. Eu am citit-o in engleza si, apoi, am cumparat-o in romana ca sa o fac cadou. Norocul meu a fost ca am rasfoit-o in magazin. Si acolo a ramas. Pacat ca, uneori, nu avem traducatori. Se pierde mult din farmecul unei carti si din ce construieste autorul in versiunea ei originala.

    raspunde

    • Raisa Stoleriu spune:

      In primul rand, cred ca orice traducere rapeste ceva din versiunea originala; am citit carti cu traduceri pline de greseli, fara coerenta … Sunt de asemenea carti care sunt (aproape) imposibil de tradus. De regula, imi place sa citesc un autor in limba in care a scris.
      Cat despre aceasta carte, eu zic ca traducerea e ok, draguta (nu impresionanta). Si daca m-a facut pe mine, un cititor care e cam ,,mofturos” la carti, care cere mult de la literatura, sa apreciez acest roman, cred ca si-a atins scopul, indiferent ca e in romana sau in engleza.
      La urma urmei, poate ca literatura de calitate, literatura care transmite ceva despre o cultura, plina de idei, literatura epica, depaseste barierele limbii si acel ceva care ne face sa indragim o carte se regaseste in orice limba.:)

      raspunde

  2. andres spune:

    Din cuvintele tale pare foarte frumoasa! As mai adauga un plus, are un titlu absolut superb… citatul asta “Sau miile de sori splendizi ce i se ascund pe dupa ziduri” mi-a facut pielea de gaina…

    raspunde

    • Raisa Stoleriu spune:

      :) Da, asa e … in special cand te gandesti la oximoronul care-l ridica imaginea sorilor si adevarul/zidurile acelei lumi.

      raspunde

  3. Larisa spune:

    Titlul mi-a atras atentia si restul m-a convins sa vreau sa o citesc.

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro