”Nu suntem cu toţii spirite?”
Scris de Ioan Todoran • 5 May 2011 • in categoria Thriller
Autor: Dan Chaon
Rating:
Editura: Litera
Anul aparitiei: 2011
Traducere: Roland Schenn
Numar pagini: 409
ISBN: 978-606-600-163-2
Un thriller complex, incitant, unde singura certitudine o reprezintă încercarea continuă a personajelor de a afla un răspuns la întrebările care le macină.
Pe Dan Chaon l-am cunoscut (literar, bineînţeles) datorită unei povestiri horror apărută în volumul 1 al Povestirilor incredibile (McSweeney’s Mammoth Treasury of Thrilling Tales #1). La vremea respectivă, povestirea mi s-a părut bine scrisă şi de efect, aşa că am fost foarte curios când am aflat că urma să apară în română ultimul roman al autorului: “Await your reply” – Aştept răspuns.
Ceea ce credeam ca va fi un thriller uşor, de vacanţă s-a dovedit a fi un thriller psihologic destul de solid, cu o tentativă ingenioasă de structurare şi dezvoltare. Firul epic se desfăşoară pe trei planuri narative. În primul, undeva în Michigan tatăl lui Ryan încearcă să-şi ducă fiul la spital la timp, deoarece acesta îşi pierduse o mână, sângera abundent şi se afla în pericol de a-şi pierde viaţa. În al doilea plan, adolescenta de numai 18 ani Lucy, fuge din Pompey, Ohio alături de fostul ei profesor de istorie, George Orson. Amândoi sunt hotărâţi să înceapă împreună o nouă viaţă. În cel de-al treilea plan, Miles parcurge din nou mii de kilometri în căutarea fratelui său geamăn, Hayden – de care încearcă să dea de aproape 10 ani.
Primele trei capitole ale romanului sunt cele mai scurte şi reprezintă un cârlig solid care funcţionează la fix: agaţă cititorul de la primele rândurile în mrejele povestirii şi îl ţine acolo până la final.
Sigur, încet-încet se dezvăluie câte ceva din trecutul personajelor: Ryan este un adolescent care locuieşte cu tatăl său, Jay, într-un loc izolat, cei doi fiind parteneri de infracţiuni: mint, înşeală, îşi creează identităţi diferite şi jonglează cu sume mari de bani. Lucy se afla într-o fundătură: locuia într-un oraş uitat de lume, iar după moartea părinţilor ei sora sa era singura care aducea bani în casă, având un job mediocru şi nici o viaţă socială. Lucy se străduie totuşi să termine şcoala, iar când George îi propune să fugă amândoi, acceptă fără a se uita în urmă. George Corson este un profesor misterios, iar Masserati-ul pe care îl conduce este dovada că nu este ceea ce pare. Povestea lui Miles şi a lui Hayden a fost cea mai interesantă şi este cea care dă drumul lanţului cauzal: Hayden, un copil genial, dar cu multe probleme psihice, trăieşte de mic într-o realitate creionată de el, iar singurul sprijin îl primeşte din partea fratelui său, care intră de bunăvoie în jocurile create de acesta şi îi acceptă amintirile recreate după bunul plac. Asta până când Hayden este internat cu forţa într-un azil de nebuni datorită schizofreniei de care suferea. Reuşeşte să evadeze, însă nu se întoarce acasă, ci fuge în lume, luându-şi diferite indentităţi, escrocând, furând şi în acelaşi timp continuând jocurile din copilărie cu Miles, care îşi petrece o bună parte din viaţă căutându-l pe Hayden, în principal datorită relaţiei pe care ei au avut-o şi în special deoarece simte că el este ultima legătură cu o viaţă pe care vrea să creadă că a fost fericită, ultima legătură cu o lume idilică a copilăriei, în cea de acum având probleme de integrare.
Cele trei planuri par a nu avea nici o legătură la început, dar apoi firele naraţiunii se întretaie subtil pentru a continua abrupt datorită aceluiaşi Hayden care în nebunia sa se joacă mai mult sau mai puţin conştient cu vieţile tutoror oamenilor care îi ies în cale. “Aştept răspuns” nu are o delimitare clară între bine şi rău, este greu de pus etichetă de “tip rău” chiar şi pe Hayden, cu toate problemele pe care el le cauzează. Este un personaj fermecător, deşi personaj este greu de spus având în vedere personalităţile multiple pe care le crează şi formele sub care apare pentru multe alte persoane, lucru care duce inevitabil la pierderea sinelui – Hayden nu are o personalitate a sa, ci doar bucăţi creionate de el pentru a-l ajuta la împlinirea scopurilor.
Mă întrebam ce au în comun personajele: Lucy e o adolescentă nesigură, speriată de viitorul ei şi care doreşte să plece din oraş deoarece crede că rămânerea ar echivala cu un eşec total, un stigmat care să o urmărească restul vieţii; Miles nu-şi poate continua viaţa datorită sentimentelor de vinovăţie pe care le are faţă de Hayden şi faţă de tratamentele primite de acesta în copilărie; iar Ryan este doar un (alt) adolescent uşor de manipulat şi care ajunge rapid pe o pantă alunecoasă. Toate personajele sunt măcinate de regrete, de lucruri pe care le-au făcut sau pe care le-au ratat, iar orice pas pe care îl fac aduce cu el noi întrebări şi îndoieli.
Ce mi s-a părut dezamăgitor la roman a fost că deşi a început vioi şi foarte promiţător, a încetinit serios ritmul pentru a intra în detalii mai mult sau mai puţin utile despre viaţa personajelor, detalii care nu sprijineau de fiecare dată desfăşurarea acţiunii. Deşi structurarea mi s-a părut ingenioasă până la un punct, momentul când m-am simţit păcălit a fost când mi-am dat seama că întâmplările din planurile narative au avut loc într-o ordine diferită de cea în care sunt povestite şi se amestecă în asemenea hal uneori încât uiţi ce anume făcea un anume personaj ultima dată când ai terminat un capitol. Deşi mi se pare în regulă ca firul narativ să nu fie liniar, aici este mult prea fragmentat în bucăţi care devin greu de pus cap la cap după o vreme.
-
Plusuri
povestire incitantă, câteva personaje solide
-
Minusuri
firul narativ este foarte fragmentat, încâlcit; finalul nu este foarte mulţumitor
-
Recomandari
fanilor thrillerelor psihologice
Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!
-
-
nu prea seamana cu ce gasesti prin volumele de Povestiri incredibile. singurele elemente de fantasy sunt niste chestii imprumutate de prin Lord of the Rings si puse pe harti actuale ale unor state din S.U.A (chestie realizata de Hayden in delirul sau).
in legatura cu dezamagirea, presupun ca poti afla asta doar daca citesti cartea :) Chaon scrie bine, unele personaje sunt foarte faine, insa romanul creeaza multe asteptari la inceput, asteptari pe care nu le satisface pe deplin. E o lectura placuta, daca te-am facut curioasa, go for it! :)
insa, daca ai o lista de lecturi prea lunga poti sa o amani si s-o pui pe asta mai la coada..
-
andrea spune:
8 May 2011 | 7:36 pm
Wow! pana la ultimul paragraf eram sigura ca vreau sa citesc aceasta carte, mai ales ca am citit si eu Povestiri incredibile si sunt fan al genului. Insa ultimul paragraf m-a speiat si-acuma nu mai sunt asa sigura… Voi fi foarte dezamagita?