bookblog.ro

Acele mici celule cenușii

Scris de • 20 April 2013 • in categoria

Titlu: Poirot investighează
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2012
Traducere:
Numar pagini: 217
ISBN: 978-606-609-277-7
Cumpara cartea

Cărticica de câteva sute de pagini în format mic ce cuprinde unsprezece întâmplări ale personajului Hercule Poirot este suficientă pentru a te apropia de simpaticul belgian și a face din el o figură dragă și cunoscută.

Cumpără titlul în engleză

Chiar dacă fiecare întâmplare este scurtă iar modul de rezolvare al misterelor tinde să semene, nu îi pot nega Agathei Christie talentul în ceea ce privește construirea parsonajelor.

Poirot este un micuț omuleț belgian foarte preocupat de aspectul său și extrem de mândru de capacitatea „micuțelor celule cenușii” pe care le deține. Anumite părți din comportamentul său sunt privite drept bizarerii întrucât cel care povestește este prietenul său britanic, Hastings. Arta monologului pe sub celebra mustață este desăvârșită, iar răbufnirile franțuzești ale detectivului personalizează lectura și o fac amuzantă.

De cele mai multe ori suntem în ceață în ceea ce privește dezlegarea misterului, cam la fel ca bunul Hastings, care mai este și ținta ironiilor lui Poirot, dar la final o pagină întreagă ne dezvăluie tot ceea ce personajul central știa și noi nu.

Dar Poirot nu este singurul personaj memorabil al cărții. Și camaradul său, Hastings este ilustrat la fel de bine. Cu pretenții de investigator, dar mult mai puțin talent, acesta pare mereu a se afla pe lângă datele importante. Îi iartă lui Poirot mândria exagerată și micile șicane atunci când îl lasă să urmeze o cale greșită în anchetă. Și ca să-i dea o tușă de culoare, autoarea l-a făcut deosebit de sensibil la suavele reprezentante ale sexului frumos ce vin să ceară ajutorul faimosului detectiv.

Este o carte ușor de citit, iar nivelul misterelor investigate a fost de mult depășit de scriitorii contemporani, dar nimeni n-a mai reușit să creeze un personaj atât de simpatic ca amicul nostru belgian. Poirot intră în sufletul cititorului de la prima lectură, dovedind adevărata valoare a cărților din seria Hercule Poirot.

  • Plusuri

    Umorul și galeria de personaje

  • Minusuri

    Poveștile nu sunt foarte elaborate

  • Recomandari

    Celor mari și celor mici, tuturor celor dornici să citească un clasic, o carte captivantă, ceva relaxant și deloc întunecos

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro