bookblog.ro

Dragoste, crime și fracturi craniene

Scris de • 26 September 2016 • in categoria

Titlu: Poștașul sună întotdeauna de două ori
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2016
Numar pagini: 144
ISBN: 978-606-8673-23-3

„Arăta ca o fetiță. A fost prima dată când mi-am dat seama cât de tânără era de fapt. Ne-am jucat în nisip, apoi am intrat în apă și ne-am lăsat legănați de valuri. Mie îmi plăcea să-mi țin capul pe valuri, ei îi plăcea să-ți țină tălpile. Am stat acolo, față în față, ținându-ne de mână pe sub apă. Am ridicat privirea. Nu se vedea decât cerul. M-am gândit la Dumnezeu.”

Ați văzut „Natural Born Killers”?, Ei bine, asta e varianta soft, cu un cuplu mai puțin hotărât, prins undeva între frică și iubire delirantă, neștiind dacă e făcut să cedeze sau să vâneze. „Poștașul sună întotdeauna de două ori” e un roman noir complex, construit în jurul a trei evenimente majore: o crimă eșuată, o crimă dusă până la capăt și o crimă imaginară. În afara scenelor din sala de judecată, întortocheate și pline de raționamente avocățești, cartea propune o discuție derutantă despre dragoste și încredere.

Bonnie & Clyde wannabes

Frank și Cora se întâlnesc prima oară într-o tavernă micuță la un colț de stradă. Ea, căsătorită cu un grec, el, un rătăcitor incurabil. Într-un amalgam de ostilitate și atracție, cu îndrăzneala vagabondului care nu are nimic de pierdut și cu ura unei femei căsătorite din lipsa oricărei alternative mai bune, cei doi se atașează unul de altul dintr-un fel de inerție bolnăvicioasă. Evoluează crispat, cu momente de furie și de exaltare, cu renunțări și complicități fatale, dar parcă niciodată nu își duc planurile până la capăt. Un detaliu rămâne în aer, o emoție ricoșează când te aștepți mai puțin, un avocat abil își strecoară coada și lovește în punctul vulnerabil, întotdeauna pe parcursul narațiunii identifici o tensiune grea, care în pagina următoare explodează. Frank, Cora și grecul Nikos sunt chipuri ireal de triste ale naturii umane – personaje viciate, peste care s-au așternut melancolii fără rezolvare. Nu vă arăt decât vârful icebergului – Grecul moare și de aici, se dezlănțuie haosul – pisici, pume, siguranțe sărite, polițiști suscipioși, avocați oportuniști, marea, genți de voiaj și 10 000 de dolari.

În spatele cuvintelor

Totul e povestiti din perspectiva lui Frank, dialogurile sunt scurte și tranșante, iar observațiile psihologice trec obligatoriu prin filtrul tănârului hoinar. Bărbatul are ceva din inocența lui Holden Caulfield, aceeași surpriză în fața nedreptăților vieții și totuși, aceeași putere mohorâtă de a se resemna. Când vorbește despre dragoste, Frank e indecis – I s-a părut dintotdeauna o noțiune amestecată, undeva între ură, lașitate, frică, fericire și religiozitate, când vorbește despre succes, totul se oprește la bani și la drumuri fără sfârșit, când vorbește despre vinovăție, e atent la nuanțe și până să se găsească pe el însuși nevinovat, trece prin toate argumentele posibile, cu un scurt popas în lumea întortocheată a lui Freud. James Cain a făcut din acest roman noir o confesiune fără speranță, o declarație în fața morții, un manuscris aflat la mila unui preot de închisoare, un disperat exercițiu de stil executat de un personaj muribund. Tonul e simplu și fără pretenții, de aceea narațiunea are candoare, prospețime și forță, transmite o durere ascuțită, în linii brutale, cu imagini vibrante și cu asocieri senzoriale cutremurătoare (vă las să descoperiți singuri ce iluzii poate să vândă o plajă din Malibu și ce trist e să auzi ecoul cântecului strigat de următoarea ta victimă).

Uneori, îți dă cu virgulă!

Nu sunt o împătimită a genului noir, nu prea i-am dat târcoale Agathei Christie, nu am urmărit „Sherlock” și nu sunt o bună jucătoare de poker. De aceea nu am înțeles de ce Frank și Cora au decis să-l omoare pe soțul incomod în loc să aranjeze frumos și pașnic un divorț. Oricum, câștigurile financiare rezultate în urma crimei au fost discutabile și perisabile. Apoi nu am reușit să fac legătură între titlu și poveste, credeți-mă, nu apare niciun soi de poștaș… aaa, două pisici, una moartă și una sălbatică, da, dar corespondență… niciodată.

Se pare că ar fi printre altele o aluzie la obiceiurile din societatea victoriană – când venea poștasul, suna o dată și lăsa pe prag scrisorile, fără să fie nevoie să-l întâmpini, dar dacă era o telegramă, care de obicei era purtătoarea unor vești proaste și care trebuia astfel înmânată personal, atunci poștasul suna de două ori. Are sens… romanul lui Cain e plin de evenimente nefericite și de surprize morbide. Apoi, nu prea am înțeles cum e construit personajul soțului incomod; imediat ce are o fractură craniană, Grecul e beat de bucurie – explicația încercată de Frank e implauzibilă, pasămite viața personajului ar fi fost atât de plictisitoare încât un accident major care l-a împins pe prima pagină a ziarelor i-ar da un sentiment de valoare. E un mecanism psihologic plauzibil în spate, dar în viața reală, niciun proprietar de tavernă, oricât ar fi el de apatic și de înecat în rutină, n-ar da monotonia pe o contuzie. Părerea mea!

  • Plusuri

    Ritm alert, stil delicat, imagini puternice, dialoguri tranșante, întâmplări dramatice, la limita dintre Shakespeare și viața cotidiană.

  • Minusuri

    Pasaje încărcate de strategii avocățești, e greu să ții pasul dacă nu ți-ai îngropat niciodată nasul într-un tratat de drept.

  • Recomandari

    Un roman noir de citit într-o sâmbătă dimineața, cu cafeaua alături (obligatoriu, neagră și tare), un roman-invitație care te îndeamnă mai pe seară să arunci o privire la adaptarea cinematografică din 1981 (cu Jack Nicholson). O carte pentru detectivii în devenire, pentru îndrăgostiții indeciși, pentru cititorii de romane polițiste, pentru iubitorii de pisici (deși pe la primele 50 de pagini vor avea o traumă) și nu în ultimul rând, pentru... poștași.

Categorie: | Autor: | Editura:



Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

  1. Zina spune:

    N-aș mai putea să citesc acest roman după ce i-am vazut ecranizarea, cu Jack Nicholson și Jessica Lange în rolurile principale.

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro