Cugetări
Scris de Andrea Balint • 10 October 2017 • in categoria Eseuri
Autor: Lev Tolstoi
Rating:
Editura: Humanitas
Anul aparitiei: 2017
Traducere: Elena Drăgușin-Richard
Numar pagini: 270
ISBN: 978-973-50-5501-1
„Am citit Kant: Religia se află numai în limitele rațiunii. Avem aceeași părere. Astăzi am citit același lucru. Ce fericit sunt că suntem de acord. Ce fericit, ce recunoscător.”
Această carte, compusă din însemnări din jurnalul ultimilor ani ai autorului, nu este una pe care să o citești ca pe un roman și să o așezi apoi în raft. Este acel gen de carte pe care o tii la îndemână, pe care o deschizi la întâmplare și citești la nevoie, din plăcere, sau în căutarea unor răspunsuri. De altfel, este atât de densă și profundă încât cu greu se pot citi mai mult de câteva pagini deodată. Îți dă de gândit, te provoacă, naște idei asupra cărora simți nevoia să te oprești și să cugeți.
În aceste pagini, Tolstoi explorează ideea de om în materialitatea sa, cu slăbiciunile pe care această materialitate pare să i le provoace. Uneori își dă voie să pună în discuție și politica vremii, societatea cu valorile și credințele ei, dar și acesta din prisma oamenilor care o compun și care, în viziunea lui, sunt limitați de materialitatea în care îi blochează corpul, tinerețea, dorințele. Este revoltat de ideea schimbării sociale prin violență și crede nestrămutat în faptul că orice schimbare pornește numai și numai din interior. Acesta fiind singurul lucru care poate aduce schimbarea în bine în lume.
Credința lui Tolstoi și modul lui de a-l vedea pe Dumnezeu și a intra în contact cu acesta sunt foarte diferite de religia creștină ortodoxă în care a fost crescut, ceea ce a dus la excomunicarea lui din sânul Bisericii. Citindu-i însemnările din jurnal privind viziunea lui asupra lui Dumnezeu, două lucruri ies la iveală destul de curând. Unul, că Tolstoi s-a lăsat „contaminat” de filozofia orientală buddhistă, care în esența ei nu este cu mult diferită de esența credinței creștine. Și doi, că mai există vestigii ale educației ortodoxe care au rezistat eforturilor sale de transformare interioară. Nu este o acuzație, ci o constatare a unui proces natural. Vorbește despre aceasta chiar el în răspusul la o scrisoare a preotului Dimitri Traitki din Tula.
„…sunt un bătrân de 82 de ani, educat în amăgirea în care vă aflați și spre care mă îndemnați, și din care m-am eliberat cu mulți ani în urmă, prin mari suferințe și eforturi, căci mi-am format o viziune asupra lumii care nu coincide cu a bisericii, deși e creștină, care îmi oferă șansa unei vieți liniștite, pline de bucurie, și are drept scop desăvârșirea lăuntrică și pregătirea pentru o moarte la fel de liniștită și plină de bucurie, pe care o văd ca pe întoarcerea la Dumnezeul iubirii din care purced.”
Deși cartea discută foarte mult ideea de Dumnezeu și credință, ea nu este greu de pătruns și de înțeles de către oamenii foarte raționali, de către cei pentru care ideea de credință este greu de înțeles pentru că ea nu se bazează pe argumente. Am început recenzia cu citatul acela în care Tolstoi spune că este de acord cu Kant, tocmai pentru că, deși pare profund religios în aceste scrieri ale sale, el și-a păstrat caracterul rațional al trăirilor. V. V. Zenkovski a exprimat cel mai bine acest lucru:
„Cu toate că Tolstoi utilizează conceptul “conștiinței raționale”, care aparent conferă eticii sale un aspect raționalist, în realitate el construiește un sistem al eticii mistice. Contradicțiile omniprezente în filozofia lui Tolstoi sunt provocate de conștiița sa religioasă, căci în timp ce urmează calea misticii religioase, Tolstoi nu recunoaște caracterul mistic al trăirilor sale.”
Ca de fiecare dată când citesc ceva ce mă poartă în lumea complexă a ideilor și dă naștere gândurilor ce se întind pe parcursul mai multor zile, văd că îmi este foarte greu să pun în câteva cuvinte clare și curgătoare esența și importanța cărții. De aceea nici nu voi mai insista. Însă vă invit să decoperiți și voi această minunată culegere.
-
Plusuri
Profunzimea cugetărilor, faptul că te provoacă să îți pui la îndoială propriile credințe și raționamente.
-
Recomandari
Celor îndrăgostiți de lumea ideilor, de tot ce naște discuții interesante, profunde; și mai ales celor care se află în propria lor căutare spiritual.