Autor: Arthur Golden
Rating: [Cumpără cartea]
Înainte de orice trebuie să mărturisesc că am o aversiune faţă de cărţile populare. Le aplic în mod discriminatoriu eticheta de comerciale şi nu îmi manifest nicio urmă de interes în a le lectura. La fel a fost şi cu Memoriile unei gheişe. Şi în fond câtă greutate poate să aibă vorba unui bărbat occidental care scrie o carte din prisma unei femei japoneze?
Romanul spune povestea micuţei Chiyo, mezina unei familii sărace de pescari, vândută ca sclavă. Frumuseţea ei o ajută în vestitul Gion al anilor "˜30 să fie cumpărată de o okiya, o casă de gheişe. Aici, trecând peste toate piedicile şi intrigile, este educată pentru a deveni gheişă. Viziunii sale individuale a Gionului, se adaugă o imagine de ansamblu, a Japoniei dinaintea şi după cel de al doilea război mondial.
Aspectele pozitive ale romanului se menţin în sfera descrierilor gheişelor. Paginile cele mai fascinante mi s-au părut cele închinate proceselor de transformare din simplă femeie în gheişă, a educaţiei pe care o primeau ucenicele şi a regulilor ce le guvernau viaţa. Un loc aparte îl ocupă vestimentaţia gheişelor, asupra cărora Golden revine cu insistenţă. Alături de descrierea în amănunt a numeroaselor obiecte vestimentare purtate de gheişe şi a ritualului complex de îmbrăcare, descrierea minuţioasă a modelelor chimonourilor ajută şi mai mult la vizualizarea fascinantei culturi orientale.
Aspectele negative sunt ceva mai variate.
În primul rând personajele par a fi uitate, trasate neglijent de un penel atât de atent la detaliile unui chimono. Chiar şi eroina romanului, Sayuri (pe numele ei de gheişă) este lipsită de profunzime şi văduvită de trăsături de caracter. Pare mai degrabă un prototip de Cenuşăreasă orientală - cea mai frumoasă, cea mai bună şi cea mai darnică. Nimic din umilinţele copilăriei şi adolescenţei nu par să-i influenţeze sau să-i modeleze caracterul.
În al doilea rând, deşi vestit tocmai pentru faptul că descrie viaţa gheişelor, până la urmă romanul lasă un mare gol şi un mare semn de întrebare asupra adevăratei vieţi a acestor femei. Deşi autorul pare să fi făcut o masivă muncă de cercetare (vezi atenţia faţă de vestimentaţie şi machiaj), nu pare să fi pătruns cu adevărat misterele gheişelor. Romanul pare mai degrabă un răspuns la fanteziile lumii occidentale faţă de de ceea ce reprezintă gheişele.
Ba mai mult, Arthur Golden a fost dat în judecată de către celebra gheişă Mineko Iwasaki, care a reprezentat filonul după care a fost construit romanul. Se pare că Arthur Golden nu a respectat nici informaţiile primite în timpul interviurilor cu ea şi nici nu i-a protejat anonimatul. Ca răspuns, Mineko Awasaki a publicat la rândul ei un roman (Adevărata viaţă de gheişă), pentru a-şi prezenta în mod autentic experienţa ca gheişă.
Cu toate acestea, Memoriile unei gheişe este un roman interesant, dar unul uşor şi superficial. Este o lectură placută, dar să nu aveţi aşteptări prea mari de la el.
Scrisă de Ana-Maria Petriţan
Gia spune:
4 March 2008 | 1:25 pm
mie mi-a placut mult stilul lui, felul in care incearca sa descrie lumea aia atat de greu, aproape deloc accesibila unuia care nu este japonez.
totusi se vede ca l-a fascinat si a vrut sa o inteleaga. e totusi ceva sa fii englez si sa scrii la persoana 1 din perspectiva unei tinere japoneze…
si pana la urma nu conteaza adevarul despre Mineko sau despre gheise, ci povestea spusa de el.