Cel de-al treilea volum de memorii al lui Günter Grass
Autor: Gunter Grass
Rating:
Editura: Polirom
Anul aparitiei: 2013
Traducere: Alexandru Al. Șahighian
Numar pagini: 376
ISBN: 978-973-46-3636-5
„…îmi imaginez asemenea dispute ca pe un schimb de replici eroicomic efervescent, erudit contra erudit, eschivă după eschivă urmată, eventual, de o directă exclusivă – nu totdeauna temperate de revenirea la seriozitate și nu totdeauna erorile de judecată urmate de-o erată. În închipuirea mea, care elaborează cu plăcere scene pline de energie eruptivă, cei doi aruncă unul într-altul cuvinte precum „edict” și „eden”, „exces” și „erect”, „elen” și „efect”. „Elucubra” îi urmează lui „elucida”. Ceea ce citatele fixează în dicționar pentru eternitate îi entuziasmează sau înveselește.” [Citeste tot Articolul]
Calcanul
Autor: Gunter Grass
Rating:
Editura: Leda
Anul aparitiei: 2008
Traducere: Corneliu Papadopol
Numar pagini: 654
ISBN: 973-102-097-6
Dacă ne-am imagina o vreme că suntem căutători de poveşti şi nimic mai mult, dacă am flămînzi după ele, atunci Calcanul, fabulosul roman al lui Günter Grass, ar fi una dintre cele mai dorite şi mai căutate poveşti. Un fel de istorie alternativă, romanul se întinde pe nouă capitole (nouă luni de sarcină ale Ilsebillei), include nouă personaje feminine care au construit, din umbră, lumea aşa cum este. Desigur, mai e şi calcanul, peştele mistic, pedagogul, consilierul perfid şi strîmb, logicianul poveştii. Adus în faţa unui tribunal feminin (Feminal îi spune el, stîrnind rîsete înfundate), calcanul este judecat pentru influenţarea istoriei exclusiv în favoarea cauzei masculine.
Pretextul, judecarea calcanului de către stimatele emancipate (şi oare vă puteţi închipui cît haz încape aici?), ascunde ideea că romanul ar fi istoria elogioasă, înflorită a femeii din toate vremurile, dar şi o carte de bucate suprarealistă, ameţitor de detaliată în poveşti, în care fiecare din aceste nouă bucătărese mitice creează o întreagă lume gătind. Nimic mai obişnuit pentru o scriere despre cauze feminină/masculină, prin urmare: femeia la cratiţă, refrenul deja cunoscut, femeia din pat, mîna abilă din spatele istoriei.
[Citeste tot Articolul]