bookblog.ro

Cârpaciul

Titlu: Cârpaciul
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2006
Traducere:
Numar pagini: 455
ISBN: 973-102-000-4

 

The Fixer vs Cârpaciul

Am două întrebări cu răspunsuri relative, încă din primele rânduri de cronică: 1. ce l-a mânat pe Iakov Bok departe de casă, câtă vreme sărmanul se cunoștea prea bine ca fiind un candidat la năpastă și 2. ce anume a inspirat-o pe d-na Antoaneta Ralian, în zilele în care a muncit la traducerea Cârpaciului lui Bernard Malamud, de ne-a știut înminuna cu așa o sărbătoare a tălmăcirii? Romanul este scris în limba engleză în original, dar ceva, un glas neîndoielnic, îmi spune că abia în româneasca de zile mari, potrivită pentru noi de d-na Ralian, acesta a venit, cumva, acasă.

Evreul nu prea rusificat, Iakov Bok, ginerele lui Șmuel, soțul lui Raisl, femeia care-l părăsise din motive de căsnicie neconsumată, domiciliu instabil, ocupație: cârpaci, om-bun-la-toate. Etate: 30 de ani. Educație: ”o brumă de”. Era destul de familiarizat cu ideile filozofice ale lui Spinoza, despre care citise multișor și cu ambiție la viața lui. Ateu nemilitant. Un singuratic, nimerit ca din întâmplare în propria viață.
[Citeste tot Articolul]

Citeste cele 5 COMENTARII si spune-ti parerea!

Tablourile lui Fidelman

0Autor: Bernard Malamud
Rating: 3 stele - Bernard Malamud - Tablourile lui Fidelman rating - recenzii carti
Editura: Leda

Bernard Malamud - Tablourile lui Fidelman - recenzie cartiTablourile lui Fidelman este o colecţie de şase povestiri, având în centru unul şi acelaşi protagonist, dar putând exista şi independent una de alta. Arthur Fidelman este un pictor ("ratat", aşa cum aflăm încă din prima pagină a romanului) venit din America în Italia ca să studieze pictura lui Giotto, iar întreaga existenţă mizeră, plină de privaţiuni pe care o duce aici nu face decât să-l definească atât ca om, cât şi ca artist.

Ironiile vieţii îl aduc în preajma unor oameni la fel de nevolnici, cu caractere bizare şi care îl călăuzesc după putinţa lor prin viaţă: derbedeul Susskind, chinuitoarea Annamaria, tâlharii Angelo şi Scarpio, codoşul iubitor de frumos Ludovico şi Esmeralda, prostituata, Beppo, sticlarul pederast. Prezentul îl ajută să înţeleagă erorile trecutului, dacă ar reuşi să picteze un tablou după cum visează, multe din greşelile făcute ar fi răscumpărate. Interesantă este această viziune a lui Fidelman, care spune că arta ne arată ce ar trebui să existe în realitate, că înseamnă frumuseţe şi mister, mai presus de toate.
[Citeste tot Articolul]

Spune-ti parerea!

Copyright ©2011 Bookblog.ro