bookblog.ro

---

Plăcerea de a citi şi bibliotecile mai puţin obişnuite din lume

Scris de • 13 December 2015 • in categoria Recomandari

I-am auzit adeseori pe cei de lângă mine spunând ,,nu mai am timp de citit”. Sau ceea ce e şi mai trist e că am fost întrebată de nenumărate ori de ce (mai) citim. Nu ştiu exact cum să răspund la această ultimă întrebare – pentru plăcere, pentru a învăţa, pentru a uita de realitate, pentru a deveni mai buni sau poate pentru a ne regăsi pe noi înşine în paginile unei cărţi …

Autobuzul cu cărţi

bus

A trecut mai bine de o lună de când am ajuns în Germania. Primul lucru pe care l-am remarcat (după multitudinea de biciclete de pe stradă şi trotuare) a fost autobuzul cu cărţi staţionat în faţa Universităţii din Erlangen, un autobuz colorat, în jurul căruia câţiva oameni se învârteau. Am mai avut ocazia să-l văd pe alte străzi şi să aflu rolul activ al acestuia în acest mic orăşel al Germaniei – oricine poate împrumuta şi poate găsi o carte pe gustul său, de la cei mici la cei mari, iar în cadrul activităţilor şcolare autobuzul cu cărţi cultivă plăcerea descoperirii cărţilor şi a lecturii începând de la grădiniţă – pentru că cititul se învaţă de mic, nu? Căutând pe Internet am aflat că există o adevărată industrie a acestui ,,Fahrbibliotek” în mai multe oraşe germane.

O a doua minune am descoperit-o în oraşul lui Wagner, Bayreuth: am dat din întâmplare de o mini-bibliotecă stradală, unde oamenii lasă şi împrumută cărţi:

mini biblio.png

Germania nu e singura ţară cu o astfel de tradiţie. O simplă căutare pe Google ne oferă alte zeci de exemple: de la cele tradiţionale la biblioteci care au trecut de impedimentele sociale şi şi-au făcut loc în vieţile oamenilor (bibliotecile trase de măgăruşi, ca ,,Bibioburro”), sau până la cele mai năstruşnice şi jucăuşe idei (librăria plutitoare inventată de Sarah Peters sau cea mai mare dintre bibliotecile pe apă, vasul bibliotecă ce face parte din ,,Gute Bücher für Alle” – Cărţi bune pentru toţi).

Biblioteca plutitoare, proiect creat de artista Sarah Peters

barca

 

Trenul din Republica Cehă. Acesta călătoreşte în fiecare zi pe o rută de 70 de km şi promovează avantajele cititului digital.

 

tren

 

Biblioteca trasă de măgăruşi, ,,Bibioburro

magarusi

 

Cea mai mare dintre bibliotecile pe apă, vasul bibliotecă face parte din ,,Gute Bücher für Alle” – Cărţi bune pentru toţi

 

vas

 

„Tell a Story" - Spune o poveste. Biblioteca pe roţi din Lisabona oferă cărţi portugheze clasice traduse în engleză, franceză, italiană, germană şi spaniolă.

tell

Am început şi noi timid astfel de idei – Cartea de pe bancă din Iaşi, ca să dau un singur exemplu, care acum s-a extins și la un Tramvai al literaturii.

iasi

 

Mai avem însă un drum lung pentru a integra în cultura noastră astfel de biblioteci şi a le oferi un rol activ în societatea şi-n crearea oraşelor noastre culturale. Cred însă că a citi se (şi) învaţă. De pe băncile şcolii, în familiile şi cu poveştile cu care creştem, în bibliotecile pe care le vizităm. Şi ar fi frumos ca încet să învăţăm şi să facem cunoscute astfel de idei acolo unde sunt.

Prin urmare, ce biblioteci originale se află lângă tine?

 

Surse:

http://ebookfriendly.com/extraordinary-mobile-libraries/

http://www.goethe.de/ins/za/en/joh/kul/bib/aus/9837789.html

http://www.fahrbibliothek.de/

http://www.erlangen.de/bibliothek/desktopdefault.aspx/tabid-1549/3463_read-25864/

 

 

Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Monique spune:

    Si la noi au existat initiative puse in practica, in provincie, cu dulapioare cu carti in parcuri si mi s-a parut o idee foarte buna cu atat mai mult cu cat la noi e si considerentul financiar de avut in vedere.

    raspunde

  2. Cristina spune:

    Și la noi, la Chișinău, există un troleibuz plin cu cărți care staționează în parcuri, mai ales vara. Dorință de-ar fi, cărți sunt peste tot și pentru toți.

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro