bookblog.ro

Odă adusă artei

Scris de • 16 July 2015 • in categoria

Titlu: Frumoasele ruine
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2014
Traducere:
Numar pagini: 400
ISBN: 978-973-46-4206-9
Cumpara cartea

Pe grupurile de lectură de pe Facebook, Frumoasele ruine a făcut furori încă de când a fost anunțată publicarea ei și la noi în țară. Cred că nu era săptămână în care să nu dau măcar peste un articol despre roman, iar acest lucru mi-a stârnit interesul. Oare de ce toată lumea laudă cartea asta? mă întrebam de fiecare dată când vedeam postările cu pricina. „Curiozitatea a omorât pisica”? Nu cred că se aplică în toate cazurile pentru că, de această dată, curiozitatea m-a pus față în față cu una dintre cele mai frumoase cărți citite de mine anul acesta!

Cumpără titlul în engleză

fruoasele-ruine1

Frumoasele ruine este, în primul rând, un roman dedicat artei. Fie că este vorba despre film, teatru, literatură sau muzică, aproape fiecare ramură a frumosului este omagiat în carte. Scris din perspectivele mai multor personaje, din două perioade diferite, dar care sunt legate de ceea ce am numi destin, romanul lui Jess Walter reușește să surprindă fiecare zbucium al acestora și să-l transpună pe hârtie în așa fel încât să emoționeze, să surprindă și să fascineze.

Povestea din trecut îl are ca protagonist pe Pasquale, un italian get-beget, proprietar al unui hotel nu prea frecventat, care o întâlnește pe misterioasa Dee Moray, o actriță incredibil de frumoasă aflată în Italia pentru a filma la Cleopatra, și singurul oaspete al hotelului Vedere Adecvată. Evenimentele pe care apariția lui Dee le declanșează în viața lui Pasquale sunt tandre, uneori comice, pe alocuri încărcate de tensiune, dar contrabalansate de câteva momente poetice de o sensibilitate unică. În ciuda barierei lingvistice, între cei doi se înfiripă ceva mai mult decât o simplă prietenie, însă este nevoie de ani întregi pentru ca Pasquale și Dee să recunoască deschis ceea ce simt unul pentru celălalt.

Prezentul îl găsește pe Pasquale, acum un venerabil domn, în căutarea iubirii sale din tinerețe: nimeni alta decât secretoasa Dee. Pentru a o găsi, Pasquale călătorește în America, unde îi cere un favor lui Michael Deane, un faimos prodcător de la Hollywood. Dar, dacă o va găsi, poate cineva să-i garanteze lui Pasquale că Dee își va aminti de el și că-l va dori din nou în viața ei?

An Italian coastal town

Fiind pasionat de tot ce ține de industria filmului, și cum romanul este un fel de incursiune în viețile private ale actorilor (fie ei și figuranți), cu tot cu lucruri bune și mai puțin bune ale vieții de stea de cinema, Frumoasele ruine a fost una dintre puținele cărți pe care le-am adorat de la început și până la sfârșit. Personajele superbe, acțiunea și misterul, emoțiile și trăirile pe care le transmite, toate au contribuit la farmecul inconfundabil al romanului și cu siguranță o să mai citesc cărți scrise de Jess Walter. Stilul său are ceva aparte, acel je ne sais quoi pe care fiecare dintre noi îl căutăm la o carte, dar îl găsim cu greu. Și când îl găsim, parcă nu vrem să ne mai despărțim de el!

Leonardo DaVinci spunea că „Arta nu este niciodată terminată, ci doar abandonată”, iar acest lucru se potrivește de minune personajelor din romanul lui Jess Walter. Fiecare a fost pus, cel puțin o dată în viață, în fața unei decizii aparent imposibile, și de multe ori au ales să renunțe la activitățile care le făceau plăcere în detrimentul urgențelor din viețile personale. Acest lucru le face să pară mai reale, niște persoane simple cu vieți complicate, și le apropie mai mult de cititor, pentru că acesta din urmă poate relaționa perfect cu ele. De câte ori nu a trebuit și noi să renunțăm la un lucru pe care ni-l doream din tot sufletul doar pentru că se bătea cap în cap cu altceva din viețile noastre?

Frumoasele ruine vorbește despre greutățile vieților celor care se dedică trup și suflet frumosului, despre sacrificiile pe care sunt nevoiți artiștii să le facă pentru a reuși în tot mai aglomerata lume a showbiz-ului, despre neîmpliniri și eșecuri, dar și despre succese și bucurii. Un roman minunat, poetic și sensibil, Frumoasele ruine cu siguranță o să încălzească inimile iubitorilor artei în cele mai variate forme ale sale.

  • Plusuri

    Totul, de la primul paragraf și până la ultimul punct.

  • Recomandari

    Cinefililor, în special, dar și persoanelor care își doresc o lecrură unică și sensibilă.

Categorie: | Autor: | Editura:



Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Bookish spune:

    Pe mine m-aţi convins că e o carte bună deşi de obicei nu mă arunc să citesc noile apariţii, decât dacă este vorba de un scriitor cunoscut care îmi place.

    raspunde

    • razvantimar spune:

      Frumoasele ruine e o carte excelentă, mai ales dacă ești interesat de tot ce se întâmplă în culisele industriei de film, așa ca mine. Plus că se citește și foarte ușor, fiind o lectură perfectă pentru vară. Te aștept cu niște impresii după ce o citești :D

      raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro