Ursule brun, ursule brun, tu ce vezi?
Scris de Teodora Graur • 24 January 2020 • in categoria Carte pentru copii
Autor: Bill Martin Jr., Eric Carle
Rating:
Editura: Cartea Copiilor
Anul aparitiei: 2019
Traducere: Florin Bican
Numar pagini: 28
ISBN: 978-606-8996-03-5
Vacanța de iarnă a fost un prilej numai bun să răsfoiesc, alături de fiica mea, noile cărți din bibliotecă. Cu ocazia Crăciunului colecția noastră de cărți pentru copii a crescut considerabil - iar din mulțimea de cărți, micuța noastră și-a ales repede favoritele.
Câștigătoare la categoriile „Lectura înainte de somn” și „Lectura pentru mașină” a fost, detașat, Ursule brun, ursule brun, tu ce vezi? Scrisă de Bill Martin Jr. și ilustrată de bine-cunoscutul Eric Carle, cartea ne-a atras prin imaginile viu colorate și ritmul jucăuș și repetitiv al poveștii.
Publicată pentru prima oară în 1967, „Brown Bear, Brown Bear, What Do You See?" a reprezentat pentru Eric Carle debutul în ilustrația de carte pentru copii - și de-acolo, restul e poveste.
Pagină după pagină, mai multe animale colorate se întreabă: Tu ce vezi? Uită-te bine? Un urs brun, un cal albastru, o oaie neagră și alte câteva animale îndrăgite de copii se îndeamnă unele pe altele și stârnesc curiozitatea de a vedea ce urmează pe pagina următoare. Lectura se transformă într-un joc haios, care te prinde repede.
Ca tehnică pentru ilustrații, Eric Carle foloseşte colajul din hârtie pictată cu diverse modele şi texturi, pe care o decupează şi apoi combină fragmentele pentru a forma imagini inedite, care stârnesc imaginația și curiozitatea celor mici.
Ce am apreciat eu la carte:
- E un bun pretext pentru a recunoaște animale și culori
- E o carte-joc, se citește repede și ține vie atenția copiilor
- Textul este bilingv, în română și engleză, astfel încât poți exersa numele de animale și culori și în engleză
- Bonus, la final, câteva jocuri de asociere a culorilor și de a cunoaște mai multe detalii despre animalele din carte
Ce a încântat-o pe fiica mea:
- Ilustrațiile mari, în culori vesele (aici e meritul stilului inconfundabil al lui Eric Carle)
- Rândurile scurte, ușor de reținut și pe care le poate repeta
- Să numească singură animalele din carte
În plus, ne-am făcut propriul joc de observație, pe modelul Tu ce vezi? Uită-te bine?, pe care îl folosim când mergem la plimbare sau suntem în parc, pentru a identifica și numi persoane, animale, culori, obiecte sau orice ne atrage atenția.
Cartea este recomandată copiilor până în 5 ani și cred că i-ar atrage atrage foarte mult pe copii în special în jurul vârstei de 2-3 ani. E o lectură jucăușă, plăcută, pe care și eu o recomand cu căldură.