Umorul dezlănțuit. Bătălia sexelor
Scris de Calina Matei • 24 October 2016 • in categoria Umor
Autor: Simona Tache și Mihai Radu
Rating:
Editura: Trei
Anul aparitiei: 2015
Numar pagini: 200
ISBN: 978-606-719-549-1
„De unde naiba să știe bărbatul care-i sunt hainele murdare??? Își miroase, timp de două ore, toate cârpele de pe scaunul-cuier. Le împarte în două grămezi, unele curate și altele murdare. Când, transpirat, anunță că a terminat, bestia de soție se înființează și ia ambele mormane la spălat.
— De ce le iei și pe-alea curate? o întreabă, confuz.
— Pentru că sunt jegoase. Și dă-le și pe toate alea de pe tine, că put.
— Dar sunt proaspăt spălate, le-am luat de-abia acum o săptămână.
Vrăjitoarea e însă de neclintit. Îi întoarce spatele și iese, lăsându-l gol, dezorientat, umilit și mirosindu-se la subraț.
* * * *
Când e o haină murdară? Când te-ai uitat la ea. Ai pângărit-o cu privirea ta. E ca și cum s-a frecat un pechinez în călduri pe ea, trebuie aruncată la spălat. Multe femei stau la ușa șifonierului și te urmăresc când îți alegi haine:
— Haaaa, tricou atins, tricou îmbrăcat, tricou împuțiiit!”
Că e cel puțin o diferență între femei și bărbați e un lucru știut care trece de aspectele evidente, ca de pildă genul. Că fiecare e cu piticii lui pe creier și nu e cu toate țiglele pe casă e ceva un pic mai greu de observat la prima vedere dar nu atât de greu de intuit mai ales atunci când te mai uiți și în ograda ta și unele scenarii ți se par desprinse cuvânt cu cuvânt din ce-ai trăit acum două zile. Și aici intervine comicul de situație, ăla de nu a fost mai comic de când se știe el, pentru că e mai ușor să râzi cu gura până la urechi atunci când de fapt nu mai e vorba despre tine.
Simona Tache și Mihai Radu revin cu o continuare a volumului Femeile vin de pe Venus, bărbații vin de la băut, de data aceast intitulat Bărbații vin de pe Marte, femeile de la coafor.
Seria de întâmplări cotidiene povestite din perspectiva amândurora era garantată să scoată la iveală toată paleta de râs de care dispun - de la cel la în care mă țin cu mâna de burtă la cel timid, în colțul gurii, pe care îl abordez în spații publice, că doar nu vreau să zică lumea de la metrou că sunt nebună.
Nu poți citi cartea de față serios fiind. E ca și cum ai încerca din senin să respiri pe urechi.
Mi-e greu să aleg un singur subiect și să-i dau titlul de cel mai cel sau să înșir toată gama abordată că n-am mai termina azi sau aș termina eu recenzia cu un pomelnic de idei care variază de la de ce le plac femeilor reducerile până la preferința pentru portofele a femeilor și absența ei în cazul bărbaților.
În schimb aș vrea să vă zic de ce a fost faină lectura asta:
- Pentru că oricâtă empatie ai avea în dotare tot nu o să înțelegi 100% sexul opus
- Pentru că dreptatea e și de-o parte și de alta a baricadei
- Pentru că atât Simona cât și Mihai știu să facă haz de necaz
- Pentru că unele lucruri merită explicate doar de dragul de a le explica
- Pentru că Simona e prietena ta cea mai bună care o să-ți țină hangul când ești pachet de nervi din cauza lui
- Pentru că Mihai e tovarășul de pahar care o să-ți mai toarne unul și o să-ți zică „lasă că vă împăcați voi până mâine”
- Pentru că viața e prea scurtă ca să luăm lucrurile în serios și nimic nu e suficient de sacru încât să nu merite să faci puțină bășcălie
Așa că, hai, spor la râs!
-
Plusuri
Umorul, inteligența și autoironia de care dau dovadă autorii.
-
Recomandari
Celor ce vor să se distreze un pic sau un pic mai mult.