bookblog.ro

Secrete și trăiri de familie

Scris de • 7 June 2011 • in categoria

Titlu: Trei veri
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2006
Traducere:
Numar pagini: 456
ISBN: 973-568-986-3

Un tablou zugrăvit cu reală înţelegere şi empatie, Trei veri este un roman care tratează drama familiei moderne dintr-o perspectivă caldă, umană, presărată cu fine accente psihologice întărite de înţelepciune.

Julia Glass prezintă în romanul său de debut o poveste de familie manifestată în cele trei generaţii, care nu este ocolită de dramele cele mai profunde ale societăţii moderne. Pornind de la evenimente dureroase de pierdere a unor persoane apropiate şi importante, personajele acestei cărţi sunt dezbrăcate de toate secretele trăirilor lor. Descoperim în ele frământări, trăiri la prima vedere stranii şi neînţelese care ne solicită empatia.

Sentimentul nevoii de libertate ale tatălui, Paul, care şi-a pierdut soţia, reconsiderarea din pespectiva morţii a propriei relaţii, dorinţa de regăsire de sine dar şi fuga de realitate, rememorarea clipelor importante, a semnificaţiilor cuvintelor rostite demult, toate acestea sunt înşiruite de Julia Glass într-o manieră blândă, înţelegătoare şi delicată.

Tot astfel fiul homosexual, Fenno, care a stârnit întrebările şi suspiciunile familiei, este un personaj complex, care luptă cu alegerile sale, măcinat de sentimente contradictorii, iubiri adânci şi atracţii interzise. Facem cunoştinţă cu un bărbat devotat, cu spirit de sacrificiu, înzestrat cu multă dragoste pentru familie, prieteni şi animale.

Am remarcat cu plăcere faptul ca animalele sunt nelipsite din viaţa personajelor, întregindu-le sentimentele şi împlinindu-i, asa cum povesteşte Fenno:

Poate că părinţii mei aveau bani, poate că se iubeau şi ne iubeau pe mine şi pe fraţii mei, dar numai loialitatea acestor câini frumoşi şi deştepţi a făcut casa asta să mi se pară, când eram mic, locul cel mai sigur din lume.

Primele pagini ale cărţii le-am citit destul de greu, stilul fiind destul de încărcat şi exagerat de descriptiv. Faptul ca Julia Glass este pictoriţă şi-a lăsat amprenta asupra modului de a aşterne la început cuvintele pe hârtie. Cu toate acestea, începând cu partea a doua, lectura mi s-a părut plăcută şi impresionantă. Descriptivitatea a fost inlocuită de o profundă cunoaştere a secretelor psihicului uman, a frământărilor şi sentimentelor cele mai sensibile.

  • Plusuri

    Julia Glass costruieşte personaje complexe, analizate atent şi prezentate într-o manieră caldă, umană, sensibilă.

  • Minusuri

    La debutul cărţii lectura este greoaie, fapt care însă este compensat odată cu pătrunderea mai adâncă în poveste.

  • Recomandari

    Pentru amatorii romanelor psihologice, ţesute atent şi centrate pe trăirile interioare.

Categorie: | Autor: | Editura:



Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. bookaholic spune:

    Julia Glass scrie o proza foarte buna, descriptivul e cat se poate de sensibil si profund. nu l-as recomanda in principal amatorilor de romane psihologice, pana la urma e proza foare buna pentru orice cititor un pic antrenat in literatura de 2000.

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro