Tantra sau calea ce răspândește cunoașterea care salvează
Scris de Elena Potocean • 15 March 2013 • in categoria Religie/Spiritualitate
Autor: Lama Yeshe
Rating:
Editura: Herald
Anul aparitiei: 2012
Traducere: Daniela Andreescu
Numar pagini: 224
ISBN: 978-973-111-346-3
Introducere în Tantra este una dintre acele cărți ce îți pot schimba felul în care privești lumea și viața, nu doar temporar, ci cu efecte permanente. Perspectiva căii tantrismului este interesantă prin însăși etimologia cuvântului tantra ce derivă din rădăcina tan (a răspândi) și tatri (originea cunoaşterii) ceea ce s-ar traduce cu aproximație ca „răspândirea cunoaşterii”. O altă variantă ar fi cea în care tantra este văzută drept calea ce răspândește cunoaşterea care salvează.
Nu! Nu! Și iarăși nu! Tantra nu este o cale a erotismului! În sanscrită cuvântul folosit pentru sex este Kama, iar partea interesantă este că sensul acestuia include și dimensiunea spirituală a actului, nu se rezumă la împlinirea pur fizică a iubirii. Asta pentru că tantra presupune o spiritualitate senzuală, un vehicul care duce actul sexual de la a face la a fi, fără a genera sentimente precum frica, rușinea sau vinovăția, scăpându-ne astfel de limitele culturale autoimpuse care au dus la reprimarea sinelui.
Tantrismul, dacă nu îl confundăm cu formele pe care le îmbracă în diferite culturi, devine un fel de ecstasy spiritual care îți oferă metodologia și uneltele necesare pentru a realiza o „deprogramare” și-o reprogramare capabilă să genereze o reîntregire a ființei. Tantra o putem defini ca pe o punte peste imensa prăpastie creată în mintea noastră de educație și religie, prăpastia dintre spiritualitate și sexualitate. Pentru că, spre deosebire de restul căilor spirituale, aceasta propovăduiește o uniune, nu separarea, studiază copacul vieții în detaliu, nu se oprește la o singură ramură a lui, unul dintre principiile ei fiind acela că Binele şi răul, sacrul şi profanul, senzualitatea şi spiritualitatea, materialul şi transcendentalul, samsara (ignoranţa) şi nirvana (iluminarea) nu sunt complet opuse, ele sunt două faţete ale aceleiaşi realităţi.
Acest subiect mistic, aproape imposibil de definit, e mai degrabă o modalitate de a ieși din tiparul suferinței induse de acel cerc caracterizat de a vrea - a avea - a nu fi mulțumit cu ce ai - a vrea altceva. Toate astea prin intermediul unui proces de conștientizare a dorințelor și atașamentelor din viața de zi cu zi, prin a înceta să ne mai clădim fericirea pe cauze exterioare.
Tantra, conform căreia raiul este aici și acum și care nu cere de la noi tot felul de reprimări bazate pe recompense iluzorii, poate fi o prețioasă piatră de hotar în producerea unei schimbări profunde alimentate chiar de propriile noastre dorințe. Această carte ne deschide ochii în fața falselor proiecții, ne scoate din tiparele autodistructive, ne ajută să ieșim de sub tirania presiunilor mentale și emoționale specifice vremurilor, realizând că nu este greșit să avem plăceri ci să ne agățăm de ele, învățând să facem față plăcerii senzoriale fără să ne pierdem și mai ales să conștientizăm că tipul de dorință pe care îl manifestăm față de un obiect atrăgător ne distorsionează percepția acelui obiect.
Tantra este una dintre cele mai străvechi căi spirituale indiene, conform lui Mircea Eliade fiind chiar anterioară Vedelor. În aceste vremuri de haos social și afectiv, avem o nevoie urgentă de acel ceva care, indiferent de opțiunile intelectuale sau religioase ale fiecăruia, să ne facă să dobândim flexibilitate mentală, câștigând o mai mare libertate față de conjuncturile exterioare. Așadar, cititorul trebuie să înceteze a mai privi tantra ca pe un mănunchi de practici exotice nepotrivite mentalității occidentale, înțelegând că tantra este una dintre puținele căi ce nu promovează evitarea, excluderea a ceea ce pare necorespunzător, ci mai degrabă o transformare care poate colora cu mii de nuanțe existența.
Vă invit să răspundeți acestei invitații de a descoperi dimensiunea sacră care face să vibreze la unison corpul, sufletul și conștiința, citind învățăturile lui Lama Yeshe din acest volum cu un mesaj clar și relevant pentru societatea secolului XXI.
-
Plusuri
Stilul modest, direct și amuzant, oferă un sentiment de libertate incredibil, o claritate precisă și digerabilă
-
Recomandari
Celor sătui de căi spirituale pline de restricții, care împart viața în alb și negru sau separarea în locul uniunii