bookblog.ro

Francmasoneria

Scris de • 2 May 2012 • in categoria

Titlu: Legendele, miturile şi simbolurile Francmasoneriei
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2011
Traducere:
Numar pagini: 272
ISBN: 978-973-111-201-5

Căutăm un răspuns în ştiinţă sau în religie, ne declarăm atei, agnostici ori drept credincioşi şi ne apărăm cu stoicism (ne)credinţa. Albert G. Mackey introduce celui interesat de istoria religilor, curioşilor sau viitorilor adepţi nu o religie, o filosofie pură sau o istorie, ci un sistem de filosofie religioasă, arhicunoscut ca francmasonerie, ,,o ştiinţă a moralităţii, ascunsă sub valul alegoriei şi ilustrată prin simboluri.” (p.9)

În prima parte a cărţii, binecunoscutul autor american în ceea ce priveşte lucrările despre francmasonerie, pentru a putea da o definiţie înţeleasă de toţi, revendică vechimea sistemului, schimbările ce au avut loc în interiorul acestuia, şi rolul său istoric. Rădăcinile ordinului duc pȃnă la noachiţi, urmaşii lui Noe, a căror obiceiuri formează francmasoneria pură. De-a lungul timpului, odată cu apariţia politeismului, grupul s-a divizat, iar cei care s-au îndepărtat, dar care au rămas fideli acelui sistem de gȃndire au format francmasoneria falsă. Cele două grupuri s-au întretăiat la construirea marelui templu din Ierusalim, rămȃnȃnd mai mult sau mai puţin prototipul instituţiei de astăzi.

Deşi baza francmasoneriei poate fi uşor sintetizată în două mari credinţe, unicitatea lui Dumnezeu, şi nemurirea sufletului, Mackey vorbeşte într-un limbaj încărcat, cu trimiteri continue la Biblie, simboluri şi mituri, despre partea operativă a ordinului, ce pune accentul pe ştiinţă şi pe construcţia exterioară, căci ,,munca este rugăciune”, dar şi despre partea speculativă, artistică, meditativă. Astfel, ni se spune că ,,Dacă reconstituim evoluţia Francmasoneriei, o găsim atȃt de strȃns legată de istoria filosofiei, religiei şi artei în toate epocile lumii, încȃt este evident că nici un mason nu se poate aştepta să înţeleagă pe deplin natura instituţiei, sau să-i aprecieze caracterul, dacă nu-i studiază cu atenţie analele şi nu se familiarizează cu faptele istoriei, cărora ea le dă şi de la care primeşte influenţe.” (pp. 46-47)

În cea de-a doua parte a cărţii, tot prin acelaşi stil ce înglobează în el cȃt mai multe informaţii, digresiuni, explicaţii suplimentare, ce pot pierde uneori cititorul din cauza multitudinii lor, Albert G. Mackey accentuează importanţa simbolurilor găsite nu doar în obiceiurile lor, cȃt şi în mituri, fie ele istorice, filosofice sau mitic istorice. În masonerie este imposibil să nu ne gȃndim la aceste simboluri, fără de care nu se poate vorbi despre francmasonerie, căci pentru ei accentul nu cade pe acurateţea faptelor reale, ci pe transmiterea doctrinelor filosofice.

Pentru a da un simplu exemplu în acest sens, omul este reprezentat pentru ei ,,lăuntric şi spiritual printr-un templu material” (p.67), de la prima piatră ce trebuie şlefuită cu ustensilele potrivite, la piatra de temelie sau treptele ce urmează a fi construite şi urcate. Tot la fel, loja, acoperămȃntul ei, sau diferite rituri descrise în carte sunt simboluri ale lumii şi ale universului.

Francmasoneria reprezintă o altă căutare a adevărului divin, prin simboluri şi alegorii, căutȃnd unicitatea numelui inefabil. ,,Cetăţenii tuturor naţiilor se pot înţelege în limbajul Francmasoneriei; oamenii de toate religiile pot îngenunchea în faţa altarului ei; discipolii tuturor credinţelor pot subscrie crezurilor sale.” (p. 156)

  • Plusuri

    explicarea minuţioasă, didactică, a celor prezentate în carte;

  • Minusuri

    apărută pentru prima oară în 1869 şi fiind o carte de specialitate, ce tratează un astfel de subiect, limbajul abordat este uneori greoi, dificil de urmărit.

  • Recomandari

    pasionaţilor de istorie a religiilor, de mistere, de organizaţii de acest tip.

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro