bookblog.ro

Suntem înconjuraţi de moarte

Scris de • 20 February 2012 • in categoria

Camera intunecata

Titlu: Camera întunecată
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2011
Traducere:
Numar pagini: 495
ISBN: 978-973-707-478-2

Morţii se strâng în fiecare iarnă să celebreze Crăciunul. Dar în una din aceste ocazii, au fost deranjaţi de o fată bătrână. Ceasul acesteia se oprise, aşa că s-a trezit prea devreme şi s-a dus la biserică în mijlocul nopţii de Crăciun. Se auzea un murmur de voci ca şi cum slujba ar fi fost în desfăşurare, iar biserica era plină de oameni. Dintr-o dată, bătrâna l-a văzut pe logodnicul ei din vremea tinereţii. Acesta se înecase cu multi ani în urmă, dar iată-l acolo, stând într-o strană, printre ceilalţi.

“... Ecouri de dincolo de moarte este un roman de toamnă, prin urmare este întunecat. Continuarea lui, Camera întunecată, se petrece iarna, aşa că s-ar putea să fie şi mai întunecat. Scopul a fost să scriu câte un roman pentru fiecare anotimp din Oland, un “Cvartet Oland” în care vremea şi stranietatea peisajului ajung să contamineze personajele şi chiar povestea în sine.” ne spune autorul acestui roman. El a copilărit în acea parte a insulei nordice în care se petrece mare parte din acţiunea cărţii aşa că bănuiesc că ştie el ce vorbeşte.

Cele câteva cuvinte de mai sus în care autorul îşi mărturiseşte intenţia redau foarte bine atmosfera în care se petrece acţiunea. O atmosferă extrem de rece, întunecată şi sinistră creată pe insula nordică Oland, unde Joakim şi Katrine Westin au cumpărat conacul Eel Point, locul unde timp de aproape 200 de ani au locuit pe rând paznicii celor două faruri. La fel ca şi Katrine, a cărei mamă a locuit aici la sfârşitul anilor ’50, mai există şi alte personaje care s-au întors sau au continuat să locuiască în această zonă a Suediei după strămoşii lor care au avut într-un fel sau altul legătură cu conacul şi cu farurile. Pe parcursul lecturii, cititorul descoperă legăturile dintre aceste personaje ceea ce lasă senzaţia că trecutul şi prezentul se întrepătrund atât la propriu cât şi la figurat. Această legătură dintre trecut şi prezent în peisajul sălbatic şi neîndurător al iernii din insula Oland creează cititorului senzaţia că a pătruns într-un ţinut unde graniţa dintre lumea fizică şi cea spirituală nu este chiar atât de rigidă şi de clară ci mult mai transparentă, cele două aflându-se în contact într-un mod la fel de clar ca şi trecutul cu prezentul. Bătrânul Gerlof are următoarea discuţie cu Joakim, după ce soţia celui din urma, Katrine, moare înecată: “Aici, pe insula, morţii sunt vecinii noştri peste tot şi va trebui să te obişnuieşti cu asta. [...] Joakim dădu din cap şi închise ochii. - Eu nu credeam în nimic, spuse el. Înainte să venim aici nu credeam că morţii se pot întoarce... dar acum nu mai ştiu ce să cred. Multe lucruri ieşite din comun s-au întâmplat aici. [...] Orice ai simţi din partea morţilor sau orice ţi se pare că ai vedea, spuse Gerlof încet, poate fi periculos să-i lăsăm să ne conducă acţiunile.”

Romanul este foarte bine structurat şi foarte bine scris. Autorul reuşeşte să creeze senzaţia că se întâmplă ceva ciudat, fără a lăsa impresia, nici măcar o clipă, că s-a îndepărtat de la realitatea palpabilă a fiecărei zile. Poveştile cu fantome pot părea fantastice în cele mai multe cazuri, însă în acest caz spiritele care bântuie neliniştite această insulă nu par ceva ce ţine de paranormal ci mai degrabă ceva ce ţine de percepţia celui de-al şaselea simţ. În această atmosferă lugubră, Johan Theorin amestecă o investigaţie criminalistică – privind atât moartea Katrinei cât şi niște spargeri de locuinţe – , poveşti de familie şi vieţi personale şi completează cu scurte relatări din istoria paznicilor de far de la Eel Point. De aici rezultă un roman cu o intrigă reuşită şi cu un suspans excelent ce nu-ţi permit să laşi cartea din mână. Însă îţi provoacă nevoia să mai ridici câteodată ochii pe deasupra cărţii ca să te asiguri că totul e în regulă în jurul tău.

 • Plusuri

  suspansul, poveştile despre întâmplări din istoria farului

 • Recomandari

  pasionaţilor de supranatural

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Iuliana spune:

  Cum sunt atrasa foarte mult de fenomenele inexplicabile, m-ai convins sa citesc aceasta carte.Recenzia mi-a starnit interesul si suspansul.Imi place psihologia imbinata cu parapsihologia, iar aceasta pare ca respecta aceste criterii.

  raspunde

 2. ela29 spune:

  Am citit romanul de toamna si abia astept sa pun mana pe cel de iarna

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro