Socialul, inconștientul și sinele nedivizat
Scris de Alice Teodorescu • 29 April 2014 • in categoria Cultura generala
Autor: David Brooks
Rating:
Editura: Publica
Anul aparitiei: 2014
Traducere: Florin Tudose
Numar pagini: 543
ISBN: 978-606-8360-68-3
Un studio-poveste despre om ca animal social, complex, guvernat de inconștient (înțeles ca un mecanism complex, adesea demonizat de-a lungul istoriei).
Și toate aceste nereușite au avut o cauză comună: încrederea într-o viziune prea simplistă asupra naturii umane. (…) atât timp cât nu vom integra noile descoperiri legate de adevărata noastră natură în universul politicilor publice și până când povestea magică nu se amestecă cu cea prozaică. Care este, în fapt, natura umană? Într-o multitudine de studii și zgomot informațional, aparente descoperiri și revoluții științifice,David Brooks își propune să facă ordine și să traseze „evoluția” ideilor/umanității într-un mod atât de firesc, încât poate părea simplist: prin poveste. Brooks prezintă povestea lui Harold și a Ericăi, două ființe umane înțelese în totalitatea contextelor, istoriei, comportamentelor, devenirii lor, pentru a face „lumină” în înțelegerea inconștientului sau, cum spune chiar el, resursele ascunse care ne arată ce înseamnă cu adevărat să iubești, să ai caracter și să te bucuri de o viață împlinită.
Animalul social este o carte care analizează viața de zi cu zi prin construirea unei istorii personale, de la naștere până la moarte, pentru a insera la fiecare pas studii din arii precum psihologie, sociologie, filosofie, economie, literatură, neuroștiințe etc. Totul pentru a arăta că, deși a făcut furori de-a lungul secolelor, cartezianismul ne-a transformat mentalitatea în așa fel încât să ignorăm, la nivel social/comportamental, faptul că funcționăm mai mult ca „nori” și mai puțin ca „ceasuri” - Ceasurile sunt sisteme ordonate și precise ce pot fi definite și evaluate prin metode reductive. (...) Norii sunt neregulați, dinamici și idiosincratici. Iar acești nori, în complexitatea lor, creează tot felul de reguli, pe care apoi le încalcă. Iar în ceea ce privește controlul, aceasta este una dintre cele mai mari iluzii ale „animalului social”.
Un studiu despre natura umană și cât de puțin înțelegem despre noi, care face o apologie a inconștientului – locul unde se întâmplă, în fapt, cele mai multe dintre procesele decizionale/emoționale etc. Totul se sfârșește așa cum a început: un amestec hipercomplex de senzații, percepții, porniri, nevoi, amestec pe care îl numim, cu totul antiseptic, inconștient. Într-o lume care sterilizează și clinicizează tot mai multe aspecte „naturale”, David Brooks aduce puțină magie într-un limbaj accesibil, care însă nu neglijează raționalul din noi, dar face apel, poate într-o canitate mai mare (inconștientă, sic!), la acel homo narrans din vechime.
Iar dacă vreți să vă faceți o idee despre Brooks și ale sale credințe, înainte de a citi, vă las în compania unui TED Talk la fel de inspirațional:
-
Plusuri
Modul în care este construită cartea, conexiunile și inserțiile teoretice, „povestea-cadru”.
-
Recomandari
Tuturor celor care vor să facă un pas înainte în cunoașterea de sine.