bookblog.ro

Situații nefericite, mecanisme imperfecte de supraviețuire, haos și alte chestii

Scris de • 18 September 2017 • in categoria

Titlu: O hiperbolă și jumătate
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2016
Traducere:
Numar pagini: 374
ISBN: 978-606-722-215-9
Cumpara cartea

Cui nu-i plac meme-urile? Sunt haioase, le găsești cu miile (sau, mai bine spus, cu milioanele) pe Internet și, de cele mai multe ori, reușesc să te înveselească în ciuda altor factori externi care par a fi împotriva acestui lucru. Și știți care e partea cea mai bună? Unul dintre cele mai populare meme-uri își are originea într-o carte! Bine, un blog care, mai apoi, a făcut pasul cel mare spre lumina tiparului, dar... ați prins ideea. Când am aflat că O hiperbolă și jumătate dispune și de o ediție în limba română, am știut că trebuie neapărat să o citesc.

Descrierea oficială e aur curat, surprinde esența cărții perfect, așa că am s-o las mai jos:

Aceasta este cartea mea. Și, pentru că am scris-o, a trebuit să scornesc câteva rânduri pentru coperta 4, în care să explic despre ce este vorba. Am încercat să inventez o poveste lungă, la persoana a III-a, în care să spun ce minunată este cartea mea și în care să am un ton ușor superior, ca și când ar fi fost scrisă de altcineva:

„...unii ar putea spune că este o carte plină de povești...”

„...alții ar putea spune că volumul conține mai multe imagini decât o enciclopedie...”

„...ESTE O CARTE MINUNATĂ”

Însă mi-am dat seama repede că nu joc teatru îndeajuns de bine ca să fiu convingătoare, așa că am decis să fac o listă cu ce puteți găsi în carte:

Ilustrații.

Cuvinte.

Povești despre lucruri care mi s-au întâmplat mie.

Povești despre lucruri care li s-au întâmplat altora din cauza mea.

Opt milioane de dolari.*

Povești despre câini.

Secretul fericirii veșnice.*

* Astea sunt minciuni. Poate am subestimat cât de bine pot juca teatru.

Înainte să vă arăt doar o parte din nenumăratele situații hilare prin care Allie, autoarea, a trecut de-a lungul vieții, toate fiind ilustrate în cel mai adorabil, amuzant și colorat mod cu putință, mă simt nevoit să vorbesc puțin despre carte. Dar, vă avertizez, cuvintele sunt insuficiente pentru a descrie cât de perfectă e O hiperbolă și jumătate, cât de relatable sunt situațiile descrise și cât de mult veți râde parcurgând-o.

O hiperbolă și jumătate este despre... viață. Despre imperfecțiunile și momentele rare care o fac specială, despre familie și prietenie, depresie și animale de companie tembele. Citind cartea, am simțit că stau la taifas cu un vechi prieten, pe care nu l-am mai văzut de un car de ani. Deși nu o cunosc (duh!) pe autoare, cu fiecare capitol parcurs am simțit exact opusul și, într-un fel, am avut impresia că am fost alături de ea în toate acele momente. Cartea e atât de intimă, de personală, de sinceră și neprelucrată încât e imposibil să nu te atașezi de Allie, să nu-i apreciezi umorul debordant, on the nose cum s-ar zice, situațiile parcă desprinse dintr-o comedie hollywoodiană, „personajele” speciale – cum ar fi cele două cățele ușor retarde, pe care le-am adorat, mai ales că sunt desenate într-un mod atât de abstract încât nu m-am putut abține să nu râd de fiecare dată când le-am văzut apărând pe pagină – și momentele întunecate din viața ei, când s-a confruntat cu depresia, dar și modurile în care a reușit să depășească aceste impedimente, exemple care se vor dovedi un real ajutor pentru persoanele aflate în aceeași situație.

Cred că m-am lungit ușor cam prea mult cu vorba. Ce-ar fi să vă las să vă delectați cu câteva poze pentru a vă convinge cât de specială e cu adevărat O hiperbolă și jumătate? *în realitate arată și mai bine, credeți-mă; cei de la editura Publica s-au întrecut pe ei înșiși cu cartea asta*

O hiperbolă și jumătate e departe de a fi cea mai importantă carte din lume din punct de vedere literar, dar nu-mi pasă de asta și, personal, o consider una dintre cele mai bune lecturi de anul acesta. Dacă vreți să vă destindeți, să râdeți cu gura până la urechi, să reflectați la propria viață sau să priviți gâștele cu alți ochi, am găsit cartea potrivită pentru voi.

  • Plusuri

    Stilul fără înflorituri, situațiile amuzante descrise și mai haios, ILUSTRAȚIILE.

  • Recomandari

    Tuturor.

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro