bookblog.ro

Secrete bine păstrate

Scris de • 17 May 2010 • in categoria

Titlu: Secrete bine păstrate
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2010


"There are five natural sources of caffeine - tea, coffee, the cola plant, cacao, yerba mate and his relatives. Early man located all of this five and knew that they reduced fatigue. Biochemical research has not added a single new source."
(Edgar Anderson)

Pe vremuri nu era nimic extraordinar ca fiecare mamă şi bunicuţă să aibă pe noptieră nişte cărţi cu sfaturi pentru gospodine. Există - şi nici un bărbat nu poate contesta aceasta - nişte trucuri care fac ca maioneza să nu se taie, ca pelteaua să nu iasă prea groasă, ca pilaful să fie mai gustos. La acestea se adăugau nişte soluţii-minune pentru îngrijirea mobilei şi a faianţei, câteva tehnici cu ajutorul cărora plantele din grădină puteau creşte aşa cum se cuvine şi - preferatele copilului care eram - diverse feluri în care puteai împleti de una singură hainele, cu diverse noduri şi întorsături dibace, care mă fascinau - jeteu, jerseu, unul pe faţă, două pe dos... Una peste alta, răsfoirea acelor cărţi făcea ca orice doamnă să poată ţine în mână cu mai mare uşurinţă o întreagă gospodărie, de la soţ şi copil până la căţel, purcel şi ficus.

All by myself...

De voie sau de nevoie, mamele şi bunicile noastre au învăţat şi au dezvoltat la rândul lor o sumă imensă de mijloace prin care aproape totul se putea produce în casă, pentru nevoile familiei. De voie sau de nevoie, în Occident a luat-o pe altă cale - aceea a experţilor. Nutriţionişti şi agenţi imobiliari. Experţi în design şi experţi în folosirea timpului liber. Experţi în vânzări de maşini, experţi în cumpărări de maşini. Experţi în aranjarea produselor pe raft, experţi în decriptarea şmecheriilor făcute de experţii în aranjarea produselor pe raft. Şi într-o lume populată de experţi, cei mai mulţi dintre străini şi-au pierdut îndemânarea casnică. Pentru chiuvete, există instalatori, pentru becuri există electricieni, pentru maşini, există service. Apropo de maşini, pesemne că Dacia cu capota ridicată, parcată pe marginea şoselei, de sub care ieşeau două picioare în pantaloni slinoşi a dat frisoane multor occidentali poposiţi pe la noi. Dacă la noi lucrurile încă merg cu un pic de sârmă şi nişte scoci, la ei, acolo nu se poate face cam nimic fără expertul în sârmă şi o vizită la magazinul central de scociuri. Sau cel puţin asta rezultă din Secrete bine păstrate, volum editat de Reader"™s Digest.

Lasă, că ştim noi mai bine...

Nu că volumul ar fi inutil. Nicidecum. Din cele 1500 de sfaturi conţinute, sunt destule pe care e bine să le ţii minte, mai ales din cele privitoare la alimentaţie, cum ar fi cel cu ciocolata care potoleşte tusea sau uleiul de cuişoare de pus pe dintele care îţi provoacă dureri, combinarea iaurtului cu antibioticele şi multe altele. Însă oricine îşi poate da seama că o bună parte din sugestiile cuprinse în carte poartă păcatul oricărui expert pur-sânge: lipsa simţului realităţii. Să exemplificăm: expertul în alimentaţie ne sfătuieşte să mâncăm peşte ca să combatem depresia (ca şi cum buna atmosferă din familie depinde de cantitatea de guvizi din tigaie). Apoi, la 30 de pagini distanţă, ni se spune să mâncăm ... singuri pentru că nişte "specialişti" au descoperit că în prezenţa a şase persoane, vei mânca cu până la 72% mai mult. Cum să împăcăm depresia ihtiologică cu îmbuibatul de unul singur, numai "specialiştii" ştiu. În fine, să rămânem pe teritoriul bucatelor şi să aflăm că dacă vrem să slăbim, e musai să mâncăm într-un decor albastru, fiindcă galbenul, roşul şi portocaliul stimulează îmbuibarea. Nu se menţionează nimic dacă volumul de cartofi prăjiţi îngurgitaţi are vreo legătură cu tricoul bleu-marin al pofticiosului. Iar, după ce la pagina 79, ni se spune că este bine să consumi produsele fermierilor locali (perfect de acord), la pagina 80, expertul face o piruetă şi ne transmite că e bine-bine să cumpărăm ouă îmbogăţite cu Omega-3...

Probabil că aceeaşi carenţă a simţului realităţii e cauza pentru care cartea (în paranteză fie spus, o colecţie de 1.500 de sfaturi mă duce cu gândul la un adevărat cod de legi, nu la o cărţulie care să-ţi facă viaţa un pic mai uşoară), cartea, spuneam, e plină de titluri sclipicioase precum: "Bancherii, brokerii şi consultanţii financiari îţi dezvăluie strategiile lor" (serios, aşa e la voi? La noi mint de-ngheaţă apele...), "O salată de cartofi mai sigură" (şi cât riscam cu salata aia de cartofi, la limita imposibilului...), "Trage apa cu succes" (am încercat, nu mi-a reuşit. Să insist?) şi, de departe, cea mai ameţitoare invitaţie, pe care nici un om normal nu o poate refuza : "Adu un omagiu ţelinei""

...Şi tot pe seama depărtării experţilor de planeta Pământ pun şi deosebit de inteligentele sfaturi privind viaţa socială şi de familie - printre care cel intitulat "Creează atmosferă cu mâncare" în ni se recomandă, în cazul unei cine romantice, să preparăm vânat sau raţă friptă, în cazul în care partenerul nu e vegetarian"

Gospodăria "clasică" era o un fel de mică cetate care putea trăi aproape de una singură, putând să-şi satisfacă prin forţele proprii necesităţile. Mama, tata, ăia micii şi cu bunicuţa aveau împreună aproape toate resursele şi tot potenţialul de energie şi ingeniozitate necesar încât să nu dispere la prima siguranţă sărită, prima cratiţă arsă şi prima bujie înecată. În spatele filozofiei lui "las' că merge şi aşa" se ascunde câteodată nu indolenţă, ci conştiinţa faptului că nu e nevoie de opt oameni pentru a schimba un bec. Ceea ce e un criteriu al normalităţii... Odată cu vremurile moderne, normalitatea se subţiază şi "familia" se măreşte - cu doamna expertă în curăţătorii, cu nenea care te sfătuieşte să-ţi procuri piese de schimb de pe internet, cu domnul care îţi recomandă doct ca atunci când eşti cu motocicleta să eviţi ... suprafeţele alunecoase, cu specialistul în securitate care te iniţiază, recomandându-ţi ... să-ţi pui un vizor pe uşă şi să-ţi montezi alarmă. Dacă reuşim să trecem peste sfaturile tautologice de mai sus ce viciază intenţia bună a editorilor, vom avea în mod sigur parte de o lectură mai concentrată şi mai cu folos.

    Categorie: | Editura:



    Citeste cele 4 COMENTARII si spune-ti parerea!

    1. Pingback: Secrete bine păstrate » constiinte.ro – blog de stiinte umaniste si religie

    2. Irina Bors spune:

      Am cateva carti de la Reader’s Digest si sunt destul de utile. M-ai facut curioasa si de asta….

      raspunde

    3. prenav spune:

      Bine, Silviu, sunt de acord cu tot ce ai spus!

      raspunde

    4. Gia spune:

      exceptand ultima fraza, recenzia ma face sa ma duc sa caut cartile mamicii si bunicii si sa le intreb tot ce stiu pana nu e prea tarziu si ma apuc si eu de experti si secrete :) minunat ca de obicei :)

      raspunde

    Lasa un comentariu

    Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

    Citeste si

    Copyright ©2011 Bookblog.ro