Șahul și dragostea = alegeri și, poate, puțin noroc
Scris de bookblog.ro • 26 February 2024 • in categoria Roman de dragoste
Autor: Ali Hazelwood
Rating:

Editura: Litera
Anul aparitiei: 2023
Traducere: Elena Arhire
Numar pagini: 336
ISBN: 978-630-319-338-0
De Șah-mat, cu dragoste, implicit de Ali Hazelwood, am tot auzit și i-am tot văzut peste tot cărțile. Recunosc, nu citesc cărți romance, asta pentru că, din experiențele avute, mereu mi-am spus că prea „romantizează” lucrurile, când, de fapt, ele sunt deseori departe de a fi așa cum un autor romance le descrie. Pentru mine, literatura ar trebui în primul rând să reitereze viața exact așa cum este, și dacă un autor își permite să apeleze la artificii stilistice și să se joace cu ficțiunea așa cum își dorește, rareori mă încântă astfel de lucruri. Nu văd cărțile romance decât ca o încercare de „a te îmbăta cu apă chioară”, iar din acest motiv nu se regăsesc neapărat pe lista mea de lectură.
Cu toate acestea, chiar înțeleg ideea esențială – uneori, pur și simplu vrei să evadezi într-o carte în care totul e perfect și totul se așază exact așa cum trebuie să se așeze. Poate tocmai din acest motiv, cărțile romantice sunt la mare căutare și prind la public. Mereu vor prinde. Iar Hazelwood a găsit o rețetă de un colosal succes, fiindcă ale sale cărți se vând ca pâinea caldă.
E bizar să spun toate astea și, totuși, să-i fi dat 5 steluțe cărții, nu? Ei bine, lucrurile stau după cum urmează: unu la mână, mi-a plăcut mult, mult de tot felul în care Ali Hazelwood scrie, și faptul că, dincolo de toate, întâmplările din carte chiar sunt relevante și convingătoare; doi la mână, această lectură a venit imediat după o carte foarte, foarte densă, solicitantă, dar de-a dreptul uimitoare. Astfel, s-a potrivit la fix: o lectură ușoară, o lectură care nu a făcut deloc apel la nevoia de a mă concentra, o lectură care a curs de la sine și de care m-am bucurat de la bun început.
Premisa cărții este, evident, șahul, și modul în care șahul îi schimbă viața, din mai multe unghiuri, lui Mallory Greenleaf. Chiar dacă și-a propus s-o termine definitiv cu sportul acesta, Mallory se vede nevoită să se apuce, din nou, de dat clasă celorlalți. Și-ncepe cu Nolan Sawyer, actualul campion mondial, „băiatul rău al șahului”, căruia cu ușurință îi dă un șah-mat colosal, fără ca măcar să știe că tocmai a intrat în atenția întregii lumi... Dar, mai ales, în atenția lui Nolan Sawyer.
Intempestiv, viața lui Mallory nu mai este aceeași. Nevoia o împinge să intre din nou în lumea șahului, o lume în general dominată de bărbați, pentru a asigura nevoile financiare ale familiei sale – cele două surori și mama bolnavă. Însă, victoria în fața lui Nolan deschide calea și altor posibilități, cum ar fi aceea de a afla mai multe despre Nolan Sawyer, îndeajuns de multe pentru ca între cei doi să ia naștere ceva. Evident, „dragostea” din partea cu „șah-matul”.
De cele mai multe ori, când citeam cărți romance și ajungeam la partea asta, deveneam tot mai reticent, fiindcă știam că autoarea are să romanțeze la maximum (de asta e și, de fapt, romance, nu?) tot ce se întâmplă, prin fragmente care mi se păreau răsuflate și uzate, descrieri fabuloase și ridicătoare în slăvi ale fizicului, inteligenței și așa mai departe. Surprinzător, Hazelwood chiar nu a pistonat asupra acestor aspecte. De fapt, chiar mi s-a părut puțin atipică, și probabil de asta mi-a plăcut și atât de mult: descrieri reale ale unor circumstanțe și personaje care ușor ar putea fi parte integrantă a realității oricui. Da, cu asta chiar m-a convins și m-a prins tare în lectură!
Șah-mat, cu dragoste a fost o carte inteligentă, iar acest lucru se datorează, în primul rând, faptului că vocea lui Mallory Greenleaf este, de fapt, vocea autoarei. Narată la persoana întâi, Mallory îți intră rapid sub piele: este o tipă faină, o tipă amuzantă, inteligentă, devotată, o tipă care știe ce vrea și care încearcă, așa cum poate, să susțină nevoile familiei. După ce tatăl ei a murit, iar mama ei a fost diagnosticată cu o boală cronică din ce în ce mai violentă, Mallory a fost nevoită să asigure traiul celor două surori (adevărate diavolițe) ale ei și mamei sale aflate în dureri. Nu s-a dat deoparte când a găsit oportunitatea de a lucra la un atelier de mecanică pentru a mai câștiga câte ceva. Și, deși reticentă la început, nu v-a da cu piciorul ocaziei de a câștiga bani din partidele de șah pe care va trebui să le joace. Încet, dar sigur, își câștigă renumele în acest domeniu.
Evident, nu surprinde pe nimeni faptul că Mallory și Nolan ajung împreună, nu? Totuși, ca în orice romance, vom avea parte și de dramă, de niște reacții oarecum puerile, însă autoarea rămâne foarte amuzantă și, în esență, transformă totul într-un adevărat deliciu.
Una peste alta, chiar a fost o lectură frumoasă, o lectură care m-a surprins plăcut și mi-a întrecut așteptările. Chiar merită 5 steluțe, i le-am dat fără să stau pe gânduri! De altfel, mi-a plăcut atât de mult cartea, încât vreau să citesc și celelalte cărți scrise de Ali Hazelwood. O comedie romantică destul de convingătoare, care te distrează, îți stârnește hohote de râs, și îți fură inima.
Am citit-o în mai puțin de o zi, bucuros de faptul că mi-am amintit că, uneori, cărțile pot să te facă și să râzi, să zâmbești, și nu trebuie neapărat să îți dea de gândit, să te facă să meditezi asupra unor aspecte ale vieții. Chiar o recomand cu cea mai mare încredere – fie că sunteți sau nu fani ai acestui gen literar!
Text scris de Andrei Cioată.
-
Plusuri
O carte ușoară, amuzantă, o comedie romantică pe care o descoperi cu interes și în care ajungi să te pierzi!
-
Recomandari
O recomand chiar și celor care nu sunt fani ai genului. Ali Hazelwood aduce ceva nou, ceva aparte în acest gen literar.
Gherasim Vasile Cosmin spune:
25 September 2024 | 5:12 pm
Este foarte adevărat.
O recomand chiar și celor care nu sunt fani ai genului.
Gherasim Vasile Cosmin