bookblog.ro

Pion în jocurile puterii

Scris de • 3 December 2014 • in categoria

Titlu: Anne de York. Iubirea pierdută
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2014
Traducere:
Numar pagini: 308
ISBN: 978-606-686-871-6
Cumpara cartea

„Trebuia să mă mărit cu acest prinţ pe care nu îl mai văzusem niciodată. Trebuia să nasc moştenitori, astfel încât tata să fie mulţumit şi prin vinele viitorilor regi ai Angliei să curgă sângele lui Warwick. Nu mă simţisem niciodată atât de umilită. Eram doar o biată făptură folosită pentru a împlini ambiţiile altora. Era un târg murdar al cărui principal pion eram eu.”

În lumea eroinei din acest roman, căsătoriile „programate” erau la ordinea zilei. Nu conta iubirea sinceră si adevărată, ci prioritare erau interesele de stat și necesitatea realizării de alianțe politice favorabile celor care deţineau puterea sau celor care luptau să o obţină. Iar pentru asta, oamenii erau capabili de orice: de crime, de pornirea unui război sau chiar de folosirea propriilor copii pe post de pioni în jocul lor crud pentru obținerea tronului.

Și Anne Neville va deveni un pion în cadrul planurilor trasate de către tatăl ei, contele de Warwick, un adevărat făuritor de regi. Însă Anne, ca și mama ei, se va întreba adesea de ce bărbații îşi doresc mereu puterea, mai presus chiar și decât bogățiile sau fericirea simțită alături de cei dragi.

Tatăl ei este cel care îl va aduce pe tron pe Eduard de York, crezând că acesta îi va fi supus și că îl va putea conduce din umbră. Însă Eduard va da dovadă de o personalitate puternică, luând singur propriile decizii, fără să aștepte aprobări din partea nimănui. Cunoscut drept amator de aventuri amoroase, va alege să se căsătorească cu o femeie fără sânge nobil, Elisabeta Woodville, și totodată să aibă amante. Soția lui va închide ochii la aventurile extraconjugale ale regelui, urmărindu-şi propriile interese. Va profita de noul ei statut de regină și își va aşeza numeroasele rude pe poziții cheie în ierarhia puterii.

Dincolo de intrigile şi bătăliile crude purtate de cei care își doreau tronul, romanul prezintă și povestea de dragoste dintre Anne și Richard. Ajunsă la vârsta potrivită pentru măritiș (în concepţia vremurilor respective), Anne va fi folosită de tatăl ei în cadrul unei căsătorii aranjate cu Eduard, prințul de Wales.

Cei doi se vor logodi, provocându-i tinerei nopți de insomnie. Alianța impusă va avea în cele din urmă și un aspect pozitiv neașteptat: ajunge să o cunoască personal pe mama acestuia, Margareta. Va descoperi o femeie nevoită să afișeze o mască dură din cauza vieții pe care a dus-o, însă care în adâncul sufletului a rămas o fiinţă fragilă și afectuoasă. Margareta se va recunoaște în Anne, obligată să se căsătorească de mult prea tânără cu un bărbat pe care nu îl mai văzuse niciodată. În timp, cele două se apropie una de cealalaltă, stârnind indignarea celorlalți care o acuză pe Anne că s-a aliat cu duşmanul.

Anne este prinsă într-o lume condusă doar de pofta pentru putere și de intoleranță în fața slăbiciunii. Dacă cei din jur se lasă ghidați exclusiv de propriul interes, Anne se lasă în voia inimii și face alegeri ascultându-și vocea interioară. Cine va învinge însă într-o lume condusă de intrigi și de jocurile crude pentru putere? Ce șansă are o femeie sufletistă într-un univers al interesului exclusiv pentru bani și influență?

 • Plusuri

  Redarea expresivă a stărilor interioare ale personajelor prin intermediul unor gesturi exterioare, minore la prima vedere.

 • Recomandari

  Iubitorilor de romane istorice și celor care apreciază poveștile de iubire, cu sau fără final fericit…

Categorie: | Autor: | Editura:Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

 1. Mihai Miruna spune:

  o carte foarte interesanta… recomand nu te plictiseste deloc… insa as vrea sa stiu daca exista si film dupa aceasta carte?

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro