Pe strada Dublin
Scris de Roxana Turcitu • 28 July 2013 • in categoria Erotica
Autor: Samantha Young
Rating:
Editura: Trei
Anul aparitiei: 2013
Traducere: Laurențiu Dulman
Numar pagini: 400
ISBN: 978-973-707-809-4
Este aproape imposibil să te gândești la romanul Pe strada Dublin ca la alte cărți erotice publicate în ultimii ani și care fac parte din același gen. Poate că reducând povestea la o structură foarte simplă, descoperi într-adevăr că are un schelet comun cu alte volume erotice contemporane, pentru femei: o eroină care a trecut prin câteva drame se îndrăgostește aproape instant de un protagonist de maxim 30 de ani care e deja stăpân peste un imperiu, însă care ascunde la rândul lui niște traume din copilărie. Dar Samantha Young reușește să îmbrace această schiță într-o poveste atât de frumoasă, încât pur și simplu nu poți clasa Pe strada Dublin în aceeași categorie.
O cunoaștem pe Jocelyn, o tânără de 22 de ani pe care soarta nu a cruțat-o deloc. Tragedie după tragedie, trecutul ei este un șir de întâmplări dramatice, iar personalitatea ei dificilă este un rezultat de la sine înțeles. Intriga începe să se contureze în momentul în care Jocelyn se mută într-un apartament nou, cu o colegă nouă, evident, Pe strada Dublin . Unde va descoperi în scurt timp că bărbatul cu care avusese recent o întâlnire întâmplătoare și amețitoare într-un taxi este chiar fratele colegei. Contrar așteptărilor, povestea nu pornește de aici într-un ritm mult mai accelerat. Cei doi nu se pierd în brațele celuilalt în doar câteva pagini, ci reușesc să construiască inițial un fel de prietenie, influențată bineînțeles de aluzii mai mult sau mai puțin subtile și de atracția pe care cei doi o simt. Samantha Young reușește să nu ofere cititorului senzația că este copleșit de legătura protagoniștilor. Atenția se îndreaptă în egală măsură asupra relației care se clădește între Jocelyn și Ellie, colega sa de apartament, asupra poveștii de iubire dintre aceasta și un prieten din grupul lor de amici, asupra jobului lui Jocelyn și a colegilor ei de la bar, asupra ședințelor de la psiholog, asupra provocărilor pe care le reprezintă cartea la care lucrează sau asupra dificultății de a se împăca după atât de mult timp cu propriul trecut. Iar toate aceste teme sunt construite cu multă grijă pentru detalii, cu multă atenție, astfel încât nici măcar atunci când povestea se lovește de câteva clișee, valoarea ei nu este diminuată. Într-un fel, chiar și punctul culminant al volumului este axat pe unul dintre firele secundare și nu direct pe iubirea protagoniștilor.
Sper că este deja evident din ce am scris până acum și că nu mai este nevoie să menționez faptul că portretele tuturor personajelor sunt creionate mai frumos decât mă așteptăm. Bineînțeles, nici unul dintre personaje nu este perfect, însă ajungi să le îndrăgești rapid pe toate, să le înțelegi fiecare atitudine și să le treci ușor cu vederea chiar și greșelile ocazionale.
Un alt plus al cărții este faptul că scenele de sex nu sunt repetitive și nici nu te simți intoxicat sau iritat de frecvența lor. Spre deosebire de alte romane erotice recente, în care protagoniștii ajung în pat (sau pe birou, podea, mașină, etc) de șapte ori pe zi - în fiecare zi! - în volumul Pe strada Dublin lucrurile stau diferit. Da, cartea este încărcată de senzualitate, sexul nu lipsește, însă ai cumva senzația că autoarea nici nu trece în zona fanteziilor lipsite de veridicitate și nici nu încearcă să complice inutil povestea sau să frapeze publicul prin scene prea extravagante.
Pe strada Dublin îmbină armonios scenele fierbinți cu momentele grave, iar unele pasaje reușesc să te facă să izbucnești în râs. Este în același timp relaxantă, captivantă, surprinzător de amuzantă pe alocuri însă îndeajuns de intensă cât să îți rămână foarte pregnant în minte multă vreme după ce ai încheiat-o. Iar reacțiile și acțiunile personajelor sunt adesea atât de naturale încât nu ai deloc impresia că ar exista ceva prea forțat sau că autoarea ar fi exagerat vreun aspect.
Trailer:
-
Plusuri
Un echilibru perfect între emoțiile pe care le transmite romanul, personaje frumos construite și o poveste neașteptat de complexă pentru genul erotic contemporan.
-
Minusuri
Oricât de bun ar fi prin comparație cu alte cărți similare, este totuși un roman construit pe aceeași structură. Așadar, există câteva clișee exasperante inevitabile, legate de scenariu sau personaje, câteva aspecte destul de inconsistente și unele neconcordanțe sau lucruri tratate superficial care ar putea deranja un cititor ce are așteptări prea mari sau care uită genul din care face parte povestea.
-
Recomandari
Publicului feminin adult, interesat de un roman erotic ce da clasă multor alte cărți asemănătoare ce au apărut pe piață în ultima vreme.
Citeste cele 4 COMENTARII si spune-ti parerea!
-
:D S-ar putea sa fie si de la traducere, dar si din cauza faptului ca in ultimele luni am mai dat si peste alte povesti similare, iar Pe Strada Dublin a fost mult deasupra lor! Poate ca aveam asteptari destul de scazute sau poate ca deja sunt atat de obisnuita cu anumite stereotipuri, incat m-as mira mai tare daca ar lipsi decat daca le gasesc in fiecare poveste. Oricum, chiar am fost surprinsa in mod placut si m-a incantat mult ca autoarea s-a straduit parca sa teasa o poveste mai complexa si mai detaliata decat alti scriitori de romane erotice din ultimii ani…
-
Cine o are in format pdf, va rog sa o trimiteti
Multumesc-
Probabil librariile online o au in format PDF. Noi nu incurajam pirateria ;)
-
-
Calina Matei spune:
29 July 2013 | 11:30 am
Recenzia ta ma face sa cred ca am citit o alta carte, cu totul diferita sau ca traducerea a mai “periat” din limbaj pentru ca tin minte ca Joss injura destul de mult. Mie mi s-a parut ca personajele sunt cam stereotipice si de aici si un anumit grad de enervare. Probabil cel mai deranjant aspect a fost dat de accentele de om al cavernelor ale lui Braden care simtea nevoia constant sa afirme ca Joss e a lui si ca ea trebuie sa faca ce vrea el.