bookblog.ro

Oamenii lui Hitler

Scris de • 30 June 2010 • in categoria

Titlu: Oamenii lui Hitler
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2010
Traducere:
Numar pagini: 339
ISBN: 978-973-571-818-3

Întotdeauna m-a fascinat Al Doilea Război Mondial- şi doar puţine sunt motivele pozitive. Desfăşurarea de forţe, progresul, intrigile, jocurile de putere, solidaritatea, crimele, totul mi se pare o poveste şi câteodată îmi vine greu să cred că s-au întâmplat cu adevărat. Dintre toate însă, subiectul care mi-a ridicat cele mai multe întrebări, care a provocat cele mai multe discuţii între mine şi diverse cunoştinţe, este programul de exterminare, dintre care, desigur, cel mai cunoscut este Holocaustul.

De multe ori m-am întrebat cum de poţi ucide un om. Lăsând la o parte psihopaţii din serialele poliţiste, n-am putut înţelege niciodată cruzimea oamenilor din poveştile celor care au trecut prin lagărele de concentrare. Cum îţi poţi bate semenii până când îi laşi fără suflare, cum îi poţi privi târşâindu-şi picioarele goale prin zăpadă, cum îi poţi opera pe viu în cadrul a tot felul de experimente?

Pentru că este foarte uşor să comanzi şi nu implică tot atâtea mustrări de conştiinţă, cei care săvârşeau de fapt crima m-au intrigat cel mai mult, mi s-au părut cei mai de neînţeles. Nu am uitat însă că armatei întregi i s-a spălat creierul cu ajutorul metodelor propagandiste şi că de fapt, conform vechiului proverb, tot răul a pornit de la cap.

De la acelaşi principiu a pornit şi Ferran Gallego, care face, într-o carte destul de greu de digerat, mini-biografiile celor mai importanţi oameni din timpul celui de-al Treilea Reich. Vorbeşte atât despre cei mai cunoscuţi, cum ar fi Joseph Goebbles, Hermann Göring, Heinrich Himmler dar şi despre oameni care nu sunt pomeniţi chiar întotdeauna.

Însă chiar dacă analizează personalităţi care au pus la cale masacre, "Oamenii lui Hitler” nu este doar o altă carte despre cât de răi sunt germanii. Ferran Gallego este doctor în istorie şi alcătuieşte o lucrare obiectivă şi foarte bine documentată, fără să alunece spre oroarea povestirilor din lagăre. Faptul că scrie ca un istoric este însă şi avantaj şi dezavantaj în acelaşi timp. Dezavantajul constă în greutatea cu care se parcurge cartea, cu pagini întregi aerisite doar de câte un paragraf.

Dacă însă o parcurgi păstrând în minte faptul că citeşti o lucrare de istorie, nu o carte cu poze (deşi există şi ele la final), ajunge să te uimească traseul pe care l-au avut apropiaţii lui Hitler. Nu poţi intra în mintea lor, dar ajungi să le cunoşti frânturi din viaţă. Şi nu că ar fi chiar oamenii a căror viaţă aş vrea să o cunosc, însă poveştile lui Gallego m-au ajutat să trag o concluzie, referitoare la întrebarile pe care mi le puneam la început.

Cred deci că a fost un mare ghinion, acela că atâţia oameni bolnavi, talentaţi şi cu carismă s-au întâlnit şi au ajuns în funcţii atât de importante. Nu există scuză, explicaţie sau motive. Rămâne un capitol pe care am vrea să-l uităm, dar pe care nu avem dreptul să o facem.

 

Oamenii lui Hitler
  Categorie: | Autor: | Editura:  Citeste cele 7 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Cristi spune:

   “De multe ori m-am întrebat cum de poţi ucide un om.”

   De asta nazistii au recurs la gazare, oricum in lagare erau trupele SS indoctrinate care nu aveau remuscari.

   raspunde

   • Raluca Alexe spune:

    Stiu, din cauza asta am si zis ca trupelor li s-a spalat creierul. Insa intrebarea mea se refera mai degraba la cei care ucideau prin lagar, impuscand in stanga si in dreapta sau omorand in bataie.

    raspunde

  2. julya spune:

   Cu riscul de a fi putin offtopic, dar tot in zona lui Hitler, Himmler si al celui e Al Doilea Razboi, iti mai pot recomanda o carte: Philip Kerr – Berlin Noir. Este o trilogie, destul de usor de parcurs, care mi-a placut foarte mult dar m-a si uimit/frapat deoarece prezinta si atrocitatile si cruzimile pe care le-au putut face nemtii. Chiar nu imi pot imagina decat o minte bolnava sa fie in stare de asa ceva, problema e ca au suferit mii de oameni.
   Spor la citit! :)

   raspunde

   • Raluca Alexe spune:

    Am vazut-o la un prieten insa nu cred ca vreau sa citesc o alta expunere de genul asta pentru moment. Se intampla destule lucruri rele :) Multumesc oricum pentru recomandare, Julya.

    raspunde

  3. Malina spune:

   Si eu sunt fascinata de Al doilea Razboi Mondial. O sa caut cartea sa o citesc.

   raspunde

  4. carbon14 spune:

   Ce e interesant la oamenii astia e cat de mult iubeau viata. In timp ce ucideau milioane, duceau un trai de huzur, aveau familii iubitoare si pareau niste oamenii absolut normali.

   raspunde

  5. stangaciu spune:

   Spui tu undeva ,ca te-ai intrebat cum poti ucide un om,sper ca te_ai intrebat si cum se pot ucide milioane.In cazul asta va recomand sa cititi cartea Procesul de la Nurnberg de Joe Heydecker si Johannes Leeb.Altundeva,spui ca raul vine de la cap iar eu cred ca e partial adevarat sau chiar deloc in cazul lui Hitler si a nazistilor.Hitler si-a construit discursul antisemit si rasist inspirandu-se din realitate,numeroase carti si putem spune ca a compilat niste idei proprii si le-a adaugat mai vechiului pangermanism.In 1933,cand a venit Hitler la putere,economia germana era intr-o situatie dezastroasa iar el a fost intr-o anumita masura si produsul crizei economice.Deci a fost mediul care l-a format pe Hitler si societatea de atunci care a facut posibila ascensiunea lui.
   PS.Nu doar armatei naziste i s-a spalat creierul, ci intregii populatii.

   raspunde

  Lasa un comentariu

  Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

  Citeste si

  Copyright ©2011 Bookblog.ro