bookblog.ro

Monologul unui emigrant în Rio de Janeiro

Scris de • 6 May 2020 • in categoria

Titlu: Orașul în mantie purpurie
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2019
Traducere:
Numar pagini: 208
ISBN: 978-973-46-7903-4
Cumpara cartea

Literatura contemporană turcă este un exercițiu constant de creativitate, deoarece implică referințe la tradiții demult uitate și la emoții crescute într-un spațiu limitrof dintre Europa și Asia. Aslı Erdoğan merge însă mai departe de aceste limite literare și o mută pe eroina romanului Orașul în mantie purpurie  în inima unei metropole fierbinți.

Dar până să trecem nemijlocit la analiza unui roman destul de amplu, țin să vă amintesc că Aslı Erdoğan este o scriitoare turcă, activistă pentru drepturile omului, care a scris pentru ziarul Özgür Gündem și a fost editorialistă al ziarului Radikal. Prima ei poveste, „Ultimul Bilet de Adio”, a câștigat premiul al treilea la concursul de scriere Yunus Nadi în 1990.

Primul ei roman, „Kabuk Adam” , a fost publicat în 1994 și a fost urmat în 1996 de volumul „Mucizevi Mandarin” (Mandarinul Miraculos), care cuprindea o serie de povestiri interconectate. O povestire scurtă, „Păsări din Lemn”, avea să-i aducă primul premiu la competiția organizată de postul de radio german Deutsche Welle, iar al doilea roman al său, „Kırmızı Pelerinli Kent” (Orașul în mantie purpurie), a primit numeroase premii în străinătate și a fost tradus în limba engleză.

Dacă primele sale tentative literare au scăpat din vizorul meu, cel de-al doilea roman, „Orașul în mantie purpurie” a devenit una dintre primele mele lecturi din carantină, iar alegerea a fost mai mult decât inspirată. Eroina Özgür, o emigrantă din Turcia, intelectuală introvertită, este prinsă în vâltoarea unui oraș aparte: Rio de Janeiro, în care se retrage pentru a-și compila propriul roman, pornind de la trăirile unui alter ego omonim, imaginara Ö. Romanul le urmărește destinele ca în oglindă, reflectând dragoste, durere, emoție și nepăsare.

Totuși, scopul meu în această recenzie este să subliniez deliciile literare, stilistica impecabilă și maniera cu care a jonglat autoarea de-a lungul întregii narațiuni. Este suficient să vă înarmați cu un creion și să prindeți inspirația unor pasaje savuroase, care descoperă nu doar ființe, ci și stări, locuri, forme, toate împletite într-un anturaj sufocant și luxuriant.

Dar acel Rio despre care o să vă povestesc e un labirint în care veți găsi mai mult de două dimensiuni. Sau, ca să fim mai exacți, un oraș care îți oferă mai multe labirinturi interconectate, nelegate de spațiu sau timp. Un oraș plin de unghiuri moarte, odăi secrete, ecouri înfiorătoare, expresii schimonosite și profeții vagi despre viitor.”

Aslı Erdoğan descrie rolurile de parcă ar fi un narator omniprezent și omnipotent, eroina sa și alter ego-ul ei fiind alte două fațete ale personalității sale, iar evoluția povestirii îți dă senzația de avalanșă, de învăluire.

Când fetița asta și-a înfruntat propria soartă alegând cel mai periculos oraș din lume, a făcut-o dintr-un singur motiv: ca să cerceteze amănunțit cele mai întunecat cotloane ale umanității de la o distanță sigură. Dar, în iadul spre care și-a întors obrazul, părul avea să-i ia foc în curând.”

Spuneți-mi oare nu e acesta talentul? Să descrii cu o astfel de candoare stările îmbinate și trezite de aflarea în inima unui oraș fierbinte, în care timpul pare să se oprească în loc. Aslı Erdoğan a reușit să depășească condiția feminină inerentă conaționalelor sale, mutându-și eroina în pielea unei femei emancipate, libertine și non-conformiste, dar oare cu ce preț?

În linii mari, romanul „Orașul în mantie purpurie”  va fi pe gustul celor care i-au îndrăgit pe Orhan Pamuk sau pe Elif Şafak, deoarece păstrează intensitatea literaturii contemporane din Turcia, cu o notă de modernism aparte. Dacă vă plac romanele cu istorii speciale, pe alocuri vâscoase, pe alocuri fulminante, atunci așteptați, ca și mine, alte romane semnate de Aslı Erdoğan.

    Categorie: | Autor: | Editura:    Lasa un comentariu

    Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

    Citeste si

    Copyright ©2011 Bookblog.ro