Începuturile dinastiei Tudor
Scris de Renata Nae • 3 October 2014 • in categoria Lit. contemporana
Autor: Philippa Gregory
Rating:
Editura: Polirom
Anul aparitiei: 2011
Traducere: Anacaona Mindrila Sonetto
Numar pagini: 360
ISBN: 978-973-464-484-1
Romanele istorice sunt o pasiune a mea de ceva timp iar Philippa Gregory este o maestră a genului. Scrie temeinic documentat, iar experiența de a citi un roman de-al ei te transpune total în timp și spațiu.
Regina roșie face parte dintr-o serie dedicată Războiului celor două roze – o serie de războaie civile între cele două case rivale – Lancaster și York, ambele dorindu-și tronul Angliei în perioada dinaintea dinastiei Tudorilor. Din această serie, până acum au apărut Regina roșie și Regina albă. Ambele au în centru două personaje feminine puternice. În cazul de față, facem cunoștință cu lady Margaret Beaufort, verișoară a regelui Henric al VI-lea al Angliei. Ea face parte din familia Beaufort și aparține Casei de Lancaster aflată mereu în lupta pentru putere cu Casa de York. De la o vârstă foarte fragedă, Margaret este foarte religioasă și este convinsă că destinul ei va fi unul măreț, de sfântă și nu de puține ori se compară cu Ioana d’Arc .
Copilăria este un element lipsă în viața tinerei Margaret, la numai 12 ani este măritată cu sir Edmund Tudor, un bărbat mai în vârsta decât ea, cu care va avea un mariaj scurt, lipsit de dragoste, dar din care va rezulta un fiu pentru care luptă toată viața cu țelul de a-l ajuta să devină regele Angliei.
„Îl voi aduce pe lume, îl voi așeza pe tron și-l voi călăuzi pe căile Domnului, pe care îl voi învăța să le cunoască. Ăsta mi-e destinul: să-mi pun fiul pe tronul Angliei, iar cei care au râs de viziunile mele și s-au îndoit de chemarea mea mi se vor adresa cu milady mama regelui. Mă voi semna Margaret Regina.”.
Are 3 căsnicii nefericite, trăiește o dragoste ascunsă pentru bunul ei prieten Jasper Tudor și devine văduvă de două ori. Este un personaj pe care ori îl iubești ori îl urăști din inimă. Mie personal mi-a inspirat ignoranță față de orice și oricine nu luptă pentru aceeași cauză ca ea, este de o determinare de nestrămutat, fixată pe o singură idee - aceea de a-și vedea fiul rege al Angliei indiferent dacă pe drumul până acolo face rău sau bine. În plus, este evidentă contradicția între orele petrecute în rugăciune și faptele pe care le săvârșește.
Dar poate că acest lucru era ceva obișnuit în acele vremuri. Vă invit să lecturați pentru a descoperi ce se întâmplă cu Margaret și cu fiul ei.
-
Plusuri
Stilul de a scrie al Philippei este captivant, iar contextul istoric adaugă un plus de frumusețe romanului.
-
Recomandari
Celor pasionați de romane isorice, de istorie sau pur și simplu celor ce vor o carte bună, dar nu foarte complicată.
Citeste cele 4 COMENTARII si spune-ti parerea!
-
Anca, si mie imi plac foarte mult! Consider ca Philippa este una dintre cele mai bune autoare pentru genul acesta de carti.
-
Eu nu i-am citit cartile,desi le am,dar am urmarit cateva emisiuni pe Hystori,in care prezenta printese si regine din
Marea Britanie a Evului Mediu.Are un mare talent de povestitor o empatie cuceritoare !
Voi citi ambele carti,desi cred ca mai sunt traduse. -
Stimată doamnă Anacaona Mîndrilă-Sonetto,
Voi fi foarte direct și concis: senior editor, am editat zeci de titluri, beletristică în special – autori români și străini, desigur și traduceri personale, poliglot, prof.univ. LRC . Era necesar să precizez pentru ca afirmația mea să fie percepută axiologic, bref : eram dezamăgit mult, obosit de corecturile necesare pe fiecare manuscris ( limba română), am citit recent romanul ”Surorile Boleyn” și recunosc cu bucuria împătimitului de text – operă că … nu cunosc o măiestrie/eleganță/competență a traducerii superioară, cel puțin până acum ! VĂ MULȚUMESC ! Am onoarea !
Anca Ciochina spune:
7 June 2015 | 3:26 pm
Iubesc toate cărţile Philippei, cred că fiecare din ele este o capodoperă a genului :)