Gândirea-design ca epicentru al inovației în secolul XXI
Scris de Calina Matei • 18 December 2012 • in categoria Managm./Marketing
Autor: Tim Brown
Rating:

Editura: Publica
Anul aparitiei: 2012
Traducere: Mihaela Sofonea
Numar pagini: 288
ISBN: 978-606-8360-19-5

„MFA este noul MBA” afirmă Tim Brown în cartea sa „Change by Design” aducând în centrul atenției forța motrică care guvernează de câteva decenii ceea ce noi numim pur și simplu inovație.
Design Thinking este un nou tip de gândire, independent și distinct, bazat pe abordarea integrativă a inovației ce redefinește noțiunea de design. Gândirea-design a părăsit de mult poziția deținută spre finalul procesul de creație, în care se aplicau ultimele retușuri unui produs înainte de expedierea sa spre departamentul de marketing.
Necesitatea acestui tip de abordare este mai vitală ca niciodată, când o perspectivă pur tehnocentrică asupra inovației este mai puțin sustenabilă în momentul de față decât a fost cu ani sau decenii în urmă. Iar exemplul cel mai concludent pentru ilustrarea acestui concept este Apple – gigantul tehnologic care a pus stăpânire pe întreaga lume și care și-a convertit utilizatorii la religia monteistă în care zeul suprem este designul, situând avansul tehnologic pe un plan secund.
Steve Jobs reprezintă întruparea a ceea ce înseamnă viziunea centrată pe design de la primul pas al conceperii unui produs și pănă la final, când ajunge în mâinile consumatorului. Fără vizionarismul său creativ n-am fi fost nicicând seduși de liniile clare și curate și de abordarea centrată pe omul de rând și pe experiența de utilizare facilă.
În cartea sa, Brown aduce individul în centrul sistemului inovațiilor, punctând importanța satisfacerii nevoilor umane fundamentale în detrimentul dorințelor trecătoare sau manipulate artificial, care nu vor avea niciodată suficientă forță pentru a propulsa economia și noile descoperiri dincolo de treapta pe care se află.
Capitolele cărții sunt organizate în jurul a două mari întrebări:
Ce este gândirea-design?
Încotro ne îndreptăm?
Răspunsurile sunt date prin intermediul capitolelor care la rândul lor conțin subcapitole construite în jurul unei idei centrale ca intuiția, observația, brainstorming-ul, gândirea vizuală, storyboard-ul, designul experiențelor, puterea prototipizării sau importanța artei povestirii, ilustrate prin exemple concrete venite din toate industriile și domeniile (MINI, 3M, Toyota, Disney, Nokia, Netflix, HP), fapt ce întărește universalitatea aplicabilității gândirii-design.
Tim Brown militează pentru abordarea practică a creării produselor sau reorganizării serviciilor și proiectelor din cadrul organizațiilor, lăsând în urmă conceptele abstracte și lumea volatilă a ideilor pentru o implicare fizică de construire de prototipuri din bucăți lego, de reconstruire a unei experiențe de utilizare a serviciilor oferite de către angajați respectivei companii pentru a determina de la bun început ce merge și ce nu, fără a avansa inutil într-o direcție greșită.
Totodată autorul rezumă cea mai pregnată realitate a lumii în care trăim – stabilitatea este o caracteristică din ce în ce mai rar întâlnită în orice industrie sau domeniu. Schimbările rapide și riscurile cu care se confruntă organizațiile au ajuns să definească mediul în care acestea funcționează iar reacțiile și acțiunile pe care le iau ca răspuns la aceste contestări ale echilibrului determină pe termen mediu și lung șansele de supraviețuire în piață.
Concluzia generală e mai degrabă un îndemn de a urma exemplul celor menționați în carte care au inovat și revoluționat domeniile în care activează și care în cele mai multe cazuri sunt departe de a fi „membri minimaliști ezoterici ai elitei designului ce purtau malete negre” ci mai degrabă „inovatori, creativi” care „aveau capacitatea de a elimina prăpastia dintre gândire și acțiune”.
Concluzia personală după lecturarea cărții e că gândirea-design oferă o eliberare din ghearele limitărilor și constrângerilor cu care ne lovim involuntar. Perspectiva creativă întoarce situația cu care ne confruntăm cu susul în jos și face vizibilă o soluție mai neobișnuită dar fezabilă, care în circumstanțele clasice ar fi fost trecută cu vederea.
-
Plusuri
Abordarea privind prezentarea conceptului de gândire-design. Perspectiva teoretică este înlocuita de abordarea practică, prin intermediul multitudinii de exemple care ilustrează și duc mai departe sâmburii ideilor spre cazuri concrete, de unde cititorul își poate însuși într-o formă proprie și familară ceea ce înseamnă atât în ansamblu cât și în particular gândirea bazată pe design.
-
Minusuri
Absența hărții mentale menționate în introducerea cărții.
-
Recomandari
Cartea se adresează atât raționalilor pasionați de domeniul managementului cât și creativilor pasionați de design. Primii vor găsi o abordare diferită pentru soluționarea problemelor în sala de consiliu și în afara ei, iar cei din urmă vor căpăta o imagine de ansamblu asupra proceselor creative privite din perspectivă managerială și o interesantă istoria asupra amprentei pe care și-a lăsat-o designul de-a lungul timpului dar mai ales în ultimele decenii.