bookblog.ro

Incidentul

Scris de • 15 July 2011 • in categoria

Titlu: După faptă și răsplată
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2011
Traducere: ,
Numar pagini: 526
ISBN: 978-973-102-350-2

“Tulburător şi captivant... unic prin abilitatea de a pune laolaltă elemente de thriller şi întâmplări dramatice emoţionante.” – The Times

Kate Atkinson a avut un debut marcant cu romanul În culisele muzeului pentru care a primit premiul Whitbread pentru debut si care a concurat si la titlul Cartea Anului în 1995. Ceea ce face ca proza ei să fie atât de apreciată – din punctul meu de vedere – mai mult decât intriga şi întâmplările, este stilul uşor ironic dar oarecum optimist în care descrie viaţa personajelor.

După faptă şi răsplată este cel de-al doilea roman din seria Jackson Brodie. Seria a luat naştere cu Istorii de caz şi mai conţine When Will There Be Good News? şi Started Early, Took My Dog.

Cu Jakson Brodie facem cunoştinţă în primul roman al seriei ca fost militar, fost politist, părăsit de nevastă şi deveni detectiv particular, pentru ca mai târziu să-l găsim în cel de-al doilea roman al seriei, moştenitorul a două milioane de lire sterline, locuind în Franţa, devenit fost detectiv particular şi iubit cu normă întreagă al Juliei. Şi aceasta este una din personajele primului roman. Există elemente de conexiune între cele patru cărţi pe care îţi face plăcere să le descoperi, însă ele pot fii citite şi separat pentru că nu există niciun fel de continuitate între ele.

Firul narator din După faptă şi răsplată nu este tocmai un fir, ci mai degrabă un ghem încâlcit care ţi se dezvăluie pe parcursul lecturii. Acţiunea începe simplu prin ceea ce pare a fi un accident în trafic în care unul dintre şoferi îşi pierde controlul şi aproape că îl omoară pe celălalt, acţiune din care este întrerupt de scriitorul Martin Canning care aruncă o geantă după el, nimerindu-l în umăr. Acest incident are mai multi martori care nu se cunosc între ei dar între care, pe parcursul naraţiunii, se vor creea diverse legături. Jackson Brodie este unul dintre martori, lucru care iniţial pare lipsit de importanţă, însă după ce întâmplător descoperă un cadavru pe care apoi îl pierde în mare, este acostat şi bătut de soferul violent din altercaţia rutieră şi apoi suspectat chiar de crimă, incidentul iniţial nu mai pare atât de lipsit de importanţă ci apare ca prima piesă dintr-un domino.

Deşi vorbim despre un roman poliţist, ritmul povestirii nu este nicidecum unul alert ci, dimpotrivă, pare unul pasiv în care totul este prezentat prin prisma trăirilor interioare ale personajelor principale. E ca şi cum ai privi lucrurile petrecându-se cu încetinitorul, de multe ori chiar reluate dintr-o perspectiva diferită.

După faptă şi răsplată este o lectură amuzantă şi chiar captivantă, genul de roman numai bun de citit în vacanţă.

Vreau cartea Dupa fapta si rasplata

  • Plusuri

    stilul ironic, optimist şi amuzant, personaje ce par atât de reale încât aproape că te aştepţi să le întâlneşti dacă mergi în Edinburgh

  • Minusuri

    traducerea şi editarea lasă puţin de dorit atât prin exprimare cât şi prin greşelile de ortografie

  • Recomandari

    este o lectură perfectă pentru vacanţă.

Categorie: | Autor: | Editura:



Citeste cele 5 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Cora spune:

    Draga Andreea, imi cer scuze pt off-topic dar ti-as sugera ca inainte de a da spre publicare aceste recenzii sa ceri cuiva sa ti le corecteze dpdv gramatical pt ca e chiar deranjanta frecventa cu care apar greselile si in opinia mea acest lucru scade din valoarea muncii tale.

    raspunde

  2. alice spune:

    O citesc si eu in prezent si imi place. Nu am remarcat stangacii de traducere, dar am remarcat, si as vrea sa subliniez asta, caci am gasit in mai multe carti romanesti, importanta pe care si-o da redactorul. De ce trebuie sa se introduca el cu o nota la subsol ca sa-si arate eruditia sau ca are Wikipedia la dispozitie, daca din context e clar ce e lucrul respectiv? De exemplu, nota despre femeia-luntras care trece Styx-ul, p. 137. De ce trebuie sa presupuna ca cel care citeste cartea are numai doua clase primare? La noi se intampla des lucrurile astea. Am citit si traduceri straine si nu am gasit nici o nota explicativa, nici a traducatorului si cu atat mai putin a redactorului, chiar daca unele lucruri ar fi necesitat o explicatie. Oare altii le acorda mai multa incredere cititorilor lor?

    raspunde

    • andrea spune:

      Draga Alice, nu cred ca este vorba de importanta pe care si-o da redactorul si nici de faptul ca acesta ar presupune ca cititorul are doar doua clase. Cred, mai degraba, ca acele note de subsol se datoreaza faptului ca traind in viteze, facand totul in viteza in ziua de azi, nu multi sunt cei care vor lasa cartea din mana atunci cand nu inteleg ceva, doar ca sa caute pe wikipedia sau in alta parte astfel incat sa fie convinsi ca au inteles pe de-a intregul la ce s-a referit autorul in acea afirmatie. Pe langa asta, poate mai sunt si cazuri in care nu-ti dai saeama ca se face o aluzie la ceva asupra caruia ar trebui sa te informezi ca sa intelegi pe deplin, moment in care o mica explicatie din partea redactorului este bine-venita. N-ai sa cauti niciodata ceva ce nu stii ca exista. Si-apoi, mai gandeste-te de cate ori ai fost incurajat in scoala sa faci cercetari pe cont propriu? Ti s-a dictat lectia, ti s-a dat lectura suplimentara si ti s-a spus exact ce trebuie sa faci si cum. Doar pentru ca tu stii lucruri si ca te informezi asupra lucrurilor pe care nu le intelegi, asta nu inseamna ca toata lumea este si face la fel :)

      raspunde

      • alice spune:

        Sigur, e o chestiune de gusturi, dar depinde pana unde mergem cu rolul de stie-tot.
        Ce sens are sa-mi explici ce model are un pulover Fair Isle (p. 270), sa pui o nota la reconstituiri istorice (p. 262), sa-mi spui ca You Make Me Feel Like a Natural Woman e o melodie celebra sau cum e pestele afumat Arbroath (p. 244). Nu vad sensul. Multimea notelor devine deranjanta, redactorul e obositor de prezent in naratiunea mea.
        Asta e perceptia mea.

        raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro