bookblog.ro

Dragostea durează trei ani

Scris de • 21 November 2009 • in categoria

Titlu: Dragostea durează trei ani
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2008
Traducere:
Numar pagini: 236
ISBN: 978-973-103-744-8

(ediţia în limba engleză)

Dragostea durează trei ani. Sau cel puţin aşa susţine Beigbeder în aşa numitul (anti)tratat de iubire modernă.

Având pe alocuri aerul unui tratat, forma finală este aceea a confesiunilor unui tânăr cinic, dezorientat cu privire la ceea ce îi poate oferi viaţa. Parafrazându-l pe Stendhal, personajul Marc consideră că petrecerile i-au fost date omului ca să ascundă gândurile. Astfel că romanul debutează cu imaginea lui Marc, un bărbat de 30 de ani, monden, care îşi serbează divorţul. Deşi căsătorit din iubire, el repetă povestea părinţilor săi, despărţindu-se la doar trei ani de relaţie, formulând în felul acesta teoria sus-numită sau, în varianta extinsă: În primul an cumperi mobila. În al doilea an muţi mobila. În al treilea an împarţi mobila. Conform lui, când realizezi cursul acesta al lucrurilor, rămâne să-ţi formulezi crezul următor şi să mergi înainte: 1. Fericirea nu există; 2. Dragostea este imposibilă; 3. Nimic nu este grav.

În pofida cinismului care răzbate din primele pagini şi a reflecţiilor dure cu privire la iubirea mult lăudă, mesajul romanului nu este unul concret, bine definit. Afirmaţiile sunt făcute, constatările şi deciziile consemnate, însă argumentele nu sunt susţinute decât vag.

Într-adevăr, la o primă vedere, romanul poate părea lucid, graţie referinţelor la problemele societăţii moderne, dar acestea sunt dezvoltate prea puţin. În schimb, ni se oferă o aşa zisă radiografie a vieţii de cuplu în diferse ipostaze: de la iubirea adolescentină, Marea Iubire, căsătoria cu cel iubit, la divorţ, adulter sau relaţii ocazionale. Din nou, toate descrise doar tangenţial, doar cu elementele considerate relevante pentru a ne face o idee.

Din punctul meu de vedere, cărţii îi lipseşte capacitatea de a fi convingătoare prin tocmai inabilitatea de a dezvolta subiectul, pornind de la o premisă care garantat ar stârni intriga. Dacă titlul e capabil de a trezi curiozitatea, conţinutul va dezamăgi într-o oarecare măsură. Marc, personajul principal, deşi răzvrătit în ceea ce priveşte iubirea, nu reuşeşte să-şi menţină părerea până la sfârşit. Ceea ce poate fi interpretat atât ca o inconstanţă a autorului, cât şi ca o subliniere a incongruenţe specifice umanului dintre vorbe şi fapte. Pe de altă parte, mi s-a părut că Beigbeder realizează aici mai degrabă o prezentare a degradării sentimentelor decât o analiză a ceea ce înseamnă iubirea. Ceea ce nu înseamnă că nu reuşeşte să pună cititorului cîteva întrebări.

Dragostea e problema oamenilor care nu au nici o problemă. Din perspectiva aceasta, se reuşeşte conturarea profilului eternului îndrăgostit, până la un anumit punct, al "vânătorului" dotat cu simţire.

Puţinele scene relevante sunt descrise cu acurateţe din punctul de vedere al intelectualului ce îşi revelează doar parţial gradul de erudiţie prin referinţe din literatură ori filosofie. În felul acesta, e posibil să găsim pasaje, precum cel cu care urmează să închei, care să rezume esenţa care a determinat scrierea volumului: A fi singur a devenit o boală ruşinoasă. De ce oare fuge lumea de singurătate? Pentru că ea te obligă să cugeţi. În zilele noastre, Descartes n-ar mai scrie "Cuget, deci exist". Ar spune: "Sunt singur, deci cuget". Nimeni nu vrea singurătatea, pentru că ea îţi lasă prea mult timp pentru cugetare. Or, cu cât cugeţi mai mult, cu atât eşti mai inteligent, deci mai trist.

    Categorie: | Autor: | Editura:



    Citeste cele 11 COMENTARII si spune-ti parerea!

    1. Nelu spune:

      O abordare cam sumbra a casniciei! Si trista soarta!

      raspunde

    2. trifoi spune:

      Beigbeder e extrem de superficial, i se trage din experientele din lumea advertisingului si cartea m-a plictisit, in ciuda faptului ca e tare subtirica. Pot sa il compar cu un alt “autor” francez, Marc Levy, care are acelasi gen de carte construita din apa de ploaie (tulbure). Nu ma mir ca nu i-a mers casnicia avand in vedere atitudinea asupra iubirii si relatiilor.

      raspunde

    3. Cecilia Badea spune:

      Nu am citit nimic de acest autor, dar stiu ca dragostea ar putea dura o viata si chiar dincolo de moarte. Multi barbati nu se maturizeaza niciodata si, in cazul lor, dragostea este intr-adevar imposibila si dureaza atat cat dureaza si dorinta: maximum trei ani.

      raspunde

    4. blabla spune:

      cecilia badea…daca n`ai citit cartea nu stiu dc te bagi. Citeste cartea si o sa vezi despre ce e vorba altfel pici in penibil

      raspunde

      • Cecilia spune:

        Iar tu esti stupid/stupida.
        Imi exprimam parerea despre cat dureaza dragostea in general, si nu despre carte, tot asa cum pot sa afirm ca tu esti josnic/ josnica. Nu ai minte nici cat o gaina.

        raspunde

    5. Pingback: Dragostea dureaza doar 3 ani? | Scoala de Seductie pentru Barbati

    6. Baju spune:

      Nu va asteptati sa gasiti in ea sensul vietii. Am cumparat cartea pentru ca m-a atras titlul. am citit-o, am recitit-o, a ramas una din cartile mele preferate.

      raspunde

    7. Am citit cartea asta acum, recent, şi îmi pare rău că n-am descoperit-o mai devreme. Foarte faină!

      raspunde

    8. Yra spune:

      E prostesc sa pretinzi ka stii totul despre iubire. Cel ce a scris aceasta carte e un pisimist total. Nu trebuie sa credeti in asa prostii. Poate unele romane dureaza 3 ani, dar dragostea adevarata e vesnica.

      raspunde

    9. lascu elena spune:

      slabut, nimic noutotul firesc si normal

      raspunde

    Lasa un comentariu

    Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

    Citeste si

    Copyright ©2011 Bookblog.ro