
O poveste despre familii dezintegrate, vieți pierdute și salvarea oamenilor prin gesturile mici și deliciile din bucătărie.
Lilia se purta de parcă nu i-ar fi păsat, dar, oricât de tare ar fi îmbătrânit, îi păsa de ziua în care se născuse. De ce altceva mai avea să-i pese? Nu-i înțelesese niciodată pe oamenii care-și uitau zilele de naștere. Cei care spuneau „O, chiar e ziua mea azi?" când îi suna. Își dorea să fie unul dintre ei. Astfel telefoanele pe care nu le primea, săruturile care nu i se ofereau și cuvintele care nu-i erau adresate n-ar mai fi făcut-o să sufere. Lilia, Marc și Fedra nu au nimic în comun în afara pierderii și regăsirii prin gătit. Lilia, Marc și Fedra trăiesc vieți diferite, în orașe diferite, culturi diferite, iar totul pare să se întâmple în paralel. Însă modul în care fiecare dintre ei încearcă să facă față unei vieți fără o mamă, o soție sau o familie și să se confrunte cu realitatea crudă a atacurilor cerebrale, paraliziilor și a singurătății îi aduce sub aceeași mare umbrelă a umanității.
Volumul intitulat sugestiv Sufleul urmărește trei personaje care suferă și se dezintegrează puțin câte puțin în viața de zi cu zi, dar care trăiesc în același timp o epifanie. O epifanie care are legătură cu aceeași carte de bucate dedicată sufleurilor, a dragostei pentru bucătărie și locul ei în orice familie, dincolo de contextul social. Căci prin bucătărie, care reprezintă un univers în sine, cele trei personaje comunică limbajul universal al aromelor și fericirii de a găti pentru altcineva. Iar sufleul devine un leitmotiv al redescoperirii de sine.
Ali Perker scrie simplu și cu naturalețe, urmărindu-și personajele în cele mai adânci și profunde cotloane. Dezamăgirea Lilei față de un soț care probabil că nu a iubit-o niciodată și doi copii adoptivi care o urăsc, pierderea lui Marc în lume pentru că nu știe să trăiască fără soția sa, oboseala Fedrei în fața ipohondriei și apoi bolii mamei sale, scenele domestice atât de familiare din New York, Paris și Istanbul - toate dau la o parte măștile sociale și convențiile relațiilor de familie pentru a arăta, adesea cu o sinceritate brutală, fragilitatea condiției umane și fuga de singurătate în toate formele pe care le poate îmbrăca.
Un roman scurt și dens, Sufleul devine o radiografie a sentimentelor ce se scurg în gătit pentru a lua o formă și a nu fi dezintegrate în depresie, uitare, moarte. Cele trei personaje sunt un bun memento că totul se poate schimba în orice clipă, iar visurile amânate pot avea consecințe grele, dar și că salvarea vine adesea la fel de brusc și neașteptat. Pentru că totul începe și se termină cu acele lucruri simple, pe care, de cele mai multe ori, nu le băgăm în seamă.
-
Plusuri
Realismul, sinceritatea brutală a gesturilor, gândurilor, acțiunilor personajelor.
-
Recomandari
Celor care vor să învețe din dramele ficționale
Categorie: Lit. contemporana | Autor: Asli E. Perker | Editura: Univers